HaberOrtak

MESS İKİZ DÖNÜŞÜME ODAKLANDI

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün beraber ilerlediği "İkiz Dönüşüm"ün gündemde olduğunu ifade ederek, "Gerekli tedbirler alınmazsa, AB'nin yeni düzenlemelerinin şirketlerimize milyarlarca avro ek yük getirmesi bekleniyor. Sanayimizin rekabet gücünü devam ettirmek ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için 'İkiz Dönüşüm'ü odağımıza alıyoruz." şeklinde konuştu.

"İCRAATÇI VE SONUÇ ODAKLI FAALİYETLER YÜRÜTÜYORUZ"

MESS'in düzenlediği 49'uncu Olağan Genel Kurulu'nda  konuşan Akkol, üç yıllık sürede yeni nesil sendikacılık anlayışıyla kalıpların dışına çıkmaya çalıştıklarını, rapor hazırlamak ve tavsiye vermek yerine icraatçı ve sonuç odaklı faaliyetler yürüttüklerinin altını çizdi.

Üç yılda 50 yeni üye kazanma hedeflerine kısa sürede ulaştıklarını, yeni üyelerle beraber Türkiye imalat sanayi ihracatının yüzde 40'ından fazlasını gerçekleştirdiklerini kaydeden Akkol, Türkiye ekonomisine her yıl 60 milyar doların üzerinde katkı sağlıyoruz. Üyelerimizde de istihdam son üç yılda arttı. Bunu da gururla ifade etmek istiyorum. 170 binden 210 bin çalışma arkadaşına geldik. Üyelerimiz dolaylı olarak da 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor." dedi.

"KATKISI OLAN BİRÇOK İLKİ HAYATA GEÇİRDİK"

Üç yıllık görev süreleri boyunca üyelerine, çalışanlarına ve Türkiye'ye katkıda bulunacak pek çok ilki hayata geçirdiklerini söyleyen Akkol, bu çalışmaları şöyle anlattı:

"Üyelerimizin gücünü kullanarak ortak satın alma platformumuz olsun dedik. Dünyada bir sendikadan çıkan ilk ve tek ortak satın alma platformunu hayata geçirdik. Proje başından beri 200'ün üzerinde üyemize erişim sağladık. Sadece ilk yılda, 15 kategoride 150 milyon lira iş hacmine ulaştık. Üyelerimize ciddi miktarda tasarruf sağladık. Çalışan avantaj programımız MESST'i hayata geçirdik. Üye iş yerlerimizdeki çalışma arkadaşlarımızın aile bütçelerine katkı sağlamayı hedefledik. 200 binden fazla çalışanımızın hayatın her alanında kendilerini özel hissetmelerini sağlıyoruz. Restorandan markete, mobilyadan giyime 100'ün üzerinde marka ile iş birliği yapıyoruz. Daha bir yıl dolmadan, 2 milyon işlem adedi ile 250 milyon liradan fazla işlem hacmine ulaştık. Çalışma arkadaşlarımız MESST sayesinde tasarruf sağladı. Türkiye'nin en büyük çalışan avantaj programı olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz."

Akkol, çalışma arkadaşlarının sağlığını her şeyden önemli görerek MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nı uygulamaya aldıklarını ifade ederek sağlık sigortası ile ilgili bilgiler verdi.

"ARTIK BÜTÜNSEL STRATEJİLER GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"

Dünyada oldukça hızlı bir biçimde değişimlerin yaşandığını, dijitalleşmenin üretimin yanı sıra günlük hayatı da yeniden şekillendirdiğini işaret eden Akkol, küresel ekonomiye finansal gelişmeler haricinde salgın, iklim değişikliği, toplumsal ve jeopolitik gelişmelerin de etki ettiğini dile getirdi.

Akkol, bu sebepten ötürü gelecek ile ilgili teknoloji, çevre ve toplum odaklı bütünsel stratejiler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"YENİ NESİL SENDİKACILIK ANLAYIŞIYLA HİZMETLER VERECEĞİZ"

Gelecek dönem çalışmalarına ve projelerine ilişkin de konuşan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, önceliklerinin toplu iş sözleşme süreci olacağını yanı sıra işçi sendikaları ile iletişimlerini ve ortak projelerini artırmayı sürdüreceklerini söyledi.

Yeni nesil sendikacılık anlayışıyla üyelerine yeni hizmetler sunmaya devam edeceklerini aktaran Akkol, "Uçtan uca insan kaynakları anlayışı ile performans yönetimi ve çevik yönetim hizmetlerimizi güçlendireceğiz. MESST Market ile geniş hizmet ve ürün yelpazemizle çalışanlarımızın ve ailelerinin yanında olacağız. Metaverse üzerinde dijital bir etkinlik merkezi oluşturacağız. Bu sayede, üyelerimizle olan buluşmalarımızı yenilikçi bir platforma taşıyacağız. Dijital dönüşümde öncü olan MEXT'te üyelerimizi değişen dünyaya hazırlamaya devam edeceğiz. Dijital olgunluk değerlendirme ve danışmanlık hizmetlerimizi güçlendireceğiz. Yurt içinde ve yurt dışında 500’den fazla firmaya dijital olgunluk değerlendirmesi yapacağız. Burada da yine çok iddialı ve gerçekleştirmekte zorlanabileceğimiz ama hayata geçireceğimize inandığımız bir rakamı sizlerle paylaştım. Böylelikle sadece metal sektörüne değil, tüm sektörlere yol göstereceğiz. Dijital dönüşümün yanında yeşil dönüşümü de odağımıza alacağız. 100'ün üzerinde şirketin sürdürülebilirlik yol haritasını oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

"İŞİMİZ DÖNÜŞÜM, ROTAMIZ GELECEK DİYECEĞİZ"

Endüstride "İkiz Dönüşüm"e bayraktarlık eden bir kurum olma hedefiyle hareket edeceklerini ifade eden Özgür Burak Akkol, otomotiv ana ve yan sanayide faaliyet gösteren üyelerinin elektrikli ve otonom araçlar doğrultusunda yeni iş modellerine geçişine destek vermeye çalışacaklarını dile getirdi.

Dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezleri MEXT'ten de bahseden Akkol, dünyanın en gelişmiş, en kapsamlı, en güncel dijital fabrikasını sunduklarını, bu konseptin her zaman teknolojik öncülüğünü ve güncelliğini korumasını sağlayacaklarını bildirdi.

Akkol, "Her adımımızda, üyelerimiz için 'işimiz dönüşüm, rotamız gelecek' diyeceğiz. İlkleri tekleri enleri yapmaya hep birlikte devam edeceğiz." diyerek sözlerini noktaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın ise video mesaj gönderdiği Genel Kurula, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Öz Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve davetliler katılım sağladı. (AA)