Otomasyon

Otomasyonda Şüpheler Ortadan Kalkıyor

10 şirketten 9'u 2030 yılına kadar altyapılarına robot otomasyonunu dahil etmek istiyor.

2023 Dünya Robotik Raporu, küresel robot kurulumlarının sürekli büyümesini ve teknolojik ilerlemelerin etkisini vurguluyor. 2022 yılında 517 bin 385 yeni endüstriyel robot kurulumu gerçekleşti ve bu, dünya genelindeki toplam operasyonel robot sayısını 3.9 milyona çıkardı.

Otonom mobil robot ve kolaboratif robotlarıyla sektörün önde gelen markalarından biri olan Omron Avrupa Robotik İş Geliştirme Müdürü Peter Lange, robot yatırımlarına ve otomasyona ilişkin görüşlerini şu cümlelerle paylaştı:

OTOMASYON KOBİLER İÇİN ÇÖZÜM

Şirketler bu tür teknolojilerin faydalarını bilse de araştırmalar, pek çok kişinin gerçek kullanım aşamasına yönelik şüpheleri olduğunu gösteriyor.

“Dünyanın dört bir yanındaki kurumsal liderler, peş peşe gelen zorluklarla yüzleşiyor. Enerji krizinden kaynaklanan maliyet artışlarına ek olarak tedarik zinciri sorunları, kalifiye çalışan eksikliği, sürdürülebilirlik gereksinimleri ve hızla ilerleyen dijitalleşme sorunları söz konusu. Özellikle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bu engellere hızla çözüm bulması gerekiyor. Otomasyon, bu çözümlerden biri. Otomasyona kolaboratif robotlar ve AMR'nin (otonom mobil robotlar) yanı sıra sensörler, görsel denetim ve yapay zeka teknolojisi de dahil. Şirketler bu tür teknolojilerin faydalarını bilse de araştırmalar, pek çok kişinin gerçek kullanım aşamasına yönelik şüpheleri olduğunu gösteriyor."

OTOMASYONA KÜÇÜK PROJELERLE BAŞLANMALI

"Otomasyon ve kolaboratif robotlara ilgi duyan şirketlerin kendilerine ilk olarak sorması gereken sorunun robotlara yatırım yapmanın gerekip gerekmediği olmamalı" diyen Peter Lange, "Hangi süreçlerin nasıl daha verimli hale getirilebileceğini anlamak daha önemlidir. Bir uzman tarafından manuel işçilik gerektiren çok ayrıntılı görevler otomatikleştirilebilir ancak bunun zaman ve kaynak bakımından maliyeti çok yüksek olabilir. Otomasyona küçük projelerle başlanması ve ardından kademeli olarak büyütülerek yeni iş akışları eklenmesi, filonun genişletilmesi önerilir." diyor.

YATIRIM GETİRİSİ HESAPLAYICI

10 şirketten 9'u 2030 yılına kadar altyapılarına robot otomasyonunu dahil etmek istiyor.

Özellikle bu konuda deneyimi olmayan şirketlerin, robot kullanımının beraberinde maliyetlerin de yükseleceğinden korktuğunu söyleyen Peter Lange, kolaboratif veya mobil robot satın almanın bir işletme için faydalı olup olmayacağı sorusunu cevaplamak için yatırım getirisi hesaplayıcıyı geliştirdiklerini söylüyor. Lange, "Bu araç, işletmelere yatırım getirisi hakkında genel bir özet sunuyor ve robot yatırımlarının ne zaman kendi parasını karşılayacağını gösteriyor." diyor.

On şirketten dokuzunun, 2030 yılına kadar kendi altyapılarına robot otomasyonunu dahil etmek istediğini söyleyen Lange, mobil ve kolaboratif robotların bu bağlamda kolayca sahaya taşınabileceğini ve üretim sürecini daha esnek ve verimli hale getirmek isteyen şirketler için otomasyon ürünlerinin iyi bir seçenek olacağını belirtiyor.