İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Yalçın Kaya, “Depreme Dayanıklı Binalar Fuarı ve Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Kaya, “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” konulu sunumu ile vatandaşları bilgilendirdi.
FOTO: İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Yalçın Kaya
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Nedir?
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP), 2006 yılında İstanbul Valiliği bünyesinde kurulmuştur. İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından yürütülen İSMEP; İstanbul'da deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasına yönelik çalışmaların yapıldığı Türkiye'nin ilk risk azaltma projesidir.
İPKB Direktörü Yalçın Kaya, sunumuna “Türkiye ve Doğal Afetler” konu başlığı ile başladı. Marmara depreminde; 18.000 can kaybının olduğunu, 113 bin tamamen yıkılan, 264 bin farklı derecede hasarlı konut ve işyeri olduğunun altını çizdi. Evini terk etmek zorunda kalan 675 bin kişinin olduğunu belirten Kaya, doğrudan ekonomik kaybın 10-15 milyar ABD doları olduğunun da altını çizdi.
Kahramanmaraş depreminde ise; 50- 51 bin can kaybı yaşandığını ifade etti. 227 bin binanın yıkıldığını veya ağır hasar aldığını açıklayan Kaya, depremden etkilenen vatandaş sayısının 16,5 milyon olduğunun altını çizdi. Evini terk etmek zorunda kalan vatandaş sayısının 4 milyon kişi olduğunu ifade eden Kaya, ekonomik kaybın 80-100 milyar ABD doları olduğunu söyledi.
İPKB Direktörü Yalçın Kaya sunumunda; kalkınma planlarında, doğal olayların afet haline gelmemesi için önemli başlıkları sıraladı:
Kalkınma planlarında, doğal olayların afet haline gelmemesi için;
Can ve mal kaybı, ekonomik, toplumsal ve psikolojik zararların azaltılması amacıyla,
Afetlere karşı hazırlıklı olunması,
Doğru ve sağlıklı yeniden yapılanma çalışmaları yapılması,
Etkili ve sağlıklı işleyen geniş kapsamlı bir afet yönetim sistemi oluşturulması ve,
“Afet Sonrasında Yara Sarmak” yerine “Önlem Al-Risk Azalt” stratejisi benimsenmiştir.
Önlem Al – Risk Azalt: İlk Adım İstanbul
Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul, 15 milyonluk nüfusu ve kilometrekare başına 2.840 kişilik yoğunluğu ile ülkenin en kalabalık ili. Turizm, ticaret ve sanayi alanlarında Türkiye’nin merkezi olan şehir, GSYH’ye yüzde 31 oranında katkısıyla da ekonomik lider konumunda.
Ancak İstanbul, tüm bu özelliklerinin yanı sıra yüksek deprem riskiyle de dikkat çekiyor. Dünyada en büyük deprem riski taşıyan üç şehirden biri olarak kabul edilen İstanbul’da, olası bir 7,5 büyüklüğündeki depremin maliyetinin 90 ila 120 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, şehirdeki yapıların yüzde 15’inin riskli olduğu belirtiliyor.
Bu gerçekler, İstanbul’da depreme dayanıklı yapıların inşası ve mevcut yapıların güçlendirilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. "Önlem Al – Risk Azalt" yaklaşımıyla hareket etmek hem maddi hem de insani kayıpların önüne geçmek için kritik bir adım olarak öne çıkıyor.
İPKB Hakkında
İstanbul Proje Koordinasyon Birimi; İPKB, İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi altında İstanbul ilinin deprem riskini önleme çalışmalarını yönetmek için 2006 yılından itibaren faaliyet göstermeye başlamış, 2014 yılında 6360 sayılı Kanun ile İstanbul Valiliğine bağlanarak İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi adı altında çalışmalarına devam etmiştir.
“Geleceğimizi Güçlendiriyoruz” sloganı ile yola çıkan İPKB, Türkiye’de ilk kez bir risk azaltma projesi olan İSMEP Projesi’ni afet oluşmadan önlem alma yaklaşımı ile ele alarak yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada en başarılı örneklerden biri olmuştur.
İstanbul’un deprem ve afetlere hazırlığı için mevcut problemleri tanımlayıp çözüm üretirken, çözüm sürecinde uygulanan standart ve yöntemlerin istenilen kalitede uygulanmasını da sağlamaktadır.