Kütahya, 2022 yılında seramik ve porselen ürünlerinin ihracatında 500 milyon dolarak bir hedef belirledi.

Türkiye'nin seramik ve porselen üretiminde önde gelen şehrinde dünyanın dört bir köşesine gerçekleştirilen dış satımın büyük bir bölümünü, ildeki OSB'lerde kurulu fabrikalarda üretimi yapılan seramik, porselen ve cam ürünler meydana getiriyor.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GELECEĞİNE İNANIYORUZ"

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı İsmet Özotraç, şehrin seramik, porselen ve çini üretim üssü olduğunu, sektörde yatırımların her sene arttığını ifade etti. İleri teknolojiyle üretim gerçekleştirilen Avrupa'nın en büyük porselen ve seramik fabrikalarının Kütahya'da yer aldığını bildiren Özotraç, yeni yatırımların da eklenmesiyle birlikte ilin gelecekte sektörde dünyanın en büyük üretim merkezi haline geleceğine inandıklarını belirtti.

Her geçen gün şehirdeki üretim tesislerinin tamamen yeni teknolojilerle üretim yapar duruma geldiğini ve donanımlı olduğunu söyleyen Özotraç, seramik ve porselen fabrikalarında yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

İHRACATIN YÜZDE 80'DEN FAZLASI SERAMİK, PORSELEN VE CAM

Özotraç, birçok ülkeye seramik ve porselen dış satımı gerçekleştirildiğini, ihracatta ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İsrail ve İtalya'nın ilk beşte bulunduğunu dile getirdi. 

Kentin özellikle son dönemde dış satımda önemli bir hız kazandığının altını çizen Özotraç, 2021'de 390 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirterek "Son yapılan fabrikalarda ve teknolojik üretimler neticesi bu sene Kütahya ihracatının 500 milyon dolar olacağı öngörülmektedir. Geçen sene yaptığımız 390 milyon dolar dış satımın yüzde 82'lik kısmını seramik, porselen ve cam oluşturmaktadır. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

"KÜMELENME BİRÇOK YATIRIMCIYI KENTİMİZE ÇEKİYOR"

Kütahya'daki OSB'lerde seramik ve porselen üretimiyle ilgili kümelenmeler yapıldığına dikkat çeken KUTSO Başkanı Özotraç, kümelenmeye oldukça değer verdiklerini, fabrikaların bir araya gelerek tüm gereksinimlerini kendi içinde karşılamalarını, çalışan personel sorununu da daha iyi duruma getirdiklerini söyledi.

İtalya ve İsveç'teki örnekler gibi kümelenmenin önemini vurgulayan Özotraç, "İsveç'teki kümelenme sayesinde en büyük rakamlara ulaşmış durumdalar. İtalya'daki seramik üzerine yapılan kümelenme neticesinde üretimin ve ihracatının büyüdüğünü görüyoruz." biçiminde konuştu.

Özotraç, seramik ve porselen sektöründeki kümelenme ile birçok yatırımcının Kütahya'yı tercih ettiğini bildirerek sözlerini noktaladı. (AA)