Sanayi sektörü, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında hayata geçirilen 'Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması'nda (SKDM) kritik bir dönemece yaklaştı. 1 Ekim 2023'te başlayan 3 yıllık geçiş sürecinin sonuna gelirken, 2026 itibariyle demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara sınırda karbon vergisi uygulanacak. Gerekli karbon emisyonu şartlarını sağlayamayan sanayi tesisleri, ihracat gelirlerinin yüzde 25'i oranında vergiye tabi olacak.
Yeşil Dönüşüm ve Elektrikli Isıtıcı Pazarı Hareketlendi
Enerji Verimliliği Haftası (8-14 Ocak) kapsamında değerlendirmelerde bulunan Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, SKDM'nin ana uygulama dönemine sayılı aylar kala sanayi tesislerinin yeşil dönüşüm yatırımlarını hızlandırdığına dikkat çekti. Ünlü, sanayicilerin rekabet gücünü koruyabilmek ve karbon vergisinden etkilenmemek için özellikle güneş enerjisi sistemlerine (GES) yöneldiğini belirtti.
Bu yatırımların, elektrikli ısıtıcı pazarını da harekete geçirdiğini vurgulayan Ünlü, sanayi tesislerinde tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 50'sinin verimsiz ısıtma ve soğutma sistemlerinden kaynaklandığını dile getirdi. “Sanayiciler, geleneksel ısıtma sistemlerini yenileyerek, ihtiyaç fazlası enerjiyi ısıtma sistemlerinde değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu noktada en büyük ilgiyi, verimli, hızlı ve konforlu ısıtma sağlayan elektrikli ısıtıcılar görüyor.” dedi.
Sanayi Tesislerinde Verimli Isıtma Dönemi
Çukurova Isı olarak, sürece katkı sağlamak adına sanayi tesislerine ücretsiz keşif ve projelendirme hizmetleri sunduklarını belirten Osman Ünlü, "Goldsun elektrikli ısıtıcılarımız ile endüstriyel tesislerde verimli ve etkin ısıtma sağlıyoruz. Yeşil dönüşüm kapsamında sanayicilere çözüm ortaklığı sunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.