Petlas’ın Kırşehir’deki üretim üssü, Avrupa’nın tek çatı altında en büyük ve en fazla ürün çeşitliliğine sahip fabrikası konumunda bulunuyor. Binek otomobilden traktöre ve uçak lastiklerine kadar tüm araç çeşitleri için 295 farklı desende ve 3.500 farklı ebatta lastik üreten şirket, yıllık 240 bin ton üretim kapasitesine sahip. 2023 yılında, Kırşehir'de yeni bir fabrika yatırımı için 360 milyon dolar bütçe ayıran Petlas, bu yatırım sayesinde üretim kapasitesini yıllık 340 bin tona çıkarma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de aktif olarak 4.500 çalışanı bulunan Petlas, bu yatırımla birlikte yaklaşık 1.850 kişiye kadar ek istihdam sağlamayı planlıyor.
Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, çevre dostu üretim süreçlerine yatırım yaparak, daha verimli ve daha az karbon salınımı gerçekleştiren üretim yöntemlerini devreye almayı hedeflediklerini söyleyen Petlas Genel Müdürü Hakan Yalnız, enerji yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.
YENİ YATIRIMI BUHAR TÜRBİNİ OLACAK
Yalnız, "Elbette lastik üretimi yoğun enerji tüketimi gerektiriyor. Enerji verimliliğimizi artırmak ve çevresel etkilerimizi azaltmak için farklı projeler geliştiriyoruz. Bunu yalnızca maliyet anlamında değil, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için de sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz yıl üretim tesislerimizde iki adet enerji verimliliği sağlayan proje tamamladık. Bu projelerle enerji tüketiminde yılda 3,5 milyon Kwh tasarruf sağlayıp, 3 bin 200 ton CO2 salımını azaltmış bulunuyoruz. Bu yılın ilk yarısında devreye alacağımız (Condansate Polishing Plant) atık su arıtım ve yeniden kullanıma dayalı saf su sistemi projesiyle yılda 350.000 ton atık suyu geri kazandırmayı hedefliyoruz. 2025 yılında hayata geçirmeyi planladığımız bir diğer projemizde ise, yeni nesil turbo kompresörlü kazan yatırımımızla mevcut üretimde kullanılan yüksek basınçlı buharın, proseste kullanılmadan önce elektrik üretiminde kullanılması projesi. Bu proje kapsamında 18.2 MW kapasiteli bir buhar türbini yatırımı gerçekleştirilmesini planladık. Bu projemiz sayesinde CO2 salımının 84.550 ton azaltılmasını hedefliyoruz." dedi.
56 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE GES SANTRALİ
Son dönemde hayata geçirdikleri güneş enerji santrali projesine ilişkin detayları da paylaşan Yalnız, şöyle anlattı: "Fabrikamızın çatısında 200 bin metrekarelik alana kurduğumuz 17 MW ve fabrika sahasına kurulu 10 MW kurulu güce sahip GES projemizi 2024 yılında tamamladık ve böylece yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı yenilenebilir enerji ile çevrelemiş olduk. Yıllık toplam 40 bin MW elektrik üretiyoruz. Bu da yaklaşık 10 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor. GES projemiz sayesinde fabrikamızın elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 20’sini yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz. 2030 yılına kadar doğrudan emisyonlarımızı yüzde 58 azaltma hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz."
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFİ 2030
Son olarak sürdürülebilirlik konusunda izledikleri çevre politikası hakkında bilgiler aktaran Yalnız, "2030 yılına kadar karbon emisyonumuzu yüzde 58 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, güneş enerjisi yatırımları, atık su geri kazanımı ve enerji verimliliği projeleri gibi çeşitli sürdürülebilirlik çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Güneş enerjisi santrali yatırımlarımızla, yenilenebilir enerji kullanımını artırarak, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, atık su geri kazanım sistemlerimizle su tüketimini en aza indiriyor ve suyun yeniden kullanımıyla çevre üzerindeki etkilerimizi azaltıyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.