Sektör yolculuğuna 1968 yılında, kurucusu, rahmetli Nevzat Karalp’in önderliğinde Denizli’de günde 2 ton kapasiteli küçük bir işletmeyle başlayan Kardemir Çelik, bugün İzmir Aliağa çelik üretim tesisinde elektrikli ark ocağıyla hurdadan kütük demir üretimi yapan çelikhanesi, filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisi, İzmir Aliağa’da 2 adet profil fabrikası ile Denizli'de profil fabrikasında üretim yapıyor. Aynı zamanda hava ayrıştırma tesisi, karbon üretim tesisi, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri sayesinde yeşil enerjiyle son nihai ürüne kadar üretim gerçekleştiren entegre bir kuruluş. Uzun mamul ürün grubunda yıllık 2,5 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitesiyle; uzun çelik, profil, inşaat demiri, filmaşin ve kütük demir ürünleri üretiyor.
Ege Bölgesi’nin 10’uncu büyük sanayi kuruluşu olan Kardemir Çelik, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında ise 110’uncu sırada yer alıyor. 110’dan fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye'nin en büyük 1000 firması sıralamasındaki konumunu da her geçen yıl güçlendiriyor. Kardemir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel, 2024 yılını değerlendirirken enerji yatırımlarına ilişkin de açıklamalarda bulundu.
“NET KARIMIZ 780 MİLYON TL’Yİ AŞTI”
2024 yılına ilişkin sektör verilerini payalaşan Bakırel, "Dünya ham çelik üretimi, 2024 yılının ilk yarısında geçen yıla göre aynı seviyeyi koruyarak 954 milyon ton seviyesinde kaldı. Aynı dönemde Türkiye’nin ham çelik üretimi %16,9 artışla 18,6 milyon tona ulaştı. Çelik üretiminde dünyada bir yavaşlama yaşanırken, Türkiye’de artışını sürdürüyor. Türkiye'nin dünya pazarlarına çelik ihracatı ise 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,7 artarak 12,2 milyon dolar olarak gerçekleşti." dedi.
Ardından şirkete ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakırel, "Kardemir Çelik olarak bizim de profil demir, filmaşin ve inşaat demiri ile kütük demir üretimimiz 2023 yılında toplam 1 milyon 401 bin tonu geçti. Toplam üretimimizin, Türkiye'nin ham çelik üretimi içindeki payı ise yaklaşık yüzde 4,2 civarında oldu. 2023 yılında ciromuz 11,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde ise ciromuz 8,9 milyar TL, net karımız ise 780 milyon TL’yi aştı. Bin 250’nin üzerinde çalışanımız ve üretim gücümüzle 2024 yılını geçmiş yıllarda olduğu gibi başarıyla tamamlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
“TOPLAM ENERJİ ÜRETİM KAPASİTEMİZİ 24 MW’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Son olarak şirketin enerji yatırımlarına ilişkin de konuşan Bakırel, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir Aliağa'da 19,7 MW gücünde Bozyaka RES'imiz bulunuyor. Elektrik üretimi yıllara bağlı olarak değişmekle beraber yıllık 55 milyon KW elektriği yenilenebilir enerji kaynağı olarak sağlıyoruz. Aliağa'da hayata geçirdiğimiz 4 MW’lık güneş enerjisi santralini de ekim ayında devreye almayı planlıyoruz. Böylece toplam enerji üretim kapasitemizi 24 MW’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte projelerine başladığımız GES, RES ve atık ısı yatırımlarımız bulunuyor. Denizli'de 2 MW büyüklüğünde GES ile beraber her biri 1 MW büyüklüğünde iki farklı atık ısı dönüşüm yatırımımız mevcut. Çelikhane tesisimizin bulunduğu arazide 10,80 MW büyüklüğünde ve Denizli'de 3,60 MW büyüklüğünde iki farklı RES hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Bozyaka RES ve GES santrallerimizden oluşan 9 MW büyüklüğünde hibrit enerji santrali projemiz de bulunuyor. Bu yatırımlarımız sayesinde üretimde ihtiyacımız olan elektrik ihtiyacını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılayarak sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmayı ve enerjide bağımsız hale gelmeyi amaçlıyoruz."