Hamle Teknoloji Grubu, Antalya Bilim Festivali’ne (BİLİMFEST) katılarak öğrencilerle bir araya geldi, onları akıllı eğitim robotları ve endüstriyel cihazlarla tanıştırdı. 

Kepez Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle 31 Mart-2 Nisan 2022 tarihlerinde Antalya DokumaPark’ta düzenlenen festivale katılan firma, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Fuardaki standında, öğretmeni ders anlatmak yerine danışman olarak konumlandıran “Akıllı Eğitim Robotları” ve endüstriyel cihazlarını tanıtan firma, ayrıca eğitimler de gerçekleştirdi.

Üniversite öğrencileri ile sertifikalı PLC eğitimi gerçekleştiren ve “Kendin Öğren” metodu ile gerçekleşen uygulamalı eğitimin yanı sıra ortaokul öğrencilerini akıllı eğitim robotları ve endüstriyel cihazlarla buluşturdu.

Fuar standında Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya BilimFest Proje Yürütücü ekibi ve Biyoloji Öğretmeni Hatice Üstüner, Antalya OSB Teknik Koleji Teknik Bilimler Müdür Yardımcısı Zeki Tosun gibi konukları misafir ederek onlarla bilgi alışverişinde bulundu.

“EĞİTİMDE TEORİDEN ZİYADE PRATİK YAKLAŞIMLAR ÇOK KIYMETLİ”

Antalya OSB Teknik Koleji Teknik Bilimler Müdür Yardımcısı Tosun, firmanın akıllı eğitim robotları hakkında şöyle konuştu: 

“Eğitimde bu tarz yaklaşımlar oldukça önemli. Bir mühendis, bir teknisyen fabrikalarımızda ve geleceğimizde bunları kullanacak öğrenciler bu eğitimleri çok iyi düzeyde almalılar. Bu da meslek lisesinden geçer. Bir mühendis yetiştireceksek meslek lisesi ya da OSB içi yahut dışı okullarımız ücretsiz olarak açılmalı. Bu konseptlerde, atölyelerimizde kullandığımız deney setlerini başarılı bir şekilde yapıyorsunuz. PLC’ler, diğer servo sistemler olsun kullanımlarında kolaylık sağlanmış. Öğrenciler kendilerini geliştirebilir. Bu hamleler ile teorikten uzak bir şekilde, bu uygulamaları sizin setleriniz ya da diğer firmaların setleriyle yapabilirler. Zaten öğrenciler PLC’yi simüle edip uygulamalı olarak öğrendiğinde, gerçek hayatta da bunları bağlayacak seviyeye gelecektir. Sizinkileri de diğerleriyle kıyasladığımda çok başarılı buldum.”

“FABRİKALARI DONATACAK FİKİRLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’nin dijital dönüşüm stratejisine de değinen Tosun, gençlere şu önerilerde bulundu:

“Öğrencilerimizin çağa ayak uydurması için farklı paylaşımlar bekliyoruz. Yani üreten, teknolojiyi kullanabilen ve bu hamleleriyle üretime odaklı Türkiye’yi onlara emanet edeceğimiz için onlar da bu doğrultuda mesleki eğitim olsun, diğer liselerimiz olsun hep üretken olmak zorundayız. İlim, fen ve teknolojiyi kullanmalıyız ve üretmeliyiz. Bu üretimlerle, bunları uygularken Hamle Teknoloji gibi eğitime gönül vermiş, fabrikaları, atölyeleri donatacak fikirlere ihtiyacımız olacak. Öğrencilerimiz de çağa ayak uydurarak gelecekteki Türkiye’nin üretimine fayda sağlamaları gerekiyor. Durarak, teorik sistemlerle bir yerlere gelemeyiz. Farklı bir şeyler üretmeliyiz. Bizler de eğitimde insan yetiştiriyoruz ki, önemli değerler bunlar. Öğrencilerin bu tür eğitimlerden faydalanacaklarını düşünüyorum. Ayrıca başta Ahmet Murat Nuhoğlu olmak üzere, tüm Hamle Teknoloji ekibini kutlarım. Fuarda güzel, fayda sağlayacak bir stant hazırlamışlar.”

“UYGULAMALI EĞİTİMLERLE ÖĞRENMEK DAHA KOLAYLAŞIYOR”

Festival kapsamında, firma tarafından akıllı eğitim robotları ile gerçekleştirilen uygulamalı, sertifikalı PLC eğitimine yönelik öğrencilerin olumlu geri dönüşleri oldu.

Sertifikalı PLC eğitimine katılan Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Bölümü Öğrencisi İlkim Öztürk, eğitim ile ilgili olarak “Bu eğitimi aldığımda ilk önce ne olduğunu anlayamamıştım ancak daha sonra eğitimin ardından bir şeyleri daha iyi kavradım ve anladım. Bu gibi eğitimlerin, özellikle bu tarz organizasyonlarda daha sık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanlar her konu hakkında bilgi sahibi olamayabilirler. Ama bu tarz uygulamalı eğitimlerle, hem daha kolay öğreniyorlar hem de daha rahat bir şekilde eğitim alabiliyorlar. Aklımda kalan konular da oldu, daha çok araştırmam gereken noktalar da oldu. Genel itibariyle eğitimden memnun kaldım. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” değerlendirmesinde bulundu.

“BİLİMFEST’E ÖZEL HAZIRLADIĞIMIZ KONSEPTİMİZ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”

Antalya BilimFest katılımlarının verimli geçtiğini belirten Hamle Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Murat Nuhoğlu, öğrencilerin yoğun ilgisi ve olumlu geri dönüşlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Nuhoğlu, “Hamle Teknoloji olarak Antalya Bilim Festivali’nde Bilişim Vadisi standında ürünlerimizi sergiledik. Sergilediğimiz ‘Akıllı Eğitim Robotları’mız, öğretmeni ders anlatmaktan danışman pozisyonuna çekiyor. Buradaki eğitim konseptimizi festivale özel olarak hazırladık. Çünkü biz ağırlıklı olarak mühendislik öğrencilerini veya meslek liselerini hedefleyen eğitim setleri geliştiriyoruz. Ama burada ortaokul öğrencileri ve düz lise öğrencilerini de hedefleyerek ‘PLC Nedir?’ eğitim konseptinde bir ‘PLC Nedir?’ eğitimi hazırladık. Öğrenciler, endüstriyel bilgisayar ya da makinaların bilgisayarı olarak da adlandırabileceğimiz PLC’nin temel fonksiyonlarını deneyimlediler. Özetle, oldukça verimli bir fuarı daha tamamladığımızı söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ, AKDENİZ’İN İLK BİLİM MERKEZİ

Bilim Festivali ile birlikte Antalya Bilim Merkezi’nin de açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından gerçekleştirildi.

Toplamda 12 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan, Türkiye’nin en büyük, Akdeniz’in ise ilk bilim merkezini açtıklarını söyleyen Bakan Varank, “Burası teknolojik donanımıyla uygulamalı atölyeleriyle interaktif sergileri ve kütüphanesiyle devasa bir bilim kompleksi.” dedi.

Antalya BilimFest’e ayrıca Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TÜMOSAN gibi kurumlar da katılım sağladı.