Otomasyonu karmaşık imalata uygulamayı sağlayan robotlar yedi ülkede hiperbolik artış göstermekte. Her birinde 20.000’in üzerinde endüstri robotu kullanılan bu ülkeler azdan çoğa doğru şöyle; Fransa, İtalya, Çin, Almanya, Güney Kore, ABD, Japonya. OECD 20.000 adetten fazla robot kullanan ülkeleri birinci lig kabul ediyor. 5.000 – 10.000 arası robotu olan Belçika, Brezilya, Kanada, Çekya, İsveç ikinci ligde. 1.000 – 5.000 arası ülkeler de üçüncü ligde. Orada biz Polonya, İsviçre, Danimarka, Hindistan, Slovakya, Macaristan ile beraberiz.
* * *
2015 ve 2016’da atılım yaparak robot sayımızı iki misline yükselttik. Üstelik bu yükselme otomotiv dışı endüstri kollarına dengeli yayıldı. Gelgelelim son 6-9 ayda artış hızı yavaşladı. Gözlemime göre bunun nedeni bazı KOBİ’lerin son yatırımlarından tatmin olmamaları. Bu firmalarda fırsatlar olduğu halde ilk projelerin iyi yönetilememesi yoğurdu üfleyerek yeme durumu yarattı. Bu evreyi hızla aşmak ve gelecek için bazı adımları atmak gerekiyor.
* * *
Pek çok KOBİ robot yatırımlarını nasıl yöneteceğini bilmiyor! Bazı üst lig ülkelerinde bizde olmayan bir kurum bulunuyor: Robot Yatırımları Destek Merkezi. Bu merkez gereksinim analizinden sözleşme hazırlamaya kadar pek çok soruyu yanıtlıyor. Türlerine göre robot yatırımlarının başarısını getirecek seçim, geliştirme, devreye alma ve optimizasyon aşamaları için standart prosedürler, yöntemler oluşturup uygulatıyor. Eğitimler de düzenliyor...
Yayınları ve Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi ile sektöre çok büyük katkılar sağlamakta olan ST Alternatif Fuarcılık ve Alternatif Yayıncılık bu oluşumun öncülüğünü de üstlenebilir.