GOOA Architects Kurucusu, Mimar Emre Arslan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, havuz ve çevre düzenlemesinde doğal peyzajla uyumu nasıl sağladığına dair değerli tasarım prensiplerini konuştuk. Arslan, sürdürülebilir sistemler oluşturmanın ve bakım maliyetlerini minimize etmenin yollarını, doğru malzeme seçimi ve bitki türleriyle nasıl birleştirdiğini bizlerle paylaştı. Ayrıca, gölge alanları ve mahremiyet dengesini sağlayacak peyzaj tasarımı önerileriyle de dikkat çekti.
FOTO: GOOA Architects Kurucusu, Mimar Emre Arslan
Havuz ve çevre düzenlemesini doğal peyzajla uyumlu hale getirmek için hangi tasarım prensiplerini önerirsiniz?
Havuz ve çevre düzenlemesini doğal peyzajla uyumlu hale getirmek için öncelikle havuz formunun bulunduğu alan ile olan ilişki çok önemli, havuz bir yapıya hizmet ediyorsa yapının formu ile olan ilişkisi doğal peyzaj alanı ile olan uyumu, sert zemin ,yumuşak zemin yapı ve havuz arasındaki formsal geçiş ve aynı zamanda malzemesel olarak geçişler ve kullanılan malzemelerin birlikteliği, uyumu gibi prensipleri bir bakışta önerebilirim.
Bakım maliyetlerini en aza indirmek ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmak için hangi malzeme ve bitki türlerini tavsiye edersiniz?
Havuzlar kullanılmadığı sürece en fazla içeride kullanılan kaplama derzlerinden tahribata uğramakta ve bu da havuzun kullanım ömrünü ciddi oranda azaltmaktadır. Bu nedenle Havuz içerisinde genellikle monoblok veya büyük ebatlı kaplamalar tercih etmek derz alanlarının azalttığı gibi havuzun kullanım ömrünü de artırmaktadır. Buna ek olarak havuz içerisinde özellikle mermer gibi doğal malzemeler havuzda kullanılacak kimyasallar ile oluşturacağı tepkimeler sonucunda deformasyona uğrayabilir, bu nedenle daha çok seramik, porselen gibi malzemeler veya doğal taş ve reçineden yapılan monolog havuz kaplama malzemeleri düşünülebilir. Aynı şekilde havuz çevresinde sert zeminlerde kaymaz doğal ürünler, mümkün olduğunca güneşi yansıtma özelliği olan UV dayanımı yüksek açık renk malzemeler tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak su geçirgenliği sağlayan doğal taş döşemeler, çürümeye bakım ihtiyacı daha az olan kompozit malzemeler ve/veya ısıl işlem görmüş thermowood türü ahşap kaplama malzemeleri tercih edilebilir.
Su kaynaklarının azaldığı ve su ihtiyacın her geçen gün arttığı günümüzde Bitki türleri olarak genel manada bölgeye uyumlu mümkün oldukça daha az bakım ve sulama isteyen çok yıllık ve yavaş büyüyen bitkiler ile kuru peyzaj uygulaması düşünülebilir.
Ağaç türleri olarak özellikle Ege bölgesinde zeytin ağacı, ve meşe düşünülebilir. Genel çim uygulamalarına alternatif olarak yosun çizimi, mazı otu ve koyun yumağı yine geleneksel çim uygulamasına alternatif olarak yer örtücü bitkiler olarak önerebilirim. Bunlara ek olarak aloe Vera Opuntia türü bitkiler de genel peyzajın içerisinde değerlendirilebilir.
Havuz alanında gölge, mahremiyet ve estetik dengesini sağlamak için nasıl bir peyzaj tasarımı önerirsiniz?
Havuz alanında gölge alanları oluşturmak için yapısal ve bitkisel gölge alanları oluşturabiliriz.
Bitkisel gölge alanlarını oluştururken geniş yapraklı ağaçlar tercih edebiliriz, örneğin Palmiye türü ağaçlar, Akçaağaç . Ayrıca tırmacı bitkilerle doğal pergolalar oluşturulabilir. Bunlar için sarmaşık, Melez yasemin ve begonvil önerebilirim.
Yapısal olarak ahşap veya kompozit güneş kırıcı pergola sistemleri , hareketli tente sistemleri, alternatif olarak yapısal gölge alanları için söyleyebiliriz.
Mahremiyet oluşturmak için leylandi , bambu gibi sık dokulu hızlı büyüyen çit bilgileri kullanabiliriz.