Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), gençlerin geleceğin yetkinlikleriyle donatılarak, çalışma hayatına katılması ve Türkiye'nin küresel arenada rekabet gücünün artması amacıyla; MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı’nı hayata geçiriyor. 

PROGRAM BAKAN BİLGİN'İN KATILIMIYLA TANITILDI

Türkiye ekonomisinin önde gelen kuruluşlarından biri olan, 260 üyesiyle dolaylı olarak 1 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlayan MESS, dünyada ve Türkiye’de ilkleri hayata geçirmeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda kurumun kamu, özel sektör ve akademi iş birliğiyle tasarladığı program; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’in iştirakiyle, iş birliği protokolü imza törenin yapıldığı toplantı ile tanıtıldı.

CİSCO, IBM, MİCROSOFT, AMAZON ÖZEL OLARAK MODÜLLER HAZIRLADI

MESS'in Teknoloji Merkezi MEXT'in ortaklığında gerçekleştirilen program, Boğaziçi Üniversitesi’nin sertifikasyonu ile sunuluyor.

Programda; Amazon Web Services, Cisco, IBM ve Microsoft gibi dünyaca bilinen teknoloji şirketlerinin özel olarak hazırladıkları eğitim modülleri yer alıyor. Proje ile gençlerin, henüz kariyerlerinin başında, yeni çağın yetkinliklerini elde etmesi ve onların gelişimine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

300 GENÇ BİLİŞİM ALANINDA İSTİHDAMDAN YARARLANACAK

Söz konusu program sayesinde üniversite son sınıf öğrencisi olan ya da yeni mezun olup da henüz iş gücüne dahil olmamış 300 gencin öğrenme yolculuklarının desteklenmesi hedefleniyor.

Program kapsamında gençler, üç ay süresince yoğun tempoda ve rollere göre özelleşmiş fiziksel ve çevrimiçi eğitimler alacaklar. Dahası, endüstride uygulamalı projelere katılarak öğrendiklerini sahada uygulamalı bir şekilde pekiştirme fırsatı bulacaklar.

Program, sanayinin en fazla gereksinimi olan:

  • "Tam Donanımlı Web Geliştirici",
  • "Siber Güvenlik Uzmanı" ve
  • "Ağ ve Sistem Uzmanı" olarak üç ana rolde yetkinlik kazandırmaya odaklanıyor. 

"TÜRKİYE'Yİ YAZILIMDA LİDER KONUMA GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı’nın tanıtım toplantısında bir konuşma yapan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "işimiz dönüşüm, rotamız gelecek" mottosuyla sanayiyi üretimin dijital geleceğine hazırlayacak çalışmalara hız verdiklerini, Türkiye'yi, yazılım dilleri ve teknolojilerinde lider konuma getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Gelişen yazılım ve teknolojilerin, üretim süreçlerinde daha evvel olmayan bir katma değer artışını da beraberinde getirdiğini belirten Akkol, rekabet ortamı artarken firmaların başarısının sırrının dijital yetkinlikleri devamlı güncel tutmak olacağını dile getirdi.

Akkol, bugün Türkiye'de yaklaşık 140 bin yazılımcının bulunduğu bilgisini vererek "Yazılım sektörümüzün ekonomideki mevcut yerini 3-4 kat artırarak 100 bin ek istihdam yaratma, 10 milyar dolarlık ihracata ulaşma ve 10 yeni unicorn çıkarma potansiyeli bulunuyor. MESS olarak MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı ile sektörün büyümesine katkı yapmayı hedefliyoruz. 300 gencimizi yazılım alanında eğiterek MESS üyesi şirketlerde iş gücüne katacağız." şeklinde konuştu.

"BİLGİ, TEKNOLOJİ VE İSTİHDAMI TEK POTADA ERİTEN BİR PROGRAM OLACAK"

Programın Türkiye’nin kapsamı en geniş nitelikli bilişim uzmanı yetiştirme ve işe yerleştirme programı olmasını hedeflediklerini söyleyen Özgür Burak Akkol, "MEXT BİL-İşim Programımız adı gibi bilgiyi, teknolojiyi, istihdamı tek potada eriten, gençlerimiz gibi dinamik, çevik ve sürekli gelişen bir program olacaktır. Bu amaçla programın içeriğini sanayimizin ihtiyaçları, akademik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda güncellemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Akkol ayrıca, programın hayata geçirilmesinde destek veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Bilgin başta olmak üzere tüm program paydaşlarına teşekkür etti.

YAZILIMCILARIN İHTİYACI OLAN SOSYAL BECERİLERE HİTAP EDİYOR

Benzerlerinden ayrışan MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı, geniş kapsamı ve farklı, özel müfredatıyla öne çıkıyor.

IT'nin yanı sıra OT perspektifinden de ele alınarak hazırlanan program, yazılımcıların en fazla gereksinim duydukları tasarım odaklı düşünme, çevik proje yönetimi, etkili iletişim gibi 12 sosyal becerinin tümünü kapsıyor.

Program tamamlandığında, kadın ve erkek dağılımı göz önünde tutularak gerçekleştirilecek istihdam ile de her alanda fırsat eşitliğine destek olunması hedefleniyor. MESS, programa katılım sağlayan gençlerin iş hayatlarında da yanlarında yer alarak işgücüne katılım süreçlerine destek oluyor.