İnşaat ve Malzeme

ÖZEL RÖPORTAJ- 2022 YILINDA BİTEN PROJELERİ İLE BAB ARCHITECTS

Mimari, iç mimari, televizyon dekoru ve sahne tasarımı alanlarında projeler geliştiren BAB Architects'in kurucu ortağı İç Mimar Hüseyin Beş, 2022 yılında biten projelerini ST İnşaat Yapı & Malzeme Dergisi ve stendustri.com.tr'ye anlattı.

İstanbul merkezli, kolektif bir mimari oluşum olan BAB Architects, 2018 yılında, İç Mimar Hüseyin Beş ve Mimar İrem Arıbaş tarafından kuruldu. Mimari tasarım, proje yönetimi, uygulama ve kontrol hizmetleri başlığı altında mimari, iç mimari, televizyon dekoru ve sahne tasarımı alanlarında projeler geliştiriyor. Her projeyi kendi bağlamı içerisinde ele alarak, o bağlama değer katacak yenilikçi ve kaliteli sürdürülebilir mimari çözümlemeler üretmeyi ilke edindiklerini belirten BAB Architects kurucu ortağı İç Mimar Hüseyin Beş,” Her proje kendi ihtiyaçlarını doğurur fikrinden ilerleyerek, ezberlerden ziyade ihtiyaçların üzerine çalışıp en doğru çözümü sürdürülebilir ve insan yaşam kalitesini önceleyerek doğayı unutmayan tasarımlar ve fikirler üretiyoruz” dedi.
BAB Architects kurucu ortağı İç Mimar Hüseyin Beş, ST İnşaat Yapı & Malzeme Dergisi ve stendustri.com.tr olarak sorularımızı yanıtladı… 

Daha çok hangi tür projeler üzerine tasarımlar geliştiriyorsunuz?
Mimari çözüm gerektiren her konuda tasarım üretebiliyoruz, daha çok “fit-out”, ofis tasarımları, televizyon dekorları, konferans salonları ve özel yalıtımlı-akustik zorunluluğu olan alanlarda uzmanlıklarımız bulunuyor. 
Bizce, mimari ve yapı alanındaki çözüm üretme fikri prensipte aynı. Bu sebeple mimarlığı ilgilendiren her alan bizim geliştirmek üzere sorumlu olduğumuz alandır. Farklı disiplinlerde ve farklı disiplinler ile birlikte çalışmakta hiç zorlanmıyoruz. Bu sayede geniş bir spektrumda hizmet verebiliyoruz. Her zaman önceliğimiz müşterimize-iş verenimize deneyimlerimiz ve hayal gücümüz ile değer katmak ve geriye bıraktığımız iş ile gurur duyabilmektir.

2022 yılında bitirdiğiniz projeleri kısaca anlatıp, bu projelerdeki detay çözümlerinizden ve yapı malzemesi tercihinizi etkileyen faktörlerden söz eder misiniz?

2022 yılında biten projelerimiz;

1-Anadolu Ajansı İstanbul Binası Fit-Out proje tasarım müellifi, uygulama uygunluk ve tasarım kontrolörlüğü.
Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlük Binası projesi, 13 katlı 15000 metrekarelik bir binanın iç tasarımı yapılmıştır. Proje tasarım süreci 2 ay sürmüştür.
İç tasarım konseptinde kurumun prestiji yansıtmak ve tüm yönleriyle yenilikçi vizyonunu tasarım ile açığa çıkarmak planlanmıştır. Dinamik, enerjik, şeffaf bir çalışma ortamı yaratmak için açık plan ofis konsepti geliştirildi. Ofis katlarında, her bir kat için farklı pastel renk teması kullanıldı, böylelikle ofislerde tasarımın ciddiyeti, formların ve renklerin enerjikliği ile birleştirildi.
Proje üç ana bölümden oluşuyor: Açık plan ofis katları, Yönetim katı, Zemini ve ortak-sosyal alanlar için kullanılan bodrum katlar.
Bölümler, birçok farklı özelliğe sahip birimlere bölünmüştür. Bu fonksiyonların yerleşimi yapılmış ve Tasarımın ardından, ürünün tüm ana detayları uygulama projesi olarak hazırlanmıştır. 

2-Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası B Blok 3,4 ve 5. Ofis katları tasarım Projesi ve uygulaması.
Anadolu Ajansı Ankara Açık Ofis Projesi, AA Ankara Genel Müdürlük Binası B Blok 3,4 ve 5. ofis katlarının ‘açık ofis konsepti’ ile yeniden tasarlandığı ve uygulandığı iç mimari projedir. Toplam 4000 m² alana sahip proje; açık ofis çalışma alanları, ortak dinlenme köşeleri, toplantı odaları ve yönetim birimlerinden oluşur. Bir aylık tasarım ve altı aylık uygulama periyodunda tamamlanmıştır. 
Açık-planlı ofis konsepti; ofis içerisindeki mesleki üretimin yaşayan bir form olduğu, içinde bulunduğu çevreye göre şekil aldığı, sürekli olarak geliştiği, değiştiği ve kolektif çalışmanın amaçladığı fikir zenginliğinden beslendiği bir tasarım formülü üzerinden kurgulanmıştır. Bu bağlamda, genç ruha sahip, dinamik, enerjik, renkli bir çevre yakalamak ve ekip çalışmasını destekleyen, transparan, çok amaçlı bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla geliştirilmiştir. Mekânın duvarlarla mümkün olduğunca az bölüntülendiği ferah ve aydınlık bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Kaldırılan sabit duvarların yerine, mekansal ayrımlar, ihtiyaca göre birbirine dönüştürülebilir işlevlere imkan sunan katlanır seperatörler, taşınabilir mobilya bölücülerle ile yapılmıştır. Öznel çalışma gerektiren durumlar ve kısa süreli özel görüşmeler için booth adı verilen çalışma kabinleri kullanılmıştır. Ancak diğer taraftan, uzun süreli özel görüşmeler için planlanan konferans odaları ve idari odalarda ise gerekli mahremiyet alçıpan ve bölme duvarlar ile korunmuştur.

3-Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası Ek bina- Çok amaçlı Konferans Salonu tasarımı ve uygulaması.
“AAtölye” olarak isimlendirilen ‘Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu’ projesidir. Tasarım ve Uygulama süreçlerini bir arada üstlendiğimiz bu proje, Anadolu Ajansı’nın Ankara Genel Müdürlük Binası’nda bulunmaktadır. 2 aylık projelendirme, 5 aylık yapım süreci akabinde tamamlanmıştır.
Mevcuttaki konferans salonu yenilikçi bir şekilde yeniden tasarlanmıştır. İçerisine sıfırdan, ‘broadcast design’ fonksiyonu temelinde, birden fazla fonksiyonun yüklenmesiyle tasarlanmış bir mekân oluşturulmuştur. Alanın dönüşümden önceki fonksiyonunu korumak kaydı ile bir adet yayın stüdyosu, reji, podcast odası, greenbox, konferans ve konuşmacı için uyarlanabilir konser veya seminer alanına dönüşebilecek platformlar eklenmiştir. Böylelikle çok fonksiyonlu bir hacim kurgusu ortaya konmuştur. 

4-Deutsche Welle-Alman Medya Kuruluşu İstanbul Stüdyosu dekor uygulaması.
Alman Medya Kuruluşu DW için İstanbul’da bulunan stüdyosunun yeni dekorunun uygulamasını yaptık.

5-Maçkolik Youtube Broadcast Projesi Tasarım ve uygulaması.
Maçkolik Youtube Kanalı için Bir Broadcast Projesi tasarlanmıştır, Maçkolik’in kurumsal kimliğine bağlı olarak, Stüdyo tasarımı, izleyicileri uyandıracak ve onların ilgisini çekecek, ekrana toplayacak güçte ve nitelikte olması planlanarak tasarlanmış ve uygulanmıştır.

6-TRT Haber 15 Temmuz Haber Stüdyosu Broadcast tasarım revizyonu ve uygulaması.
Trt Haber Stüdyosu için yaptığımız dekor revizyonu ve bu revizyona uygun ürün değiştirmeleri yapılmıştır.

7-ID-8 Medya Stüdyoları Akustik düzenleme, Green Screen ve ışık konstrüksiyon projesi ve imalatı.
ID-8 Medya Stüdyolarının İstanbulda bulunan yapısına akustik düzenleme, green screen ve ışık konstrüksiyon projesi ve imalatı yapılmıştır. Mekan sürdürülebilir ve fonksiyonuna uygun hale getirilmiştir.
Bu sene İrili ufaklı yayın tasarımı projeleri yapmış bulunmaktayız. Evet yeni işler halihazırda var ve süreçler devam etmekte.
İç mekanlarda farklı malzeme kullanımı, mekanları fonksiyonlarına bağlı olarak birbirinden ayırmak, tanımlamak üzere aynı zamanda tasarımda araç olarak da kullandığımız bir yöntemdir. Genel olarak sek ihtiyacı iyi gören ve yeni materyallere açık bir tasarım anlaşımız var. 
Malzeme seçim konseptimizi bir malzeme üzerinden özetlememiz gerekirse; özellikle duvar, tavan, mobilya malzeme seçimlerinde beton görünümlü malzemeler, gri veya soğuk renk skalasında yer alan lake boyalı ürünler, paslanmaz veya boyalı alüminyum gibi metal ürünler, seramik veya mermer ürünlerin ağırlıklı olduğu tasarımlarda, mekânın psikolojik yönde soğuk-sıcak algısını dengelemek amacıyla zemin malzeme seçimlerinde ahşap gibi sıcak malzemelere yönelebiliyoruz. Ahşap kullanımı sıcak görsel etkisinin yanı sıra tercih edilen ağacın türüne, ahşabın dokusu ve rengine bağlı olarak ağır bir görünüme de sahip olabileceğinden ofis binaları gibi mahal tanımlarının çeşitli olduğu mekanlarda hiyerarşik düzen sağlamak yönünde bir ayıraç olarak da tercih edilmektedir. Personel alanlarının yalın renklerde PVC, halı gibi malzemeler arasından seçilerek, idari alanlara gidildikçe yönetici odaları, toplantı odaları gibi daha resmiyeti vurgulanmak istenilen mahallerde ahşap parke kullanımı bu duruma örnek verilebilir.
Kaynağı yenilenebilen yapı malzemelerini kendi projelerimizde mümkün mertebe tercih etmekteyiz ve kullanıcıyı da bu yönde teşvik etme eğilimindeyiz. Doğal malzemelerin geri dönüştürülebilir, çevre dostu malzeme olmaları sayesinde sürdürülebilir mimariye sağladığı katkıyı göz önünde bulundurarak iç mekân tasarımlarında yeşil ürün kullanımına yer vermeyi önemsiyoruz. Bunun yanı sıra kullanılacak yapı malzemelerinde, darbe ve çarpma güvenliğine bağlı malzeme korunumunun yüksek olması özelliği de aranan önemli bir niteliktir bizler için.
Üretim detaylarında ise, tasarım sürecinden itibaren başlayan üretim planlaması, en ince ayrıntısına kadar işlenerek uygulayıcılara verilmektedir. Bu bizim için büyük bir önem arz etmektedir, tanıdığımız malzemeleri ve uygulamak istediğimiz formları böylelikle gerçeğe dönüştürebiliyoruz.