Otomasyon

Robotik ve Otomasyonu Yaygınlaştırma Çalışmaları Hız Kesmiyor

Vestel Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Bölüm Müdürü Tolga Özdenli, 2024 ilk yarısındaki robotik ve otomasyon projelerini değerlendirdi.

16’sı yurtdışında olmak üzere toplam 25 şirketten oluşan Vestel Şirketler Grubu 160’tan fazla ülkeye ihracat yaparak Türkiye’nin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. 2023 itibariyle Vestel Mobilite şirketini de grup bünyesine dahil eden Vestel, halen; beyaz eşya, otomotiv, savunma ve tüketici elektroniği sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 20 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan şirket, teknoloji geliştirme yetkinliği ile Avrupa TV pazarının ilk üç, beyaz eşya pazarının ilk beş üreticisinden biri. Vestel Mobilite de elektrikli araç şarj istasyonları (EV), batarya çözümleri ve otomotiv çözümleri üzerine etkili çalışmalar gerçekleştiriyor, hatta bu sayede Avrupa Enerji Depolama Birliği’ne (EASE) üye olan ilk Türk şirketi oldu. Üretimlerini, Manisa’da yerleşik 1,3 milyon metrekare alanı ile Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olan Vestel City’de gerçekleştiriyor.

HER YIL CİROSUNUN YÜZDE 2'Sİ AR-GE'YE

Endüstri 4.0 dönüşümünü tamamlama ve her alanda otomasyona sahip akıllı fabrikalara geçiş yapma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Vestel yapay zekâ yazılımları ve nesnelerin interneti konularındaki yetkinlikleriyle akıllı şehir ve ev platformlarında da ön bir role sahip. 1800 kişilik Ar-Ge ekibi ile teknoloji üretimindeki gücünü dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirerek her yıl cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Önümüzdeki üç yıl içerisinde kapasitesini daha da artırarak Vestel’i dünya alanında ses getiren büyük bir marka konumuna ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Vestel Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Bölüm Müdürü Tolga Özdenli, 2024'ün ilk yarısını şu sözlerle değerlendirdi:

"Geçtiğimiz dönemde Vestel Beyaz Eşya bünyesinde planlanan otomasyon çalışmalarımızı tamamlayarak üretim kapasitelerinde belirlenen hedefin aşılmasını sağladık. Yeni bulaşık makinesi fabrika yatırımımızın yanı sıra montaj hatları, iç lojistik, robotik sistemler, üretime direkt etki eden akıllı çözümler ve otomatik depo sistemlerini bütün Beyaz Eşya fabrikalarımızda hayata geçirmek üzere geniş çaplı proje çalışmalarımıza devam etmekteyiz."

ROBOTİK SİSTEMLERİ TÜM FABRİKALARA YAYMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

Verimliliğinden ve kapasiteye olan etkisinden emin oldukları mevcutta kurulu robotik sistemlerin tüm fabrikalar geneline yaygınlaştırılması çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Özdenli, büyüme hızına paralel olarak artan üretim kapasitelerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına yeni üretim montaj bantlarının imalat ve kurulumlarını da kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Birçok alanda geliştirme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Özdenli sözlerini ise şöyle tamamladı: "Aynı zamanda iç lojistik süreçlerimizdeki otonom yapıyı güçlendirmeye, görüntü işleme ve yapay zekâ destekli kalite kontrol sistemlerini üretime entegre etmeye, depolama süreçlerinde akıllı yatay-dikey depolama teknolojilerini kullanmaya, web tabanlı mobil takip uygulamaları ve fabrika içi-dışı alanların denetimini insansız olarak gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor."