TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 olduğunu ifade eden Bakgör, “Yabancılara yapılan konut satışları, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,5 azalarak 2 bin 61 oldu. Bu rakamlar, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi koşulların konut sektörüne yansımasını çok net bir şekilde ortaya koyuyor.” dedi.
DURGUNLAŞAN EKONOMİ KONUT SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Durgunlaşan ekonominin konut satışlarını olumsuz etkilediği kaydeden Bakgör, “Konut alıcılarının talebi, yüksek faiz oranları, enflasyon, döviz kurları nedeniyle ciddi şekilde düşmüş görünüyor. Konut üreticileri de maalesef maliyetlerini karşılayabilmek için fiyatlarını artırmak zorunda kalıyor. Bu da haliyle konut satışlarını daha da olumsuz etkiliyor. Böyle olunca ekonomideki genel yavaşlama, insanların yatırım amaçlı konut alımlarını azalttı.” diye konuştu.
SEKTÖRÜN CANLANMASI İÇİN YENİ ADIMLAR ATILMALI
Konut sektörünün canlanması için önlemler alınması gerektiğini söyleyen Bakgör, faiz oranlarının düşürülmesi, konut kredisi imkânlarının artırılması, vergi indirimleri ve teşvikler sağlanması gerektiğini açıklayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca kentsel dönüşümün, konut sektörü için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Şu anda başta büyükşehirler olmak üzere konut sektöründe canlılığı neredeyse kentsel dönüşüm projeleri sağlıyor. Kentsel dönüşüm hem deprem riski taşıyan eski ve sağlıksız konutların yenilenmesi hem de şehirlerin daha modern, yeşil ve yaşanabilir bir hale gelmesi için önemli bir adım. Kentsel dönüşümü hem konut talebini hem de konut kalitesini artıracak bir süreç olarak görüyorum. Biz BAYKAR olarak kentsel dönüşüm projelerine büyük önem veriyor ve bu alanda yatırım yapmaya devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm hem ülke hem de sektör için bir kazı-kazan durumu yaratacaktır. 2024 yılı konut üretiminde kentsel dönüşüm projelerinin daha da öne çıkacağına inanıyorum.”