Sürdürülebilir ısıtma ve soğutma teknolojileri konusunda sektörüne öncülük eden Daikin, yeni nesil inverter teknolojisine sahip split klimalarıyla kış aylarında konforlu ve tasarruflu bir ısınmanın kapısını aralıyor. Genelde bir ortamı serinletmek için kullanmaya alışkın olduğumuz klimalar, sonbahar ve kış aylarında başta Ege ve Akdeniz bölgesi olmak üzere birçok lokasyonda ısıtma amacıyla da tercih ediliyor. Verilere göre Türkiye genelindeki konutların yaklaşık yüzde 10’unda ısınma için klima kullanılıyor. Bu oran İzmir’de yüzde 15 iken; Antalya’da yüzde 65’e kadar çıkıyor.
Bir split klimanın, mevsim geçişlerinde ortalama saatlik elektrik tüketimi 0,198 kWh, aylık ortalama 500 saat kullanıldığı durumda da 99kWh olarak hesaplanıyor. 2022 Eylül verilerine göre bir saatlik tüketim yaklaşık 52 kuruş, aylık ortalama 500 saat kullanıldığında da 260 TL ısınma gideri olarak faturaya yansıyor. Bu hesaplamada, 12 bin BTU/h nominal kapasiteli A++ enerji verimliliğinde bir klimanın; dış ortam ortalama mevsim geçiş sıcaklığının 14 °C olduğu günlük 21,24 kWh ısı enerji ihtiyacı baz alınmıştır. *
Yenilikçi teknolojileri ile iklimlendirme sektöründe fark yaratan Daikin, tüketici dostu olan geniş ‘Inverter Split Klima’ ürün gamıyla yüksek enerji maliyetlerine rağmen kış aylarında da kullanıcılarına hem konfor hem de tasarruf sağlamaya devam edecek.
ISINMA AMAÇLI KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
*Öncelikle ısıtılacak ortamın dış ortam sıcaklığına göre ısıtma kapasitesi doğru hesaplanmalı ve bu ihtiyacı karşılayabilecek doğru kapasitede bir ürün seçilmesi gereklidir. İhtiyaçtan çok büyük ya da çok düşük kapasiteli klimalar tercih edilmemelidir. Bunu sağlamak için mutlaka yetkili servislerden yardım alınmalıdır.
* Yetkili servisler keşif yapmalıdır. Konusunun uzmanı yetkili servisler bu keşifte; klima kapasitesini, tipini, dış ünite ve iç ünite yerleşimini, boru güzergahları gibi unsurları tespit eder ve en doğru çözümü müşterilerine önerir.
*Enerji sınıfı ısıtma modunda en az A verim sınıfı veya daha üzerini sunan yüksek verimli cihazlar tercih edilmelidir.
KLİMA KULLANIMINDA BUNLARA DİKKAT!
*Klima dış ünite montaj yerinin tespiti ve montajı mutlaka montaj kılavuzlarında belirtilen kurallara uygun şekilde ve yetkili servislerce yapılmalıdır. Dış ünite etrafı açık olmalı, üfleme havası ile emiş havası için yeterli açık alan bırakılmalıdır. Dış ünite etrafında mobilya, saksı, duvar gibi kapatıcılar olmamalıdır. Karlı bölgelerde dış ünite kar birikiminden etkilenmeyecek yönde ve yüksekliğe monte edilmelidir.
*Klima iç ünitesi ortamın her noktasına sıcak havayı ulaştırabilecek bir konuma, kullanım ve montaj kılavuzlarında belirtilen kurallara uygun olacak şekilde monte edilmelidir.
*Klima iç ünitelerinin filtreleri düzenli olarak temizlenmeli, dış ünite serpantinleri yılda en az bir kere temizlenmeli, klima periyodik bakımları yapılmalıdır.
*Klima iç ünitesi hava yönlendirilmesi direkt pencere ve dış duvarlara doğru yapılmamalı, gerekli hallerde pencereler perde ile kapatılarak ısı kayıpları önlenmelidir.
*Isıtılan ortam, ısıtılması istenmeyen mekanlar ile komşu ise; kapılar mümkün mertebe kapalı tutulmalıdır. Böylece ısıl kayıpların önüne geçmek mümkün olur.
*Kışın oda sıcaklığını 20-23 C arasında tutulması hem konfor koşullarını sağlar hem de enerji tüketimini düşürür. Oda sıcaklığındaki her bir derece artışının, elektrik tüketimini ortalama yüzde 6 oranında artırdığını unutmamak gerekir.
INVERTER TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Inverter teknolojisi, sezonsal verimlilik kriterlerine göre yılın farklı dönemlerinde, farklı sıcaklık aralıklarında ısıtma ve soğutma ihtiyacına cevap verebilmeyi garanti eden bir teknolojidir. Temel olarak iç ortam ve dış ortam arasındaki yüke göre frekansın (kompresör yükünün) ayarlanması sonucu ısıtma ve soğutma sıcaklıklarının sürekli değişebildiği, ihtiyaca göre ayarlanabildiği anlamına gelir.
Inverter olmayan klimalar, sürekli dur-kalk yaparak çok hızlı ve çok yavaş bir tempoyla hedefe gitmeye çalışır. Inverter teknolojisinde ise uygun bir tempo tutturarak hedefe dengeli ve sürekli bir biçimde yol alır. Dolayısıyla bu iki klima arasındaki enerji sarfiyatı farklıdır. Basit bir anlatımla klimayı koşan bir insana benzetirsek, dur-kalk yapan koşucu daha çok yorulur, daha çok enerji harcar. Klimalar arasındaki fark da böyledir.
Inverter klimalar, on off (non inverter) klimalara göre yüzde 50’ye varan tasarruf sağlar.
*ENERJİ FATURASINA YANSIMA DETAYLARI:
- Hesaplamalarda Daikin ‘Shira Eco’ modeli baz alınmıştır. Ürün gamındaki diğer Daikin Inverter Split klimalar da benzer verimlilik değerlerine sahiptir.
-Eylül 2022 için elektrik tarifesi günlük 8 kWh’ın altı tüketimler için 1,9 TL/kWh, 8 kW üstü için tüketimler için 2,84 TL / kWh olarak baz alınmalıdır.
- Klima hariç bir apartman dairesinin günlük elektrik tüketim ortalaması 7 kWh olarak kabul edilmiştir. Klimanın günlük tükettiği enerjinin 1 kWh’ini 8 kWh altı bedelden, kalanı 8 kWh üstü bedelden faturalanması durumundaki fatura tutarıdır.