Robot Yöneticisinin Ufuktaki Görevi

Yönetim dünyasında en üst kadrolar Chief kelimesi ile başlar. Şirketin en tepesindeki kişi CEO’dur, yardımcısı COO’dur, ürünleri CMO pazarlar, parayı CFO kontrol eder, IT CIO’nun gözetimindedir, CHRO insan kaynaklarından sorumludur. Teknoloji CTO, üretim CPO, satın alma yine CPO (bu seferki P production değil, procurement) ile yönetilir, liste uzayıp gider. Şirket için hangi konu önemliyse o alanda bir C unvanı konur. Son olarak Chief Knowledge Officer, Chief Growth Officer çıkmıştı, şimdi bir de Chief Robotics Officer’ımız; CRO oldu. 

* * *

Robotların lojistikten üretime, montajdan teslime kadar tedarik zincirinin her halkasında büyük değer sunması ve her firma içindeki sayılarının hızla artması stratejik önem kazanmalarına, dolayısıyla da sorumlularının C düzeyine yükselmelerine yol açtı. Dünyanın en büyük teknoloji araştırma şirketi Gartner 2020 itibariyle şirketlerin yüzde 10’unun organizasyon şemalarında CRO pozisyonun açılacağı öngörüsünü duyurdu. Gartner bu şirketlerde CTO’ların da yerlerini koruyacaklarının altını çizdi.    

* * *

Robotların şirket içindeki spesifik görevlerini tanımlamak CRO’nun sorumluluklarının içinde önemli bir yer tutsa da asıl görevleri işgören-robot uyumunu sağlayacak çözümler geliştirmek. Her ne kadar cobotlar hızla gelişse de onların insanla nasıl harmanlanacağı henüz emekleme aşamasında. İnsan merkezli imalat için geliştirilmiş olan yönetim bilimi ve endüstriyel psikoloji yeni yapıya yönelik hiç bilgi içermiyor. Şimdi siz de burada ne var diyorsanız, işte burada tam da bu sorun var: ne bilmediğimizi bilmememiz. Gartner bu nedenle CRO’ın asıl partnerinin CTO değil, CHRO olması daha büyük olasılık diyor. 

İlginç bir geleceğe doğru ilerliyoruz…