Artan ürün talebini karşılayabilmek için hem Hendek’teki taşıt kantarı fabrikasına yeni bir robotik kaynak hattı kuran ve üretime başlayan, hem de İstanbul Merkez Fabrikasında ek bina yatırımı yaparak yük hücresi üretimini artıracak projeye imza atan Esit Elektronik’in Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu ile iş gündemlerini ve maden sektörüne yönelik çözümlerini konuştuk.
2022 yılı ilk 8 aylık sonuçlarını değerlendirerek iş gündeminizi paylaşır mısınız? Yeni yatırım vb. planlarınız var mı? Hangi etkinliklere katılacaksınız? Hedefleriniz neler?
2022 yılının Rusya Ukrayna savaşının gölgesinde olumsuz bir havada başlamasına karşın genel olarak ilk 8 ayın son derece iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Bu sene içinde artan ürün talebini karşılayabilmek için hem Hendek’teki taşıt kantarı fabrikamızda yeni bir robotik kaynak hattı projemizi tamamladık ve bu hatta üretime başladık, hem de İstanbul Merkez Fabrikamızda ek bina yatırımıyla yük hücresi üretimimizi artırma projemiz mevcut; bu sene sonundan önce ek binayı tamamlayarak üretimi artırmayı hedefliyoruz. 2022 yılı aynı zamanda fuar ve seminerlere de katılmaya başladığımız bir yıl oldu. 2020 ve 2021 yılları pandemi etkisiyle etkinlikler açısından zayıf geçmişti. Bu seneki fuarlara baktığımızda hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin yoğun ilgisini gözlemledik. 2023 ise etkinlikler açısından çok daha yoğun geçecek.
Bu yıl sektöre yeni sunduğunuz ürün grupları neler? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar? Fabrikalarda verimliliğin artışına nasıl katkı sağlıyorlar?
Bu sene pazara yeni sunacağımız ürünlerden en önemlisi Esit CDI dijital tartı indikatörüdür. Bu indikatörle beraber yeni bir dijital yük hücresi serisini de pazara sunuyoruz. Canbus bağlantı protokolüyle çalışan bu yük hücreleri hem yük hassasiyet hem de çok hızlı bağlantı özelliğine sahip. Bu yeni dijital tartı indikatörümüz küçük ve kompakt tasarımı dışında diagnostik, kalibrasyon ve tartı değerini sisteme iletme özellikleriyle kullanım kolaylığı ve tartı güvenliği sağlıyor. Özellikle arıza durumundaki alarm yapısı ve otomasyon sistemlerine %100 uyumlu şekilde çalışabilmesi önemli artıları arasında.
Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi’nde ağır sanayi odağında profesyonel ziyaretçilere neler sunacaksınız?
Bu sene birçok yenilik var. Başta yeni dijital yük hücresi serimiz var ki 500 kg’dan 100 tona kadar geniş bir kapasite aralığında farklı ihtiyaçlara yönelik geniş bir seçenekle öne çıkıyor. Yine dijital tartım için yeni Esit ECI Digital ve Esit CDI dijital tartı indikatörlerimiz mevcut. Esit ECI Digital tüm otomasyon ve bağlantı protokollerini desteklerken, uzaktan bağlantı ve kalibrasyon kolaylığı gibi özellikleriyle otomasyon dünyasında popüler bir cihaz. Esit CDI ise tank/silo tartımı, baskül ve kantar uygulamalarında kullanılabilecek, üstün teknolojik özellikleriyle fark yaratacak yeni bir tartı indikatörüdür. Bunların dışında yeni Esit TR4 transmitter cihazımızı da pazara bu sene sunuyoruz. Küçük bir ekranı da mevcut olan bu transmitter wifi veya USB kablo gibi alternatif bağlantı seçenekleriyle tartı, diagnostik, kalibrasyon gibi işlemleri kolaylaştıran bir yapıya sahip.
Maden sektörü özelinde sunduğunuz bir çözüm var mı?
Maden sektörüne yönelik iki ürün grubumuz diğerlerinin önüne geçiyor. Bunlardan Esit BS Bant kantarları bu sektöre en çok sağladığımız tartı cihazlarındadır. Yapılan kazı sonrası taşınan malın tartılması ve çıkan madenin üçüncü firmalara satışı esnasında miktarın belirlenmesi için bant kantarlarının kullanımı oldukça yaygındır. Yasal metrolojiye uygun şekilde ticari damgalı da üretilebilen Esit BS bant kantarları ülkemizdeki termik enerji santrallerinin nerdeyse tamamında kullanılmakta olan güvenilir ve dayanıklı bir üründür. Diğer bir ürün grubumuz da taşıt kantarları ve bunların otomasyonunu sağlayan Esit SpWin Pro otomasyon yazılımıdır. Taşıtları kantara girdiklerinde otomatik olarak tanıyan bu sistem, plaka tanıma kameraları, proximity kartlı sistemler, barkod okuma cihazları, butonlu kiosk sistemleri vb gibi farklı çevre birimleriyle entegre çalışabilmekte ve operatör hatalarına mahal bırakmadan tartı güvenliğini sağlamaktadır. Dekupaj sahalarında güvenle kullanılan bu sistem ilgili kamu ve özel kurumların şartnamelerindeki özellikleri de sağlamaktadır.
2022 yıl sonu hedeflerinizi paylaşır mısınız?
2022’nin kalanını da oldukça olumlu bitireceğimizi düşünüyorum. Üretim sektöründe canlılık devam etmekte olup, özellikle Endüstri 4.0 dönüşümünün de hızlandığını söyleyebiliriz. Dünyada hammadde ve mamul talebinin de canlılığını koruduğunu görüyoruz. Enerji kaynaklı üretim kesilmeleri olmadığı takdirde hareketli piyasanın 2023 yılında da devam edeceği görüşündeyim.