İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Sütcü, ST Endüstri Radyo'da gerçekleşen "Depreme Dayanıklı Binalar" programına konuk oldu. Sütcü, önemli açıklamalarda bulundu.

FOTO: İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Sütcü,

Depreme dayanıklı bina denildiğinde tam olarak ne anlamalıyız? Hangi kriterler bu tanıma giriyor?

Depremlerde ayakta kalan binalar olarak anlayabiliriz. Binaların projeye ve yönetmeliğe uygun yapılması gerekir. İnşaatın her aşamasında projeye ve yönetmeliğe uygun olmalı.

Türkiye’de mevcut yapı stokunun depreme dayanıklılığı konusunda genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Yapısı stokunun yüzde 70 veya yüzde 80'i güncel olmayan eski yönetmeliklere göre projelendirilmiş ve inşa edilmiş.

Ülkemiz bir deprem ülkesi, birçok deprem yaşadık ve kayıplar verdik. Depremde hangi binalar yıkılıyor ve hangi binalar yıkılmıyor?

Marmara denizine yakınsanız ve binanız eskiyse riskli bir durum ortaya çıkıyor. Marmara denizine yakınsanız fay hattına da yakın oluyorsunuz. Yeni binalar depremlerde yıkılmıyor. Şöyle de ifade edebiliriz; faydan uzak olan ve yeni binalar yıkılmıyor. Eski binalar ve faya yakın olan binalar daha yüksek risk altındadır. 

Yeni binaların da yıkıldığını son yaşadığımız depremlerde gördük, peki yeni yapılar neden yıkılıyor?

Yıkılan yeni binalar, her ne kadar yönetmeliğe uygun yapılmışsa da zemin etütleri yapılmamış veya yanlış temel imalatı yapılmış olabiliyor.  Maalesef her meslekte işini düzgün yapmayan kişiler var. Yeni binaların ağır hasar almasının ve yıkılmasının en önemli sebeplerinden birisi proje ve uygulamada usulsüzlük yapılmasıdır. İstatistiksel olarak yıkılmış binaların içerisindeki yeni binaların sayısı ihmal edilecek kadar azdır. Lütfen yeni binalardan korkmayınız.

Son yıllarda hangi teknolojiler kullanılıyor?

Teknolojik yenilikler her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de var. Örneğin enerji sönümleyici cihazlar hem yeni binalarda hem de eski binaların güçlendirme projelerinde kullanılıyor. Ayrıca sismik izolasyon teknolojisi de ülkemizde yaygın şekilde kullanılıyor. Sismik izolasyon öncelikle hastanelerde başladı fakat şimdi konut projelerinde de artarak kullanılıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Sütcü, "Depremle mücadele edebilecek nitelikli binalar yapmamız lazım. Afet başımıza gelmeden önce yapı stokunu inceleyerek önceliklendirme yapmalıyız. Deprem bir gün olacak nerede olursak olalım binamızı ve ailemizi depreme hazırlamamız gerekiyor. Aile içerisinde mutlaka iletişim planlaması yapılmalı. Deprem çantanızı da mutlaka hazırlayınız. Evinizde deprem sonrasında uzun süre ailenizi idare edebilecek kadar dayanıklı gıda ve su deposu yapmak da çok önemli." diyerek sözlerini tamamladı.

Programda konuşulan diğer başlıklar şöyle; 

Depreme dayanıklı bina tasarımında en önemli mühendislik prensipleri nelerdir?

Kentsel dönüşüm projelerinde yapılan en yaygın hatalar neler? Bunları nasıl düzeltebiliriz?

Yurtbay Seramik’ten Su Tasarrufuna Katkı Yurtbay Seramik’ten Su Tasarrufuna Katkı

Mevcut binaların güçlendirilmesi konusunda neler yapılabilir? Hangi yöntemler en etkili?

Depreme dayanıklı binalar konusunda halkın bilinç düzeyi yeterli mi? Daha iyi bir bilinç oluşturmak için neler yapılabilir?

Afet yönetimi perspektifinden baktığınızda, Türkiye’nin gelecekte olası büyük depremlere hazırlık durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yapıların zayıflığı veya sağlamlığı neye göre tespit ediliyor?