Avrupa Yapı Sistemleri, Yüksek Mimar Mesut Altunbey, ST Endüstri Radyo'da gerçekleşen "Depreme Dayanıklı Binalar" programına konuk oldu. Altunbey, kentsel dönüşüm konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Kentsel dönüşümdeki son gelişmeleri anlatan Avrupa Yapı Sistemleri Yüksek Mimarı Mesut Altunbey, “Kentsel dönüşümde son gelişmeler şöyle; devletin yapmış olduğu birtakım yardımlar bulunuyor. Kira yardımları, her şehirde bulunuyor fakat bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor. İstanbul'da, Ankara'da, Anadolu'nun birçok şehrinde bu yardımlar yapılmaktadır. Devletin, açıklamış olduğu yarısı bizden kampanyası mevcuttur. Bunun yarısını vatandaşa hibe olarak, yarısını da vatandaşa düşük faizli kredi olarak yardım yapılmaktadır. Bunlar için bir süreç var elbette, bir başvuru prosedürleri var.” diye konuştu.
FOTO: Avrupa Yapı Sistemleri, Yüksek Mimar Mesut Altunbey
6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ve kanunun kentsel dönüşüme katkıları konusunda açıklamalarda bulunan Mesut Altunbey, “Bu süreçler; teknik olarak, hukuksal olarak ve süreçlerin hızlanması durumunda katkı sağladı. Parasal yardımlar dediğimiz yardımlar yapılmıştır. Bu da vatandaşa ciddi anlamda ve sürecin hızlanması anlamında katkı sağlamıştır. Riskli yapılarda, kat maliklerinin yüzde 51’i anlaşma sağladığı zaman o binanın yıkılmasını istemeyen malikler varsa o konuda da ciddi katkıları olmuştur. 6306 sayılı yasa süreci hızlanmasında bir katkı sağlamıştır.” dedi.
“Otopark Sorununu Çözebilecek Yeşil Alanlar Oluşturulmalı”
Altunbey, otopark sorunlarının yaşandığını kaydederek şöyle devam etti: “Ada bazlı parsel dönüşüm yapılabilirse, otopark sorunu çözülebilir. Devletin ve belediyelerin katkılarıyla, yeşil alanların oluşturacağı fikri de iyi anlatılabilirse sorun ortadan kalkabilir. Dönüştürülmesi düşünülen bölgeler tespit edilerek, riskli alanlar belirlenerek, ada bazlı proje yarışmaları düzenlenerek, rezerv alanlar oluşturarak yani oradaki vatandaşlar da mağdur edilmeden projeler geliştirerek, yeşil alan ve otopark sorunu çözebilirsiniz.”
Riskli yapı tespiti için vatandaşların müteahhitlik firması ile anlaşmalarını söyleyen Altunbey, “Süreci doğru yönetmek ve herkesin mağduriyetinin önüne geçmesini sağlamak asıl amacımız. Binamızın riskli çıkması durumunda 2-3 ay içinde boşaltılması gerekiyor. İnsanların bu süreçlerini mağdur etmeden yönetebilmesi için bir karar almaları gerekiyor. Dolayısıyla, bir müteahhitlik firmasının seçimi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde başvurular yaparak, süreçleri birlikte yöneterek, yanlış zamanda yanlış insanları mağdur etmeden süreçleri yöneterek evlerini boşaltmalarını sağlayarak sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanların sıkıntı yaşamamaları için süreçlerin doğru yönetilmesi gerekiyor." diyerek konuşmasını tamamladı.