Enerjisini Üreten Fabrikalar

KONTROLMATİK TEKNOLOJİ’DEN ANKARA’YA BÜYÜK YATIRIM

Teknoloji ve enerji konusunda global oyuncularla yarışan, bilimselliği kendine misyon edinerek Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimine katkı sunan Kontrolmatik Teknoloji, 2022’ye  hızlı bir başlangıç yaptı. 
Bu seneninilk yatırımına Ankara Polatlı’da damgasını vuran Kontrolmatik Teknoloji, batarya teknolojileri ve enerji depolama sistemleri alanındaki AR-GE çalışmalarının tamamlanmasıyla beraberTürkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olan lityum demir fosfat (LiFePO4) batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasının temel atma törenini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımı ile 25 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdi. 

Enerji depolama sistemleri alanında faaliyet gösterecek %100 iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’yi kurduklarını söyleyen Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “Şirketimizin 2022 yılındaki ilk yatırımını Ankara Polatlı’da hayata geçirdik. Fabrikada lityum demir fosfat (LiFePO4) hücre, batarya modülü ve enerji depolama sistemleri üreterek sektörün artan yoğun talebine cevap vermeyi hedefliyoruz. Ürettiğimiz ürünler ile yüksek güçte enerji depolama ihtiyacı olan; enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve yüksek güç gerektiren iş makinaları, deniz taşıtı ve tren gibi alanlara hitap etmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

EV TİPİ HÜCRELER İLE DOĞAYA SAYGI 

Ürettikleri hücrelerin yalnızca şebeke ölçeğindeki enerji depolamada ve enerji santrallerinde kullanılmayacağına dikkat çeken Aslanhan, “Söz konusu hücreler ev uygulamalarında da kullanılacak. Büyüklük olarak kombi kadar olan ürünler, konutun duvarına takılıyor. Çatıda da güneş panelleri oluyor. Buradan gelen elektrik duvar tipi üniteye bağlanıyor. Gündüz güneş enerjisiyle üretilen elektrik ile evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Gece ise gündüz fazla üretilen enerji depolanıp gece kullanımı sağlanıyor. Bu sayede karbon salınımını azaltan, yeşil ve sürdürülebilir bir sisteme sahip olunuyor” şeklinde görüş bildirdi. 

YERLİ ÜRETİMLE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Enerji depolama çözümlerine yönelik ithalatın senelik yaklaşık 250 milyon doları bulduğunu sanımsatan Aslanhan, “Dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacak bu yatırımımızın ilk fazı 250 MW saat emre amade kapasiteli olacak ve toplamda 3 fazda tamamlanacak. Üç faz tamamlandığında toplam 1.000 MW saat kapasiteye ulaşmış olacağız. ‘Teknolojiyi kontrol eden geleceği kontrol eder’ mottosu ile çıktığımız yolculukta, söz konusu ithalatın da önüne geçerek cari açığın kapanmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

ÜRETİM TESİSİ YATIRIMLARI SÜRECEK

Enerji konusunda bu çaptaki ilk özel sektör yatırımına imza attıkları için mutlu olduklarını dile getiren Sami Aslanhan, yıllardır sürdürdükleri çalışmalarının neticelerini almaya başladıklarını ve önümüzdeki yıllarda farklı ürün grupları için de üretim tesisi yatırımları planladıklarını söyledi. Aslanhan, “2020 yılının Ekim ayında yaptığımız halka arz sonrası, AR-GE çalışmalarına verdiğimiz önemi her fırsatta söylemiştik. Çalışmalarımızın sonuçlarını almaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bahse konu olan fabrika ile oldukça kritik ve stratejik bir konu olan lityum iyon teknolojisinin üretim imkânının ülkemize kazandırılarak, yerli enerji depolama sistemleri ile farklı sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu konular için arz güvenliğinin sağlanacağını belirten Sami Aslanhan, “Fabrikamızda lityum demir fosfat (LiFePO4) hücre ve diğer ileri teknolojileri kullanılarak, batarya modülü ile birlikte anahtar teslim enerji depolama sistemleri üretilecek. Şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç şarj destek sistemleri, elektrikli araçlar başta olmak üzere, yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları yapılacak.” dedi.

YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANINDA ÖNCÜ OLACAK 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesi açısınan önemli bir etkene sahip olan enerji depolama sistemleri Avrupa’nın Yeşil Mutabakat eylem planını ile amaçlanan yeşil dönüşümün gelişmesinde öncü bir rol üstlenecek. Bu amaçla Kontrolmatik Teknoloji yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Pomega Enerji Depolama şirketi ile faaliyete geçirdiği enerji depolama sistemleriyle Yeşil Mutabakat eylem planında birinci sırada yer alan karbon salınımı ve küresel ısınma gibi konularda çevreye verilen zararı en aza indirecek çözümler sağlayacak.

KARBON SALINIMININ ÇEVREYE VERMİŞ OLDUĞU ZARARIN AZALTMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Enerji depolama gibi yenilikçi teknolojilerin ve altyapıların konumlandırılmasında görev almaktan ötürü mutlu olduklarını belirten Aslanhan; “Yeşil dönüşüm için teknolojik altyapıların güçlendirilmesi önemli bir etken teşkil ediyor. Türkiye’nin, Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem planında belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için ARGE ve inovasyon odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam etmesi gerekiyor. Kontrolmatik Teknoloji olarak, söz konusu yatırım ile hem yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesini hem de dağıtım sistemlerindeki güvenilirliği, çeşitliliği, güç kalitesinin iyileştirilmesiyle ekonomiye de önemli bir katkı sağlamış olacağız. Enerji depolama teknolojileriyle hedefimiz yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretiminde daha çok ön plana çıkmasını sağlamak. Bu sayede karbon salınımının çevreye vermiş olduğu zararın önlenmesine katkı sağlayacağız.” dedi. 

KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ

“Fabrikamızda sıfır atık prensibine büründük. Bu tesiste yağmur suyu depolama sistemi olacak. Yılda 20 bin metreküp su kazanımı yapacağız. Bunu hem proseste hem de tesisin ihtiyacı olan su için kullanacağız. Dışarıdan minimum düzeyde su alacağız. Suyumuzu yağmur hasadı yaparak kullanacağız. Bazı fırınlarımız olacak, bu fırınlardaki atık ısıyı kullanıp, değerlendirip, tesisin başka yerlerindeki ısıtma ihtiyacını karşılayacağız ve böylece atık ısı geri kazanımı yapacağız. Tesisin çatısının tamamında güneş panelleri olacak. Kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz. Gündüz ürettiğimiz fazla enerjiyi kendi ürettiğimiz bataryalarda depolayacağız ve gece mesailerinde kullanacağız. Dolayısıyla tesise ilave olarak ürettiğimiz bir geri dönüşümümüz var. Tesisteki ilave kimyasalları tekrar prosesin içerisine katacağız.” şeklinde konuşan Aslanhan, çevreci ürünler üreten çevreci bir tesise imza atmaktan ötürü gurur duyduklarını dile getirdi.

İLK FAZ 2022’NİN SON ÇEYREĞİNDE

Türk ekonomi ve istihdamı açısından oldukça önemli bir yatırıma damgalarını vurduklarına dikkat çeken Aslanhan, fabrikanın yalnızca ilk fazında 250’e yakın kişinin istihdam edileceğini, tüm fazlar tamamlandığında ise ekstra 600 kişiyi bulacağını söyledi. Tam kapasitesinde üretime başladığında toplamda yaklaşık 180 milyon USD’lik bir yatırım ulaşması planlanan fabrikada ilk fazın bu yılın son çeyreğinde, ikinci fazın 2023 senesinin son çeyreğinde, son fazın ise 2025 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmesi bekleniyor. 

YERLİ MÜHENDİSLER YETİŞECEK

Bahse konu olan yatırım ile beraber Ankara’daki üniversiteler ve sanayi odalarıyla iş birliği içerisinde olacaklarını söyleyen Sami Aslanhan, “Burada kendi bünyemizde eğitim laboratuvarımız olacak. Hem araştırmacı, hem mühendis hem de kalifiye eleman yetiştireceğiz. Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar daha önceden kısıtlı olduğu için kendi personelimizi, kendi mühendisimizi kendimiz yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.

ENERJİ DEPOLAMA TESİSİ İÇİN LİSANS BAŞVURULARI YAPILDI

Enerji depolama sistemlerinin şebekeye kurulup, işletilmesi için lisans almak istediklerini ve bununla ilgili başvurularını ilgili kurumlara yaptıklarını söyleyen Aslanhan, “Bağlı ortaklıklarımızdan Progresiva Enerji Yatırımları Tic. A.Ş. tarafından, yurt genelinde, müstakil 250MW bağlantılı ve 1000MWh kapasiteli elektrik depolama tesisi kurulum ve 30 yıl süreyle işletimi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna  (EPDK) başvurumuz gerçekleştirildik. Burada lityum iyon depolama sistemleri kullanacağız.” şeklinde konuştu.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE BÜYÜME

Bünyesinde 250’ye yakın kişiye istihdam sağladıkları bilgisini paylaşan Sami Aslanhan, “Bunun yüzde 65’inden fazlası mühendis. Çalışanlarımızın yüzde 85’i lisans mezunu. İş hacmimizin üçte ikisi yurtdışı projelerden oluşuyor, ciromuzun yüzde 85’inden fazlası ise döviz bazlı. Şirketimiz enflasyona paralel değil, enflasyonun çok üzerinde büyüyor. 2021’i henüz netleşmemiş olmasına rağmen 500 milyon TL’nin üzerinde bir ciro ile kapatmayı bekliyoruz. 2022’de ise 1,5 milyar TL’nin üzerinde bir ciro hedefliyoruz. 2021 yılındaki agresif büyümemizi, bu yıl da devam ettirerek AR-GE, ileri teknoloji ve diğer yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Amacımız kendi alanımızda dünya çapındaki ilk 10 şirketten biri olmak.” şeklinde konuştu. 

2021 YILI İYİ GEÇTİ

Geçtiğimiz seneye ait bir değerlendirme yapan Aslanhan, “2021 yılının ilk 6 ayında hızlanan satış gelirlerimiz, pandemi kısıtlamalarının nispeten gevşemesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi ile üçüncü çeyrekte finansallarımızı olumlu etkilemeye başladı. Üçüncü çeyrekte net satış ve FAVÖK’te yüksek büyüme devam ederken, 2020 yılı üçüncü çeyreğine göre net kâr marjımız arttı. 2021 yılsonu yüzde 175 büyüme ile 500 milyon TL’den fazla net satış ve yaklaşık yüzde 20-25 FAVÖK marjıyla 120 milyon TL’den fazla FAVÖK beklentimizi koruyoruz. 2021 yılı ticari açıdan bizim için iyi geçti diyebiliriz, hatta 2022 için beklentilerimizi de arttırdı. Açtığımız yeni ofisler ile farklı piyasalardaki gelişmeleri daha yakından ve yerinde takip eder hale geldik. 2021 üçüncü çeyrekte bir önceki senenin aynı dönemine göre gelirimizi yüzde 204 oranında artırmış olmamız, bizlere pandemiye rağmen emek ve çabalarımızın boşa gitmediğini göstermiş oldu. Gelirlerimizi artırırken, bir yandan da kendimize yatırım yapmayı ihmal etmiyoruz. Bir önceki seneye göre çalışan sayımızı ciddi oranda artırdık, mühendislik ve Ar-Ge departmanlarımızı merkezi ve saha kadrolarımızla birlikte daha da güçlendirdik.” Dedi. 

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇÖZÜM VE ÜRÜN YELPAZESİ BÜYÜDÜ

Kontrolmatik Teknoloji olarak pandemiden her sektör gibi etkilendiklerini söyleyen Aslanhan, “Biz geniş bir coğrafyaya hitap ettiğimiz için pandeminin etkilerini şirketimizde hissettik.  2021 yılında aşı çalışmalarıyla birlikte pandemi etkisini hafifletse de etkileri devam etti. Fakat tüm bu zorluklara karşı Kontrolmatik Teknoloji olarak çalışan sayımız, ciromuz ve karlılığımız 2020 yılına göre artış gösterdi. Pandemi döneminde yeni açılımlar yaparak, çözüm ve ürün yelpazemizi genişlettik. Her ne kadar lojistik konusunda küresel sorunlar yaşansa da yaptığımız doğru planlama ve öncül anlaşmalar ile sorumluluklarımızı başarıyla yerine getirdik. Dijital çözümler sunan bir şirket olarak, iç işleyişlerimizde de teknolojiden maksimum seviyede faydalandık ve pandeminin etkilerini minimuma indirdik. Daha önceden paylaştığımız yatırımlarımızla ilgili süreçleri de planlarımıza uygun olarak devam ettiriyoruz.” şeklinde konuştu.