Dinamik ruhunu projelerine yansıtan, mühendislikte sınır tanımayan projeleriyle sektörde lider olmaya kararlı South Mühendislik ve Danışmanlık Müdürü Ümit Güney ile şirketin ulaştırma ve yeraltı yapılarına yönelik projelerini, kısa ve uzun vadeli planlarını, sektöre çözüm ortağı oldukları alanları konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik. “Bir proje asıl uygulamaya geçtiğinde verimliliğini görebilirsiniz” diyen Güney, sektöre ilişkin deneyim ve tecrübelerini ST Ağır Sanayi Çözümleri Dergisi’ne anlattı…
Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasından bahsedebilir misiniz?
Şirketimiz South Mühendislik Yazılım Danışmanlık olarak ulaştırma ve yeraltı yapıları alanında hizmet veren mühendislik ve danışmanlık firmasıdır. Şirketimizin temelleri Ankara’da 2018 yılında atılmakla birlikte, 2019 yılında limited şirketi kimliğine büründük ve büyüyerek yola devam ettik. Sektörel ve mesleki gelişime yönelik çalışmalarımızda hesaba katıldığında 10 yılı aşkın süredir bu sektörde faaliyet göstermekteyiz. Kararlı ve ileriye dönük uzun vadeli planlara sahip, genç ve dinamik yapısıyla ulusal ve uluslararası düzlemde hizmet veren bir şirketiz.
Uygulamaya geçen projelerimiz arasında, ulusal ve uluslararası öneme sahip demiryolu projeleri bulunmaktadır. Demiryolu, karayolu, metro ve hafif raylı sistemler olmak üzere ulaştırma alanında projelere imza atmaktayız. Bunların yanı sıra baraj derivasyon tüneli projeleri, maden ocakları galeri ve şev tasarımları, diğer yeraltı yapıları projeleri hazırlamakta ve bu konuda gerek imalat öncesi gerekse de imalatlar sırasında danışmanlıklar yapmaktayız. Sektörde çok tercih edilen sonlu elemanlar tabanlı yazılımlar ile projelerimizi oluşturmaktayız.
Dinamik yapısı ve yüzü geleceğe dönük çalışmaları ile şirketimiz kalite değerlerine her geçen gün bir yenisini katıyor. Şirket vizyonumuz, dinamik ruhunu kaybetmeden mühendislik alanında yenilikçi, ekonomik ve güvenilir projeler üreten; alanında ulusal ve uluslararası düzlemde önde gelen bir firma olmaktır. Mühendislik temelinde bilgi ve birikimine, güncel teknolojideki yenilikleri ekleyerek lider bir marka haline ulaşmak başlıca hedefimiz.
Son dönemde gerçekleştirdiğiniz projelerden ve projeye sağladığınız katkılardan bahsedebilir misiniz?
Son zamanlarda tünel ve yeraltı yapıları tasarımı ağırlıkta olmak üzere çeşitli sanat yapısı, şev stabilitesi, heyelan ve benzeri projelere imza attık. Bu projelerde öncelikli hedefimiz güvenlik olmakla birlikte, ekonomik tasarımlar ile optimum düzeyde dengeyi sağlamaktı. Bununla birlikte maksimum fayda ve verimlilik hedefledik. Yaptığımız tünel projesinde tasarımsal olarak tünel kesitini yeniden değerleyerek geometrik revizyonlardan ve destek sistemi metodolojisini değiştirerek, maksimum fayda ve optimum maliyetlerde tamamladığımız bir proje çalışmasının altına imzamızı attık. Bir proje asıl uygulamaya geçtiğinde verimliliğini görebilirsiniz. Bu projemizde uygulamadaki verimliliği de takip ederek tasarımımızın doğruluğunu görmüş olduk.
Çeşitli diğer projemizde de son yıllarda ulaşım ağındaki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamaktayız. Gerek demiryolu gerekse de karayolları altından geçişlere ihtiyaç duyuluyor. Artan lojistik ihtiyaçları vb. nedenlerle yollarda işletmecilik devam ederken, bu geçişlerin yapılması gündeme geliyor. Bu kapsamda yapılacak görece daha küçük yapılı geçiş tünellerine bilgi birikimi ve çalışmalarımız ile emniyetli ve verimliliği yüksek projeler sunmaktayız.
Tünel ve yeraltı yapılarının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tünel ve diğer yeraltı yapılarına olan ihtiyaç her geçen gün daha da artacak. Bunun nedenlerine ulaştırma sektöründe bakacak olursak; lojistik, konfor, zaman gibi kriterler gelişen dünyada hızla artmaktadır. Örneğin yüksek hızlı trenler için yol geometrileri tünele olan ihtiyacı arttırmaktadır. Aynı şekilde şehir içi ulaşımda metro ağları her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Gelelim maden sektöründeki tünellere, yani galerilere. Sanayi ve buna bağlı ekonominin getirisi olarak madenlere olan ihtiyaç artıyor. Bunun getirisi olarak da geçmişe göre yeraltı çalışmaları artarak devam ediyor. Ülkemiz tünelcilik sektöründe önemli adımlar atmaya devam ediyor. Ulaştırma tünelleri, baraj derivasyon tünelleri gibi pek çok hizmete yönelik tünelcilik çalışmaları başarı ile yapılmakta. Bu yatırımların hızla artması ile firma olarak bizde büyümemize hızla devam etmeyi planlıyoruz.
Teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını/katkılarını anlatır mısınız?
Yeni teknoloji kararlarına sektör ve uluslararası gereksinimler çerçevesinde karar vermekteyiz. Bu çatı altında tasarımlarımızda gerekli olan yazılım ve bu yazılımların dünyadaki güncellemelerini yakın bir şekilde takip etmekteyiz. Bu yıl yaptığımız yazılım güncelleme yatırımımız ile yeni nesil hesaplamalar ve bunların pozitif yönlü getirilerinden faydalanmaktayız.
Örnek vermek gerekirse, dinamik ve termal analizler son yıllarda gündeme sıkça gelmekte. Şirket olarak yaptığımız yatırımlar sayesinde dinamik veya termal amaçlı gereksinimlere tasarımsal olarak cevap verebilmekteyiz. Bu da bize özel tasarım avantajları sağlayarak pazardaki büyümemizi artırıyor.
Operasyonel verimlilikleri artırmaya yönelik ne gibi yatırımlar yaptınız ve çıktıları neler oldu?
Projelerimizde gerek ulusal gerekse de uluslararası akademik çalışmalar, uygulamalar, proje çalışmaları olmak üzere bilgilerimizi sürekli güncel tutmaktayız. Bu sayede yeni teknolojiler, hesap yöntemleri ile verimlilik esasında projeler üretmekteyiz. Tabi ki bunun getirisi olarak da pazar payınızın hızla arttığını görebiliyorsunuz.
Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz?
Her alanda olduğu gibi tünel yapılarında da dijital dönüşüm hızla olmakta. Firma olarak bu dönüşümün için bizde yerimizi almayı planlıyoruz. Dünya ekonomisinde dijitalleşme önemli oranda gelire sahiptir. Firmamızın yeni dijital dünya için yazılım başta olmak üzere tünelcilik ve yeraltı yapıları sektörüne teknoloji odaklı çalışmaları bulunmakta. Çalışmalarımızı en kısa zaman içinde somut olarak ortaya koyarak piyasaya sunmayı planlamaktayız.
2022 yılı içinde tünel projeleri başta olmak üzere ulaştırma sektöründeki tasarım ve danışmanlık hizmetlerimizi yeni müşteri portföyü ile tamamlamaktayız. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen holdingleri ile çalışmalarımız devam etmekte. 2022 yılında bir önceki yıla göre önemli ölçüde ciro artışı sağladık. Yükseliş trendimize 2023 yılında da devam etmeyi planlıyoruz.
Öte yandan ulaştırma alanındaki müşteri potansiyelimizi arttırmanın yanı sıra, madencilik sektöründeki yeraltı yapıları/galerileri projelerimize hız vererek, pazardaki payımızı arttırmaya yönelik çalışmalarımıza ivme kazandıracağız. Tünel ve diğer yeraltı yapılarındaki tecrübe ve bilgi birikimimizi ulaştırma, madencilik, su iletimi alanlarında arttırarak devam etmeyi planlıyoruz. Ayrıca ülkemizin son dönemlerde önem vererek yatırımlarını arttırdığı yeraltı doğalgaz depoları konusunda mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ile bu alandaki pazara da girmeyi planlamaktayız. Bu konuda yapmış olduğumuz akademik çalışmaları uygulamalar ile de hayata geçirmek istiyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında biz de firma olarak yatırımlarımızı, mühendis kadromuzu geliştirmeyi planlamaktayız. Mühendislik ve danışmanlık alanlarımızın yanı sıra yazılım alanında da önemli ölçüde yatırımlar yaparak ülkemize katma değer sağlamayı hedefliyoruz.