HaberOrtak

KAYSERİ MODEL FABRİKA İLE 61 MİLYON TL TASARRUF ELDE EDİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle Kayseri'de kurulan "model fabrika" ile işletmelerin hem verimliliği hem de rekabet gücü artıyor.

Kayseri'de kurulan Kayseri Model Fabrika ile sunulan eğitimlerle 9 ildeki işletmeler, 61 milyon TL tasarruf sağladı. 

TASARRUF VE HIZLI ÜRETİM UYGULAMALI ANLATILIYOR

Model fabrika; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Kayseri Sanayi Odası, Abdullah Gül Üniversitesi ve Kayseri Ticaret Odası iş birliğiyle üretimde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması amacıyla 2020 yılının ocak ayında anonim şirket olarak kuruldu.

Eğitim ve danışmanlık merkezi model fabrika ile gerçek üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmellik ilkelerinin öğretilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Merkez, sürekli iyileştirme yaklaşımıyla verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri sayesinde işletmelere, insan, makina, ekipman, ham madde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaları, rekabet güçlerini artırmaları, yalın ve dijital dönüşüm sağlamaları konularında destek oluyor.

Model fabrikada, makina ve üretim hatları, eğitim odaları ve çalışma alanlarında teorik ve uygulamalı eğitimlerle tasarruf ve hızlı üretim teknikleri uygulamalı bir biçimde anlatılıyor.

8 İSRAF ALANI BELİRLENDİ, 20 FARKLI EĞİTİM SUNULDU

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Kayseri Model Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın, Sümer Kampüsü'nde kurulan model fabrika ile üretim verimliliğini ve rekabet gücünü artırmaya, üretim süreçlerinin dijitalleşmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

İşletmelerin üretim süreçlerinde görülen gereksiz stoklar, taşımalar, beklemeler, fazla ve hatalı üretim ile personelin kullanılmayan yetenekleri başta olmak üzere 8 israf alanı belirlediklerini bildiren Yalçın, uygulamalı eğitimlerle bunların fark edilmesi için çaba harcadıklarını söyledi

Yalçın, bunu 20 farklı uygulamalı eğitim modülüyle sağladıklarını, uygulamalı eğitimler ve saha danışmanlığı hizmetiyle işletmelerin üretim süreçlerini ve iş yapış yaklaşımlarını iyileştirmeye çalıştıklarını belirtti.

52 PROJE TAMAMLANDI, 49 FABRİKADA HAYATA GEÇİRİLDİ

Eğitimlere Ekim 2020'de başladıklarını aktaran Yalçın, bu süre zarfında 61 projeden, 52'sinin tamamlandığını bunların 49 fabrikada hayata geçirildiğini kaydetti.

Yalçın, sanayicinin üretim yaparken fark etmediği israf alanları olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Hareketler, ara stoklar, aşırı üretim ve kullanılmayan yetenekler gibi. Bunları fark ettiriyoruz sanayicilerimize. Bu israfları nasıl giderecekleri konusunda teknikler var. Bunlarla da o israfları nasıl yok edeceklerini anlatıyoruz. 2021 yılında, sanayiciler bu projelerle 61 milyon lira tasarruf sağladı. Makine üretimlerinde iyileşmeler sağladık. Hat dengeleme yapıyoruz. Alan tasarrufları sağlıyoruz. Üç hangardan oluşan fabrikada 550 metrekare tasarruf elde edildi. Yeni alanla yeni fabrika kurulumunu engelledik. Şu ana kadar çalıştığımız firmaların hemen hepsinde yapılan tasarrufla yıllık 500 bin lira ile 10 milyon lira arasında değişen kazançlar sağlandı."

RADYATÖR İŞLETMESİNDE KUTULAMA SÜRESİ 23 GÜNDEN 5 GÜNE İNDİRİLDİ

Fabrikalardaki tasarruflara örnek veren Yalçın, Çorum'daki radyatör üreten bir işletmede ürünün kutuya girme süresini 23 günden 5 güne indirdiklerinin altını çizdi.

Çalışanlardan üst yöneticilere kadar 650 kişiye eğitim verdikleri bilgisini paylaşan Yalçın, bugüne kadar makina, tekstil, pencere, beyaz eşya, çelik kapı, tekstil, yatak, mobilya ve hizmet sektörü gibi farklı alanlardaki firmalara destek verdiklerini, Kayseri'nin yanı sıra 8 ilde daha hizmet sunduklarını söyledi. (AA)