Türkiye’nin lider simülatör ve robotik teknoloji şirketi SANLAB, elektrikli araçların bakımı ve onarımı alanında yaşanacak istihdam açığını kapatmak için çalışmalarını her geçen gün arttırıyor. Mesleki eğitim yapan her türlü kurum ve kuruluşa, yenilikçi öğrenme teknolojilerini ulaştıran marka, kurduğu simülasyon laboratuvarlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Elektrikli araç sayısının artmasıyla bakım ve onarım servislerinin de bu dönüşüme hazır olması gerektiğini belirten SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek, “Elektrikli araçlar dünyada yayıldıkça içten yanmalı araçlara bağlı sektörlerde çalışan firmalarda ciddi küçülme yaşanacak ve çok sayıda insan işini kaybedecek. Elektrikli otomobillere servis, bakım ve teknik destek sağlayan firmalar milyonlarca elektrikli araç bakımcısına ihtiyaç duyacak. Böyle bir durumda ihtiyaç duyulan işgücünü kısa sürede sağlamak gerekiyor. SANLAB olarak, geliştirdiğimiz yerli teknoloji ile 1-3 ay gibi kısa sürelerde binlerce elektrikli araç bakım teknikeri yetiştireceğiz. İnsanların yeni iş alanlarında istihdam edilmesini sağlayacağız. Dünya çapında yaşanacak istihdam sorununun önüne yerli teknolojimiz ile geçeceğiz” dedi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ VE PİL BAKIMI SANAL DÜNYAYA TAŞINIYOR
Küresel elektrikli araç üreticileriyle toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten Kükrek, “Markası ve modeli ne olursa olsun elektrikli araçların bakımında en önemli konu elektrik güvenliğidir. Şu an verilen eğitimler doğrudan araç üzerinde veriliyor ve personel için tehlike arz ediyor. Geliştirdiğimiz simülasyonlarımızla; aracı kilitlemek yani elektriksiz hale getirmek, motor ve pil bakımı, parça değişimi gibi elektrikli araçlarla ilgili tüm işlemler sanal dünyaya taşınacak. Teorik eğitim alan ustalar; elektrikli araç, batarya ve motor gibi birçok konuda simülasyon üzerinden pratik yapacak ve mesleğini farklı bir yetkinlik ile sürdürebilecekler” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE, ELEKTRİKLİ ARAÇ VE İLGİLİ SEKTÖRLERİN EĞİTİM MERKEZİNE DÖNÜŞECEK
Araç üreticilerinin yanı sıra çeşitli meslek kuruluşları, üniversiteler ve meslek okulları ile iletişim halinde olduklarını ve anlaşmalar sağladıklarını kaydeden Kükrek, “Türkiye’nin üç farklı bölgesinde elektrikli araç simülasyon merkezi kurduk. Bunu ülke geneline ve dünyaya yaymak için çalışıyoruz. Türkiye’nin Avrupa’ya nitelikli personel ve eğitmen göndermesini sağlayarak, Avrupa’nın elektrikli araç bakım teknikerlerinin ülkemizde yetişmesi için büyük adımlar atıyoruz. Çok yakında Türkiye, elektrikli araç ve ilgili sektörlerin eğitim merkezine dönüşecek. Türkiye’nin elektrikli araç ustaları dünyada öncü olacak” şeklinde konuştu.