Mayıs 2022’de başlayan ve 31 Ekim 2022’de tamamlan “İşyerimde Tacize ve Şiddete Yer Yok!” projesinin kapanış toplantısı 8 Kasım 2022 tarihinde yapıldı. Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez ilçeler düzeyinde gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi çalışmasından yola çıkarak İstanbul özelinde ve Türkiye çapında genel endeks skoru düşük 10 il ve ilçede yer alan 13 farklı tekstil fabrikasında yürütülen çalışmada ilk ve son testler uygulayarak katılımcıların şiddet ve tacize yönelik algı değişimleri gözlemlendi.

“Daha Da İleriye, Daha Hızlı Gitmeye Kararlıyız" “Daha Da İleriye, Daha Hızlı Gitmeye Kararlıyız"

Proje hakkında konuşma yapan YANINDAYIZ Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger, “İşyerimde Tacize ve Şiddete Yer Yok!” projesi kapsamında mavi yakalı çalışanlara toplumsal cinsiyete dayalı taciz ve şiddet farkındalığı eğitimleri verdiklerini anlattı. Proje sonuçlarını değerlendiren Nur Ger, eğitimin özellikle işyerinde cinsel taciz ile ilgili olan kısmının oldukça geliştirici ve öğretici olduğunu belirtti. Nur Ger, “Düzenli aralıklarla verilecek eğitimlerde belki de kanıksanmış olan kalıpların kırılabileceğini bizzat deneyimlemiş olduk” diye konuştu.

ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANMALI

Nur Ger konuşmasının devamında şunları söyledi: “Türkiye, söz konusu toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunda, kaplumbağa hızında yol alan bir ülke. Bu hızın artması için özel sektör, kamu ve sivil toplum örgütlerinin el ele vermesi, birlikte çalışarak daha çok ortak proje gerçekleştirmesi ve ataerkil zihniyet dönüşümünün sağlanmasına katkı sunması şart.” Türkiye’de faaliyet gösteren STK’larda toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan etkinlik ve projelerin sayısının giderek artmasının memnuniyet verici olduğunu vurgularken yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.

Friedrich Nauman Vakfı’nınn (FNF) Türkiye Daimi Temsilcisi Beate Apelt ise Bir kadın hakları savunucusu derneği olan YANINDAYIZ’ın hedef kitle olarak erkeklere ulaşma yaklaşımını oldukça eşsiz bulduklarını ifade etti. Beate Apelt “Umuyoruz ki bu proje somut bağlamda tekstil endüstrisindeki kadınların hayatında fark yaratır” dedi.

Editör: Haber Merkezi