“Esneklik, Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka Sektörün Temel Taşları Olacak" “Esneklik, Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka Sektörün Temel Taşları Olacak"

Günümüzde insan-makine etkileşimlerinin yeni gelişmeye başladığı bu dönemde, robotların kafes kullanmadan insan operatörlerle güvenli biçimde çalışabilmesi büyük önem taşımakta. Robotların insanlarla uyum içerisinde ve etkili çalışması, güvenlik bariyerlerinin de ortadan kalkmasına olanak tanıyor ve fabrikalardaki alan kullanımını maksimum seviyeye çıkararak, üretim hücrelerinin verimliliğini de artırıyor.

Mitsubishi Electric tarafından geliştirilen MELFA SafePlus robot güvenlik çözümü, şirketin MELFA FR serisinde bulunan 160'ı aşkın akıllı endüstriyel robot modeliyle üretim süreçlerini üst düzeye taşıyor. Hem yatay SCARA hem de dikey mafsallı kollara uygulanabilen MELFA SafePlus, çeşitli koşullara uyum sağlama kapasitesine sahip güvenlik izleme işlevleri sunuyor. Bu çözüm sayesinde, güvenlik sensörlerinin Melfa Safe Plus’a bağlandığı robotlar, insanların varlık durumuna göre, belirli bir alanda çalışabiliyor (Safety Limited Position) veya hızlarını güvenli bir noktaya getirebiliyor (Safety Limited Speed) ve güvenli duruşlar sağlayabiliyor. Bölgedeki ihlal ortadan kalktığında ise robot çalışmaya kaldığı yerden kademeli olarak başlayabiliyor. Bu sayede, ihlal hataları ortadan kalkarak, robotun güvenli başlangıç senaryoları otomatik hale geliyor ve makinelerin çalışma süreleri iyileştirilip üretkenlik artışı sağlanıyor. 

GÜVENİLİRLİK VE ESNEKLİKTE YENİ DÖNEM

SafePlus'ın en yeni sürümü, iş birlikçi operasyonlar için gerekli olan güvenlik izleme ve çarpışma algılama özellikleriyle birlikte güvenlik performansını daha da artıran güvenlik mantığı düzenleme, hız ve konum izleme gibi fonksiyonlar sunuyor. Önceki sürümde, eşit x, y ve z güvenlik mesafelerine sahip kübik bir hız izleme alanı belirleyerek, operatörlerin bu alanda olduğu durumlarda robotun hızını düşürmesini sağlamaktaydı. Yeni sürümüyle SafePlus, artık farklı güvenlik mesafelerine sahip asimetrik alanlar oluşturma imkânı tanıyor. Robotun hareket etmediği yönlerdeki güvenli mesafeler önemli ölçüde azaltılarak, acil durdurma kesintileri güvenli bir biçimde azaltılabiliyor ve daha dar alanlarda uygulama yapma olanağı sağlanıyor. Son kullanıcılar, hedeflenen uygulamalara uygun güvenlik sistemlerini kolayca oluşturma ve çalıştırma esnekliğine sahip oluyor. Güvenlik izleme koşulları ve çalışma parametreleri, özel güvenlik CPU'larına ihtiyaç duyulmadan doğrudan robot kontrolöründe yapılandırılabiliyor.
 
Mitsubishi Electric, daha güvenilir ve esnek güvenlik sistemleri oluşturmak amacıyla, sistemdeki kopya güvenli I/O giriş ve çıkışlarının sayısını artırdı. MELFA SafePlus, güvenli hareket için EN 61800-5-2 ve güvenli duruş için EN 60204 gibi uluslararası IEC ve EN standartlarına uygunluğu sağlamak adına, önde gelen bağımsız sertifikasyon kuruluşu TÜV SÜD tarafından sertifikalandırılmış güvenlik önlemleri kullanıyor.