Dünyanın vergi ve finansman alanında önde gelen danışmanlık şirketlerinden olan Deloitte'a göre aynı haneye veya kullanıcıya ait ağ bağlantısına sahip elektronik cihazların sayısı, son üç yılda iki kat arttı. Cihaz artışıyla birlikte IoT cihazlarını hedef alan saldırılarda da artış gözlemlenmesi, siber güvenlik teknolojilerine olan ihtiyacı artırdı.

IOT CİHAZLARIN SİBER GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ALTINA ALACAK TEKNOLOJİ

Akıllı evler genellikle farklı güvenlik entegrasyon yeteneklerine, kod açıklarına ve yama zamanlamasına sahip ev aletleri ve giyilebilir cihazlar dahil olmak üzere bir dizi cihazdan oluşmakta. Bu sebeple cihaz sahipleri, evlerini siber saldırılardan korumak için düzenli cihaz yamaları sağlamaya veya güvenli olmayan cihazları diğerlerinden izole eden güvenli bir cihaz ağı yapılandırmaya dikkat etmeli.

ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından yayınlanan "Siber saldırılara karşı elektronik cihaz kümeleri arasındaki ilişkileri analiz etmek için sistem ve yöntem" (System and method for analyzing relationships between clusters of electronic devices to counter cyberattacks) başlıklı patent, kullanıcılara IoT cihazlarının siber güvenlik yönetimini kolaylaştıran yeni bir yöntem sunuyor. Kullanıcıların aynı ağ ortamına ait tüm aygıtları algılamasına, mevcut veya potansiyel siber güvenlik açıklarını belirlemek için bunları benzer ağlarla ilişkilendirmesine imkan sağlıyor. Kullanıcının ağında yer alan herhangi bir cihaz güvensizse, benzer şekilde yapılandırılmış bir ağın güvenliği ihlal edilmişse veya halihazırda bir saldırı vektörü olmuşsa patent sahip olduğu teknolojiyle bunu algılayacak ve olası tehlikeye dair kullanıcıyı ve güvenlik çözümünü uyaracak.

Geleneksel bağlantı teknolojilerinin aksine Kaspersky’ın yeni buluşu, cihazları bir profille ilişkilendirerek ve kullanıcı profilindeki değişikliğe etkin yanıt vererek güvenilir ve uzun süreli cihaz bağlantısı sunmakta.

Yeni teknoloji, bilinmeyen aygıtın bir aygıt kümesine atfedilmesini de sağlıyor. Bunu yapabilmek için cihaz ve çevresi arasındaki ilişkilerin tanımlanması gerekiyor ve ardından diğer cihazları aynı kümeye atfetmek için keşfedilen kalıpları uyguluyor. Cihazların arasındaki ilişki, hesaplanan benzerlik metriği kullanılarak belirleniyor. Geliştirilen bu teknoloji, siber güvenlik çözümlerinin belirli cihazların veya yapılandırmaların herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını daha iyi anlaması için bağlı cihazları analiz etmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

Türkiye Startup Yatırımlarında İşlem Hacmi İkinci Çeyreğe Kıyasla Geriledi Türkiye Startup Yatırımlarında İşlem Hacmi İkinci Çeyreğe Kıyasla Geriledi

Söz konusu teknolojinin mucidi ve fikri mülkiyet uzmanı Dmitry Ivanov, geliştirilen sisteme ilişkin şunları söyledi: “Akıllı cihazları birbirine bağlama teknolojilerinin günümüzde yaygın kullanımı pazarlamada tüketici davranışlarını öğrenmeye yönelik. Bir siber güvenlik şirketi olarak, bu işlevin bağlı cihaz korumasının mevcut zorluklarını ele alma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu fark ettik. Patentini almış olduğumuz bu teknoloji henüz Kaspersky çözümlerine uygulanmamış olsa da, IoT güvenliğini yeni bir düzeye taşıyacağından emin olmak için uygulamanın olası yolları üzerinde çalışıyoruz."

Editör: Haber Merkezi