Meseri Enerji Üretim ve Depolama Teknolojileri Kurucusu Moiz Meseri liderliğinde, enerji sektörünün çok boyutlu ihtiyaçlarına yanıt verecek yenilikçi çözümler geliştiren Meseri Energy; lityumun ötesine geçen alternatif teknolojileri bir araya getirerek depolama alanında yeni bir paradigma sunuyor. Vanadyum redoks akış, süperkapasitör, hidrojen üretimi ve yüzer GES gibi ileri seviye uygulamalarla enerji altyapılarına sürdürülebilirlik ve yüksek verim kazandıran marka, şebeke ölçeğinden konut projelerine kadar geniş bir yelpazede entegre sistemler geliştiriyor. Hizmet çerçevesini ve çözüm ortağı olduğu müşterilerine sunduğu verimli depolama çözümlerini konuştuğumuz Moiz Meseri, sürdürülebilir bir gelecek adına gerçekleştirdikleri çalışma ve teknoloji odaklı yaklaşımlarını okurlarımızla paylaştı.

Pomega Lithium Depolama

POMEGA LITHIUM DEPOLAMA

Okullar kendi enerjisini üretecek Okullar kendi enerjisini üretecek

Meseri Energy’nin hizmet çevresinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Enerji alanında faaliyet göstermeye karar verdiğimde kurulacak firmanın ana hedefini farklı enerji depolama teknolojilerini bünyesinde barındırması şeklinde planlamıştım. Bu konuda özellikle uluslararası fuarları ziyaret ederek yaptığım araştırmalar sırasında alternatif enerji üretim teknolojileriyle solar enerji tarafında da önemli fırsatlar olduğunu fark ettim. Dolayısı ile gelinen noktada enerji depolamanın yanında hidrojen üretim teknolojileri ve solar yatırımları destekleyici ürün ve uygulamalar da faaliyet alanlarımız içine dahil edildi.

West Superkapasi̇tör

WEST SÜPERKAPASİTÖR

Geliştirdiğiniz enerji depolama çözümleriyle enerjiyi verimli biçimde depolama ihtiyacına ihtiyaca nasıl yanıt veriyorsunuz? Mevcut projelerinizde hangi teknolojiler ağırlıkta?

Temsil ettiğimiz firmalar depolama alanında lityum, vanadyum redox akış ve süperkapasitör teknolojilerini kullanmaktalar. Bu teknolojilerle hem şebeke hem C&I hem de konut ölçeğinde depolama çözümleri üretilmektedir. Farklı teknolojilere yönelmemizin asıl sebebini, depolama yatırımlarında doğru çözümlere ulaşılabilmesini sağlamak şeklinde tanımlayabiliriz. Ancak o zaman sürdürülebilirlik, enerjide yeşil dönüşüm ve verimlilik gibi hedeflere uygun depolama çözümleri geliştirebiliriz. Türkiye olarak muhtelif sebeplerden dolayı depolamada lityum bazlı teknolojilere odaklı bir pazar profili çizmekteyiz. Ancak dünyada yukarıda adı geçen ve daha başka teknolojiler de hızla gelişmekte ve tercih edilmekte. Bunların hepsi başka ihtiyaç ve gerekçelere bağlı olarak uzun zamandır gelişip, uygulama bazında yaygınlaşmakta. Teknoloji tercihinde sadece lityuma odaklanmak yerine, karşılaştırmalarımızı, başta maliyet unsuru olmak kaydıyla farklı yönleriyle yaparken, popüler hale gelmiş teknolojilere göre değil de gerçek çözümü belirlememizde yol gösterecek yatırım ihtiyaçlarımıza göre yapmalıyız.

Visblue Vanadium Redox 1

VISBLUE VANADIUM REDOX DEPOLAMA

Meseri Energy’nin Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projelerinde depolama altyapısıyla entegre sistemler tasarlama alanındaki uzun vadeli vizyonu nedir? Yakın gelecekte hangi teknolojilere yatırım yapmayı planlıyorsunuz?

İki alana odaklandık. Birincisi farklı nitelikteki su kütleleri üzerinde gerçekleşmeye başlayan ve özellikle devlet girişimiyle hızla gelişmesini beklediğimiz Yüzer GES yatırımları ve ikincisi hidrojen üretimi. Her iki konuda da sistemlere depolamanın entegre edilmesi, yatırımın verimliliği açısından çok önemli. Örneğin şu anda önemli bir endüstri kuruluşu için 10.1 MW depolama ile ona entegre çalışacak 5 MW hidrojen üretim tesisinin anahtar teslimi projelendirmesini yapıyoruz. Proje kapsamında yeşil hidrojen üretiminden depolama ve doluma kadar uçtan uca çözümler sağlayabiliyoruz. Öte yandan enerji depolama gerekliliğinin ileride offshore RES projelerinde de geçerli olacağını düşünüyoruz. Su üstü GES projeleri için gereken yüzer platformların temininde İspanyol Landatu firmasıyla çalışıyoruz.

Güneş Enerji̇si̇ (1)-1

LANDATU YÜZER GES ÇÖZÜMLERİ

Depolama sistemlerinde yakın gelecekte hangi teknolojilerin öne çıkacağını düşünüyorsunuz? Sizler bu teknolojilere yönelik hangi hazırlıkları yapıyorsunuz?

Bu konuda bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu düşünüyorum. Depolama konusunda daha işin çok başındayız. Popüler olan teknolojiler ile yapılan yatırımların faaliyet süreleri, üzerlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapabilecek kadar eski değil. Şu anda ülkemizde depolama küçük adımlarla ilerlemekte. Ancak başta temsil ettiğimiz alternatif teknolojilerin yatırım çeşitliliğine bağlı ihtiyaç ve hatta gelir modelleri geliştikçe hızla yaygınlaşacağı inancındayız. Bir depolama teknolojisi olarak şu anda üzerinde çalıştığımız hidrojenin kullanımı şaşırtıcı şekilde hepsinin önüne geçebilir. Bu konuda karbon ayak izinin azaltılması ve yeşil enerji alanında tanımlayıcı nitelikte gelişmekte olan kanuni düzenlemelerin etkisi önemli olacaktır. Deniz taşımacılığı alanındaki yatırımlarda hızla artan enerji tasarrufu arayışının da depolama teknolojileri tercihinin gelişmesine etkisi olacaktır. Şu anda bu konuda da bir tanker projesine, gemi üstü GES ile entegre depolama çözümü geliştirmekteyiz.