Makine sektörü yeni döneme hazırlık için start verdi. Gelişen dijital teknolojiler çerçevesinde yayımlanan Yeni Makine Regülasyonu (2023/1230/EU), makine direktifinin yerini alacak olup Avrupa Birliği ile eş zamanlı Türkiye’de de yürürlüğe girecek. 

2027 OCAK AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

2Yakın zamanda Türkiye'de yayımlanacak olan ve 2027 ocak ayı itibarıyla Avrupa ile eş zamanlı olarak uygulanmaya başlanacak yeni makine emniyeti yönetmeliğinin sektöre getireceği yenilikler MAKFED ve SICK Türkiye’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği eğitimde katılımcılarla paylaşıldı. Türkiye Makine Federasyonu’nun sektörü yeni sürece hazırlama faaliyeti kapsamında düzenlenen eğitim programı ile makine imalatı ve kullanıcısı sektörlerde yeni düzenlemeye dair farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır ile 2000‘li yılların başından itibaren Emniyet ürünleri, Standartları, Direktifleri ve Yönetmelikleri konusunda aktif olarak görev alan, TUV Fonksiyonel Güvenlik Uzmanı, SICK Türkiye Emniyet Sistemleri Müdürü Dr. Arda Akçoru makine sektöründeki yeni dönemi Endüstri Medya’ya anlattılar.

"MAKİNE EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ RADİKAL UNSURLARLA BERABER DEĞİŞECEK"

Yeni regülasyonun endüstri dünyasına getireceği yenilikler hakkında konuşan Zühtü Bakır, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği anlaşması olduğu için 2000 yılından bugüne, Avrupa Birliği Teknik Mevzuatını birebir uyguluyoruz. Bu, ülkemiz için bir yükümlülük olmakla birlikte bugün ekonomik ve özellikle sanayi alandaki gelişmemize önemli katkısı olan bir unsur. Türkiye'nin ihracatını yüzde 60 oranda Avrupa Birliği'ne yapması, gösterdiğimiz başarının bir yansımasıdır. Avrupa Birliği teknik mevzuatı dinamik bir sürece sahip ve dönemsel olarak belli zamanlarda yenileniyor. Önümüzdeki dönemde makineler için temel unsurları belirleyen Makine Emniyeti Yönetmeliği radikal unsurlarla beraber değişecek. Teknik mevzuattaki regülasyonlar Avrupa'da yayımlandı, Türkiye'de ise yakın zamanda yayımlanacak ve 2027 ocak ayı itibarıyla Türkiye, Avrupa ile eş zamanlı olarak yeni makine emniyeti yönetmeliğini uygulamaya başlayacak." dedi. 

Bu regülasyonların arka planındaki tetikleyiciler hakkında da bilgi veren Bakır, "Yapay zeka, otonom robotlar, robotlar, siber güvenlik ve nesnelerin interneti gibi teknolojik gelişmeler, makine emniyeti yönetmeliğindeki temel unsurların tekrar ele alınmasını gerektirdi. Aynı zamanda belgelendirme gibi birtakım süreçlerin tamamen dijital ortama kayması, dokümantasyon sürecini de dijitale taşıma imkanı sağladığı için yeni düzenleme buna yönelik birtakım unsurları getirdi ve bu düzenleme ile imalatçı, ithalatçı, dağıtıcı, kullanıcı arasındaki sorumluluklar biraz daha netleştirildi." dedi.

ERP helps Industrial Machinery & Equipment manufacturing challenges

ESPR ve DİJİTAL PASAPORT GÜNDEMDE

Yerli makine imalatçılarını bekleyen yenilikler hakkında da konuşan Bakır, "Makine Emniyeti Yönetmeliği’ne birebir uymak durumundayız. Burada yol haritamız çok açık ve ona yönelik kabiliyetimiz de var. Önümüzdeki üç yıllık uyum sürecinde Avrupa'daki firmalar gibi biz de yeni döneme hazırlanacağız.
Avrupa'da çevre ile alakalı “Yeşil Mutabakat” bağlamında çok radikal değişiklikler yaşanıyor. Yine “Döngüsel ekonomi” kavramı gündeme geliyor. Bunun altında da yine önümüze çıkacak olan yeni düzenlemeler var. Bir tanesi ESPR diye adlandırılan çerçeve yaklaşım ve ürünlerin ekolojik ömür döngüsü ile alakalı birtakım hususları ele alıyor. Yine radikal bir değişiklik olarak ürünleri takip etmeye yönelik “Dijital pasaport” uygulaması geliyor. Kısacası, ürünler için “kullan-at” yerine “tamir et, dönüştür, tekrar kullan” yaklaşımı geliyor. Tüm bu çalışmaları, bir takım yine teknik düzenlemeleri beraberinde getirecek. Firmalarımızın karbon ayak izi, su ayak izi gibi süreçlere adaptasyonunda gerek ulusal gereklilikler, gerekse firmalarımızın müşterilerinin talepleri bağlamında hızlı adaptasyonu gerektiren birtakım süreçler de yaşanıyor. Türkiye'nin makinecileri olarak kardeş kuruluşumuz Makine İhracatçı Birliği bünyesinde “Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planını” oluşturduk. Özellikle KOBİ'lere yol gösterilecek bir çerçevede yol haritamız çizildi. " dedi.

Is Industrial Machinery/Components A Good Career Path?

EĞİTİM FARKLI İLLERDE DEVAM EDECEK 

Makine sektörünün yeni sürece hazırlanmasında SICK Türkiye olarak üstlendikleri sorumluluk hakkında bilgi veren SICK Türkiye Emniyet Sistemleri Müdürü Arda Akçoru: "Makine Emniyeti alanında çalışan öncü firmalardan bir tanesiyiz. Risk değerlendirmesi ile birlikte makinelerin daha güvenli hale gelmesi için çalışmalar ve mühendislik hizmetlerinin yanında ürünü de geliştiren ve sanayinin hizmetine sunan bir firmayız. Kendimize görev olarak edindiğimiz konulardan bir tanesi de Türkiye'de çok kuvvetli olan makine imalat sektörümüzün yurt dışında olan yeniliklere adaptasyonu ve rekabet gücünün aynı şekilde devam edebilmesidir.

Arda Akçoru: 15, 16 ve 17 Ekim 2024’te 3 gün boyunca Makine Zirvesi 2024'ü Makina Hangar’da yapacağız. 16 Ekim gününü sadece makine güvenliğine ayıracağız. Makine imalatçılarımızı yine olabildiğince bir araya getirerek makine emniyeti regülasyonlarını daha rafine programlarla ele alacağız.

Bilgi transferine çok önem veriyoruz. Geçen sene, SICK AG Uluslararası Güvenlik Standartları Müdürü Otto Görneman'ı Türkiye'ye davet ederek, Makine Federasyonu'nun zirvesinde konuşma yaptırıp, sürecin startını vermiş olduk. Şimdi sürecin ikinci adımı olan ve yerli makinecilerimizi bilgilendirip, sistemi nasıl daha hızlı bir şekilde makinecilerimize adapte edebileceğimizin çalışmalarını yürütüyoruz.  Önümüzde her ne kadar 2,5-3 senelik bir zaman dilimi olsa da zaman çok hızlı ilerliyor. Yapay zeka uygulamaları, siber güvenlik gibi yeni makine regülasyonuyla hayatımıza giren yeniliklere, imalatçılarımızın kendilerini adapte edecekleri yol haritalarını belirlemeleri, 3 senenin sonunda kendilerine entegre ederek makinelerini üretmeleri gerekiyor. 

Arda Akçoru: Eğitimlerimiz hız kesmeden devam ediyor. Şu anda ikincisini 26 Haziran Çarşamba günü Ankara Ostim OSB Yönetim Merkezinde gerçekleştiriyor olacağız. Devamını kısa bir ara verdikten sonra Eylül ayında sırasıyla 10 Eylül tarihinde Konya’da, 17 Eylül tarihinde Bursa’da ve 18 Eylül tarihinde de İzmir’de yapmayı planlamaktayız. 

055 Boyutunda Tahrik Gücü 055 Boyutunda Tahrik Gücü

Biz her zaman olduğu gibi bu süreçte de yine imalatçılarımızın birebir yanında olarak ihtiyaçları olan konularda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Bu çerçevede ilkini Makine Hangar’da yapmış olduğumuz bu eğitimlerimiz hız kesmeden devam ediyor olacak. Şu anda ikincisini 26 Haziran Çarşamba günü Ankara Ostim OSB Yönetim Merkezinde gerçekleştiriyor olacağız. Devamını kısa bir ara verdikten sonra Eylül ayında sırasıyla 10 Eylül tarihinde Konya’da, 17 Eylül tarihinde Bursa’da ve 18 Eylül tarihinde de İzmir’de yapmayı planlamaktayız." şeklinde konuştu.

Editör: Ayşete Yavaş