Topluluk içinden ve dışından erken aşama girişimlere mentorluk, iş birliği ve yatırım desteği sunan Sabancı ARF’ın (Almost Ready to Fly – Neredeyse Uçmaya Hazır) ilk uygulama dönemi kapsamında, toplam 14 girişim, Sabancı ARF ekibi ve GOOINN danışmanlığında gerçekleştirilen oryantasyon süreçlerini tamamlayarak eğitim ve mentorluk programlarına başladı.
“BUGÜNLERİ HAYAL ETMİŞTİM"
Türkiye ve dünyada büyük firmalara inovasyon ve kurum içi girişimcilik yetkinlikleri transfer eden GOOINN Kurucusu Yavuz Çingitaş, Sabancı ARF programına özel şunları söyledi; “Bundan tam 10 yıl önce eski bir Sabancı Holding çalışanı olarak hep bugünleri hayal etmiştim. Bugün Sabancı ARF gibi girişimcilik ekosistemine çok büyük değer katacak, böylesine önemli bir programın ilk aşamasından bu yana bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz. GOOINN olarak tüm global yetkinliğimiz, gelişmiş inovasyon odaklı dijital araçlarımız, süreçlerimiz ve inovasyon konusunda Türkiye’deki en iyi danışman kadromuzla Sabancı ARF girişimlerinin ticarileşerek başarılı global oyuncular arasına girmelerini destekliyoruz. Seçilen 14 fikrin doğru adımlarla hayata geçmesi için tüm global yeteneklerimizi sunacağız.”
Çingitaş ayrıca, Sabancı ARF programına katılan iç ve dış girişimlere müşteri ihtiyaç ve problemlerinden yola çıkarak çözüm tasarlama yetkinliğini kazandıracaklarını da belirtti. Böylece sadece ortaya çıkacak girişimlerin değil, bu sürece giren tüm bireylerin de 2025 World Economic Forum’un da değindiği yeni nesil yetkinlik setleriyle donatılacağını sözlerine ekledi.
Her girişimin kendi kanatlarıyla doğduğunu ancak uçmak için doğru desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Sabancı ARF Direktörü Yeliz Erinçkan ise, “Sabancı ARF Almost Ready to Fly ismi de aslında bu yaklaşımdan geliyor. Biz bu projeyle hem Topluluk içerisindeki hem de Topluluk dışındaki tüm girişimcilerimize fikirlerini geliştirebilecekleri bir platform, doğru bağlantılar, mentorluk ve finansal destek sunuyoruz. Sabancı komünitesi ve GOOINN’in alandaki yetkinliklerinin katkısı ile süreci tasarımdan gerçeğe dönüştürdük. Sabancı ARF ekibi ve GOOINN danışmanlarıyla birlikte girişimlerin ihtiyaç duyduğu zaman yanlarında olarak, kanatlanmaları için destek sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
TİCARİLEŞME SÜRECİNE DESTEK OLUYOR
GOOINN, 2015 yılından bu yana Türkiye ve dünyadaki birçok büyük ölçekli firma veya organizasyon için kurum içi girişimcilik süreçlerini tasarlayarak tüm çalışanlara ve organizasyon kültürüne girişimcilik yetkinliği kazandırıyor. Böylece firmalar var oldukları pazarlar içinde veya dışında yeni iş modelleri geliştirerek pazardaki yerini ve gücünü sağlamlaştırıyor.
Sabancı ARF erken aşama (MVP, prototip, laboratuvar aşaması veya müşteri doğrulama aşamasında) veya pazara yeni çıkmış ancak şirketleşmiş girişimcilere odaklanıyor. Seçilen girişimcilerin ticarileşme süreçlerini hızlandırmasına destek oluyor. Program, girişimcilere, Sabancı Holding iştiraki firmalar ile iş geliştirme imkanının ötesinde, müşteri bağlantıları kurmak, stratejik iş birlikleri geliştirmek, ticarileşmeyi gerçekleştirmek ve sürecin sonunda yatırım almalarını sağlayarak katkı sunacak.
ORTAK ÇALIŞMA VE AÇIK OFİS İMKANI
Seçilen girişimlere 20 haftalık program sürecinde, Sabancı Topluluğu şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve GOOINN inovasyon danışmanları mentör olarak atanıyor, ürün geliştirme ihtiyaçları için 30.000 dolara kadar nakit desteği sağlanıyor, program süresince toplamda 150.000 dolara kadar nakit yatırım fırsatı ve topluluk bünyesindeki şirketlerle iş birliği yapma fırsatı sunuluyor. Süreç boyunca, programa katılmaya hak kazanan tüm girişimciler Sabancı Center’da ortak çalışma yapabilecekleri açık ofis imkanından faydalanıyor.
Program boyunca sağlanan bütçe ile girişimcilerin, yaptıkları ürün/hizmet geliştirme denemelerinde başarılı olmaları, ürün/hizmet prototipini oluşturmuş olmaları ve ilk müşteri bağlantısını yapmış olmaları beklenecek. Mart 2023’te düzenlenecek final gününde iç ve dış girişimciler, jürinin önüne çıkarak geldikleri aşamayı aktarıp, sonraki adım ihtiyaçları için yatırım turuna çıkacaklar. Jüri kararı olumlu ise Sabancı ARF tohum yatırımına hak kazanacaklar.
16 GÜNDE 544 BAŞVURU
Sabancı Topluluğu çalışanlarının yanı sıra Topluluk dışından da tüm girişimcilere açık olan Sabancı ARF’ın başvuru süreçleri eylül ayında tamamlandı. Girişimciler, Sabancı’nın Topluluk Vaadi ve stratejik öncelikleri doğrultusunda, “Sürdürülebilirlik” eksenini baz alacak şekilde, “yeni ekonomi’ olarak tanımlanan “Dijital Teknolojiler”, “İklim Teknolojileri” ve “İleri Malzeme Teknolojileri” alanlarındaki fikirlerini, yol haritalarıyla birlikte başvuru dosyalarına ekledi.
Bu yıl birincisi düzenlenen programa 16 gün içinde, yüzde 20’si topluluk içinden, yüzde 80’i ise topluluk dışından olmak üzere toplam 544 başvuru yapıldı. Seçilen 14 girişimin yüzde 50’si dijital teknolojiler, yüzde 43’ü iklim teknolojileri, yüzde 7’si ise ileri malzeme teknolojilerine odaklanıyor.