İnşaat ve Malzeme

MİMAR NİL TİRİTOĞLU YAZDI: "DEPREM VE SU YALITIMI GERÇEĞİ"

Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı / Mimar- YESU, Leed GA Nil Tiritoğlu, "Deprem ve Su Yalıtımı Gerçeği" başlıklı teknik bir makale kaleme alarak su yalıtımının gerçek anlamda hayat kurtardığını söyledi

Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı / Mimar- YESU, Leed GA Nil Tiritoğlu

Su yalıtımı maliyetinin, tüm bina maliyetine oranın sadece %6,5 olduğunu düşünecek olursak, su yalıtımını eksik yapmak hiçbir projenin maliyetini çok ciddi şekilde düşürmez.

Depreme dayanıklı bina inşa etmenin yolu su yalıtımından geçiyor. Su yalıtımı gerçek anlamda hayat kurtarıyor. Ben su yalıtımına “yapıların görünmez kahramanı” diyorum. Yapıda oluşan korozyonu günlük hayatımızda hemen tespit etmemiz çok zor, gözlemlenemeyen nem ve su binanın betonunun içindeki demir donatısının kesitini zamanla oluşan korozyon ile küçültür ve bina taşıyıcı sisteminin güç kaybetmesine yol açar. Deprem ve rüzgar gibi yanal yüklere karşı yapının direncini zayıflatır. Deprem kuşağında yer alan ve bazı bölgelerin yeraltı su kaynakları açısından zengin olması nedeni ile ülkemizde su yalıtımına çok önem gösterilmesi gerekiyor. Su yalıtımı bilinci oluşturmada hala çok gerideyiz. Ben yalıtımın her zaman bir bütün olarak çözümlenmesini savunurum, ısı-su-nem-ses-yangın yalıtımlarının yapıda birbirlerine tezat olmamaları gerekir. Su yalıtıma kıyasla ısı yalıtımını daha şanslı görüyorum, ısı yalıtımı bilincinin oluşmasında ve konunun önemini anlamada sayısal göstergeleri anlık bile takip edebiliyoruz. Aylık ödenen faturalar ile m3 bazlı doğalgaz tüketimimizi, Kw bazlı elektrik tüketimimizi, sayısal veriler sayesinde ısı yalıtımının eksikliğini, yetersizliğini tespit edebiliyoruz ancak su yalıtımı öyle değil. Çok zaman sonra görünen bir küf, duvardaki bir terleme, çatıdaki sızıntı bize bir haber veriyor aslında. Hani deyim yerindeyse “su akar yolunu bulur” aynı o durum, zamanla oluşan küf ve rutubet bize uzun zamanda oluşan bir problemin artık gün yüzüne çıkması ve kendini göstermesidir. Basınçlı ve basınçsız yeraltı sularının, toprak neminin ise temele verdiği sorunu gözlemlemek çok zordur. Doğru ürünün doğru detay çözümü ile sunulması da kritik öneme sahip. Binanın tasarımına göre çözüm sunmak, doğru ürün tercihi yapmak çok önemlidir. O sebeple birçok yazımda nitelikli satıcıların olması gerektiğini vurguluyorum.

DOĞRU ÜRÜNÜ SUNABİLECEK KAÇ KİŞİ VAR?

Doğru ürünün doğru detay çözümü ile sunulması da kritik öneme sahip. Binanın tasarımına göre çözüm sunmak, doğru ürün tercihi yapmak çok önemlidir.

Sınırsız çeşitte su yalıtımı ürünü var, ancak doğru ürünü sunabilecek kaç kişi var? Yapının yalıtımının olmaması, eksik olması ve yanlış ürün tercihi, tamamının sebep olacağı sonuç aynıdır; suya karşı korunmamış, su yalıtımı yapılmamış binanın taşıyıcı sistemlerinin belli bir süre sonra yük taşıma kapasitelerinin azalması.

“SU YALITIMI YAPAN USTALAR İŞİNİN EHLİ OLMALI”

Hayatımızın büyük bir çoğunluğunu yapılarda geçirdiğimiz için hem yaşam konforumuz hem de yapıların güvenliği için su yalıtımının önemi büyüktür. Nemli duvarlar ve sızdıran çatı sebebi ile küf ve rutubet sorunu oluşur ve iç ortam hava kalitesini bozan bu durumlar sadece yapının sağlığı değil insan sağlığı açısından da zararlıdır.  “Su yalıtımı” ayrı bir proje olarak ruhsat ekine dahil edilmesi gereken bir proje olmalıdır aksi halde projenin bitmesine tamamlanmasına izin verilmemelidir. Su yalıtımı yapan ustaların mesleki yeterliliklerinin olmaması halinde projenin incelemeye alınması gerekmektedir. Ustaların bilinçsiz olması halinde, doğru su yalıtım ürünü kullanılsa bile sonuç maalesef yalıtım yapılmamış bir bina gibi olur. En ufak bir hata sonucunda yapı yalıtımsız durumuna düşebilir. O sebepledir ki ustaların işinin ehli olması gerekiyor. İşçilik malzemeyi öldürür de, güldürür de.

HER AŞAMADA DENETİM ŞART

Su yalıtımı konusunda aynı zamanda belediyelere ve yapı denetim firmalarına da büyük görev düşüyor… Gerekli denetimlerin her aşamada yapılması şart. Yapıyı inşa edenler için ise diyeceğim; maliyet muhasebesi ve vicdan muhasebesinin burada büyük fark yaratacağıdır. Su yalıtımı maliyetinin, tüm bina maliyetine oranın sadece %6,5 olduğunu düşünecek olursak, su yalıtımını eksik yapmak hiçbir projenin maliyetini çok ciddi şekilde düşürmez.

İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz; o sebeple deprem değil bina öldürür!