LIDAR, Light Detection and Ranging (Işık ile Algılama ve Alan Ölçümü), teknolojisine sahip olan cihazlar son yılların en popüler ölçüm teknolojileri arasında yer alıyor. Her ne kadar son yıllarda özellikle otonom araçların veya üretim ortamında çalışan genel ismiyle AGV'lerin kullanımlarının artmasıyla popülerliğinin zirvesine doğru tırmanmaya başladıysa da teknolojisinin ortaya çıkışı 1960'lara kadar giden oldukça uzun bir zamana dayanıyor. Ölçüm teknolojisine göre iki, alan tarama yöntemine göre üç farklı lidar sensör yapısı bulunuyor
GELENEKSEL YÖNTEM
Ölçüm teknolojilerine göre baktığımızda, geleneksel ve yenilikçi prensipler karşımıza çıkıyor. Geleneksel yöntem tüm standart mesafe sensörlerinin de kullandığı uçuş zamanı ölçüm prensibidir. Bunun teknoloji çevrelerindeki ismini ToF (Time Of Flight) olarak görülebilir.
ToF ölçüm prensibinde nokta aralıkları cihazlar tarafından önceden belirlenmiş adımlar halinde gönderiliyor ve her bir ışık sinyali kendisine önceden tanımlanmış adımlar halinde bir önceki ışığın yanına gönderiliyor. Bu sayede ulaştığı her noktadan almış olduğu mesafe bilgisini sağlıyor.
YENİLİKÇİ YÖNTEM
Yenilikçi yöntem ise, ToF prensibini temel alan fakat bilinen tüm standart ölçüm yöntemlerinden çok daha hassas değerler sağlayan HDDM (High Defination Distance Measurement) yöntemidir. Bu yöntemde televizyonlarda görülen HD görüntü teknolojisindeki gibi çok daha sık bir nokta aralığını temel olarak kullanıyor.
HDDM ölçüm prensibi, ToF ölçüm yönteminde olduğu gibi önceden belirlenmiş açılardaki bilgileri elde etmemizi sağlıyor. Fakat bir farkla; HDDM ölçüm özelliği sayesinde, 1 derecelik açısal değer içerisinden tek bir örnek almak yerine birden fazla örnek topluyor ve bu toplanan değerlerin ortalaması üzerinden ilgili açının mesafe bilgisini veri olarak gönderiyor. Bu sayede alınacak tek bir sinyal verisinden çok daha hassas ölçüm verisi elde ediliyor.
Tarama teknolojilerine göre lidar sensör dünyasına göz attığımızda, karşımıza üç farklı teknoloji çıkıyor. Bunlar 1B Lidar, 2B Lidar ve 3B Lidar tarama teknolojileridir. Birbirilerinden ayrıldıkları ana noktaları, kontrol edebildikleri alanlar olarak söylenebilir.
Kısaca açıklamak gerekirse 1B Lidar sensörler, tek bir ölçüm sinyali gönderiyorlar ve sadece cihazın bakmış olduğu noktasal düzlemden aldığı mesafe bilgisini veriyorlar. 2B Lidar sensörler; tek bir ışık sinyalini bir döner ayna üzerine düşürüyor ve ayna ile beraber hareket ederek cihazın 360 dereceye kadar ekseni etrafındaki her noktadan mesafe bilgisi toplanmasını sağlıyorlar.
3B Lidar Teknolojisi ise temelde 2D lidar teknolojisinde olduğu gibi geniş bir alanı tarayabilmekle beraber birden fazla lidar sensöre sahipmişsiniz gibi belirlenen yükseklik değerlerinde de aynı alanları tarayabilmeye olanak sağlıyor.