Enerji sektöründe 10 yılı aşkın üst düzey yöneticilik görevini üstlenen isimlerin 2021 yılında kurduğu REC Enerji, kısa süre içerisinde önemli projelere imza attı. Son olarak Denizli Bozkurt Sulama Kooperatifi Güneş Enerji Santrali projesinin anahtar teslim kurulum hizmetini gerçekleştiren REC Enerji, bu proje ile Türkiye’de kitlesel GES’e ulaşmanın önemli bir örneğini de oluşturmuş oldu. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren REC Enerji Kurucu Ortağı Mehmet Türkarslan, “Yaklaşık 70 çiftçinin bir araya geldiği kooperatif Denizli Bozkurt Belediyesinin öncülüğü ile 1 yıl önce projenin izin süreçlerine başladı. Yılda yaklaşık 600.000 TL’yi bulan elektrik faturalarına çözüm için Bozkurt Belediyesi ile yola çıkan çiftçilerin tercihi REC Enerji oldu. Bu proje, Türkiye’de kitlesel GES’e ulaşmanın önemli bir örneği oldu. Projenin arazisi Denizli Bozkurt Belediyesi tarafından temin edildi. Aynı zaman da çiftçilerin krediye ulaşması konusunda da çok büyük emek verdiler. Aslında bu proje REC Enerji için bir vizyon projesi haline geldi” dedi.
Firmanızın kuruluşundan ve sunduğu hizmetlerden kısaca bahsedebilir misiniz?
REC Enerji, Türkiye’nin en büyük ithalatı olan enerjiyi kendi kaynaklarından sağlamak ve mevcut kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak üzere heyecanlarını, tutkularını da yanlarına alarak 2021 yılının Nisan ayında Denizli’de kurulmuştur. Kurucu Ortaklar, yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde 10 yılı aşkın üst düzey yöneticilik görevlerinden sonra geleceklerini ve hedeflerini daha ileri götürmek amacıyla REC Enerji’de bir araya gelmişlerdir. Şirketimiz 2 yıla yakın sürede 12 kişilik ekibe ulaşmış ve 30 farklı projeyi ülkemizin birçok bölgesinde devreye alma tecrübesini elde etmiştir.
Son dönemde önemli bir projeyi hayata geçirdiniz. Bu projenin detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?
REC Enerji olarak anahtar teslim kurulum hizmetini üstlendiğimiz Denizli Bozkurt Sulama Kooperatifi Güneş Enerji Santrali’nin açılışını gerçekleştirdik.
Yaklaşık 70 çiftçinin bir araya geldiği kooperatif Denizli Bozkurt Belediyesinin öncülüğü ile 1 yıl önce projenin izin süreçlerine başladı. Yılda yaklaşık 600.000 TL’yi bulan elektrik faturalarına çözüm için Bozkurt Belediyesi ile yola çıkan çiftçilerin tercihi REC Enerji oldu. Bu proje, Türkiye’de kitlesel GES’e ulaşmanın önemli bir örneği oldu. Projenin arazisi Denizli Bozkurt Belediyesi tarafından temin edildi. Aynı zaman da çiftçilerin krediye ulaşması konusunda da çok büyük emek verdiler. Aslında bu proje REC Enerji için bir vizyon projesi haline geldi. Son bir yıldır dünyada enerji ve gıda ya ulaşmanın önemi çok daha iyi anlaşıldı. Bu iki önemli sorunu atlatamayan ülkelerin durumunu savaş ve pandemi ortamlarda çok net görme şansımız oldu. Gıdaya ulaşmak için enerjinin önemi ortada. En büyük maliyetleri enerji olan çiftçilerimiz, GES yatırımı yaparak enerji maliyetlerini 3-4 yıl sonra gider olarak düşünmeyeceklerdir. Sanırım sektörümüz için bir taşla iki kuş vurmak bu olsa gerek. Bu proje bir ilkti, izin süreçleri biten yaklaşık 40 bin m2 arazimizi de diğer sulama birliklerinin yatırımlarına açıyoruz ve kısa sürede bitireceğiz. Artık bozkurt çiftçisi sulamadaki enerji maliyetlerini düşünmeyecek.
Güneş enerji santrallerinde odaklanılan ana konulardan ön görülemeyen kayıplar ve maliyetler oluyor. Bu noktada da hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor?
Bu projeleri arazi ve çatı olarak ayrıca değerlendirmek gerekmektedir. Çatı projelerinde maalesef EPC firmaları maksimum güç koymanın önemli olduğunu düşünüyor. Halbuki kurulumlarda yürüme yollarının olmadığı ya da az olduğu durumlar da bakım ve işletmenin yapılamaması enerji kayıplarını arttırmaktadır. Arazi ise enerji nakil hattı ve ön görülebilir izin sorunları çok önemli durumdadır. Tecrübe ile proje başlamadan olası riskler tespit edilmeli ve yatırıma öyle başlanmalıdır. Arazi projeleri için hat kapasitesi alarak projeye direk yatırıma başlanması ileride geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmaktadır.
İzleme, bakım ve onarım çalışmaları da projelerin verimliliğini etkileyen önemli bir başlık… Bu üç konunun verimliliğe olan katkısı nedir?
GES yatırımlarında işletme aşamasında bakım ve onarım faaliyetlerinin olmadığı algısı oluşmamalıdır. Elbette diğer enerji santrallerine göre işletme aşamaları daha basittir. Ancak önleyici bakım GES yatırımlarında önemli yer tutmaktadır. İzleme ise anlık olarak sistemin nasıl çalıştığı konusunda destekler vermektedir. Bakım-Onarım ve İzleme konusunda şirketimiz kendine ait çözümleri ile 6 farklı lokasyon, 10 yatırımcı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Yeni dönemde odaklandığınız yeni projeler nelerdir? 2023 yılıyla ilgili iş gündeminizden bahsedebilir misiniz?
2022 yılında çatı projelerimiz ön plandaydı. 2023 de ise arazi ve çatı projelerimiz çok hızla devam edecek. Bunun yanında tarımsal sulama ve evsel GES yatırımları konusunda da epey uyguladığımız proje olacak. Şuan için sözleşmesini imzaladığımız ve 2023’de kurulacak 20 MW’ı aşkın farklı GES projelerimiz bulunmaktadır.