ODAKLI GRUP, Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD) ve İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) işbirliği ile düzenlenen” 2. Bursa İç Tesisat ve Güvenli Doğalgaz Çalıştayı”, 08 Mart 2023 tarihinde “Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa Odaklı Grup Başkanı Özay Sağır, DEMSİAD Başkanı Alptekin Şahintürk, İMSİAD Başkanı Şeref Demir, İGDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Murat Odabaşı, SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Birimi Başkan Yardımcısı Dinçer Akbaba ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin yöneticilerinin yanı sıra 164 sertifikalı tesisat firması katıldı.

DEMSİAD, BTSO SEÇİMLERİNDE ÖNEMLİ BİR TEMSİLİYET HAKKI ELDE ETTİ

Programın açılışında konuşan DEMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Şahintürk, “Ülkemizde yaşanan ve yüz yılın felaketi olarak nitelendirilen 50 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, 11 ilinizi ve 35 milyon insanımızı doğrudan etkileyen deprem afetinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dilerim. Bu çalıştayın konusunun da ne kadar önemli ve riskli bir konuyu kapsadığını bu felakette bir kez daha görmüş ve ne yazık ki acı bir şekilde tecrübe etmiş olduk” dedi.
Konuşmasında dernek çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler veren Şahintürk, ”Derneğimiz tüm kamu kurum kuruluş, yerel yönetim, STK, paydaş ve sektör temsilcileri ile yakından temas ederek dernek üyelerimize ve sektöre fayda yaratmaya ve çatı kuruluşu olma görevini artırarak yerine getirmeye devam etmektedir. Yakın zamanda sonuçlanan BTSO seçimlerinde önemli bir başarı ile Bursa iş dünyasında sektörümüzü 5 firma ile 25. komite başkanlığı, dönüşümlü meclis üyeliği ile temsil hakkı kazanılmıştır” şeklinde konuştu. 

İMSİAD, NİTELİKLİ YAPILAŞMA ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPIYOR

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir ise, “Ülkemizin yaşadığı elim deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara şifa diliyorum. Yardımlaşma ile depremin yaralarını sarma hassasiyetinin sürmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün gerçekleştireceğimiz İç Tesisat ve Güvenli Doğalgaz Çalıştayı’nın, yıllardır İMSİAD olarak önemle vurguladığımız nitelikli yapılaşma farkındalığının arttırılmasına katkı yapacağına inanıyoruz. İMSİAD olarak Bursa ve ülkemize en iyisini layık gördüğümüz için, hem sismik izolatör gibi deprem dayanımı yüksek yapılaşma, hem de, konutlardaki enerji sarfiyatını düşürebilen çevre dostu yeşil binalar, güneş enerjisi, ısı pompaları gibi nitelikli yapılaşma üzerine çalışmalar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

İNGAZ: YILLIK ORTALAMA 7 BİN YENİ ABONE SİSTEMİMİZE DAHİL OLMAKTADIR

İNGAZ yatırımları, çalışmaları hakkında bilgiler veren İNGAZ İşletme Müdürü Yavuz Seneman, “Bölgem İnegöl ve Yenişehir’de İNGAZ olarak 90 personelle şu an için 116 bin aboneye hizmet vermekteyiz. Ayrıca bölgemizde yıllık 350 milyon metreküplükte bir doğal gaz ticareti dönmektedir. Yıllık ortalama 7 bin yeni abone sistemimize dâhil olmaktadır. Ve 6 bin civarı ikinci sözleşmeden gaz açımı gerçekleştirilmektedir. Bu zamana kadar gerçekleştirilen iç tesisat buluşmaları ve benzer diğer organizasyonların ne kadar değerli olduğunu yaşadığımız asrın felaketinde bir kez daha anlamış olduk. Bu bağlamda yeme-içme, barınma gibi kritik organizasyonlardaki çaba ne kadar kutsalsa,  doğal gaz sektöründeki gayret o kadar kutsaldır. Sektördeki en özellikli kurumlarda çalışan en üst düzey yöneticilerden tutunda şantiyelerde çalışan kazma kürek işçisine kadar sektörün tüm çalışanlarının bu elim olaya hep birlikte müdahale etme çabasını gördük” şeklinde konuştu.

“BURSAGAZ’I DEVARLDIĞIMIZDAN BU YANA BURSA’YA 600 MİLYON TL’YE YAKIN YATIRIM YAPTIK”

Açılışta konuşan Socar Türkiye Doğalgaz İş Birimi Başkan Yardımcısı Dinçer Akbaba ise, "Ülkemizi yasa boğan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, her açıdan çok önemli bir ülke. Kıtalar arasında ekonomik, politik, kültürel, sosyal bir köprü; bir enerji koridoru. Biz de SOCAR Türkiye olarak, tüm grup şirketlerimiz ile ülkemizin kalkınması için çalışıyoruz. Bu amaçla, Bursagaz’ı devraldığımız günden bu yana Bursa’ya 600 milyon TL’ye yakın yatırım gerçekleştirdik. Bursa’nın 11 ilçesinde, 7 bin 356 kilometrelik şebekemiz ile yaklaşık 1,1 milyon abonemize 2022 yılında 2.3 milyar metreküp doğal gazı güvenle ulaştırdık. EPDK tarafından 2021 yılı içerisinde kabul alan “3D Yazdırma Teknolojisi ile Doğal Gaz Şebeke Ekipmanları Üretiminin Araştırılması” ile  “Vana Menholü Denetim Sistemi” projelerimizin de Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bursagaz olarak güvenli ve sürekli doğal gaz arzı sağlamanın yanı sıra, sürdürülebilir bir geleceğin oluşturulması için üzerimize düşen sorumlulukları da yerine getirmeye gayret ediyoruz. Sürdürülebilir kalkınmayı tüm yönleriyle benimsiyor, iş modelimizi bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Ekonomik ve çevresel performansımızın yanı sıra, sosyal performansımızı da güçlendiriyoruz. Çalışanlarımızın katkılarıyla topluma faydalı projeleri hayata geçiriyoruz. SOCAR Türkiye’nin iştiraki olarak doğru strateji ve yenilikçi yaklaşımla Bursa’ya değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

HİDROJENLİ DOĞALGAZ SİSTEMLERİNİN KULLANIMI KONUSUNDA DETAYLI BİLGİ AKTARDILAR

Açılış konuşmalarının ardından Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Söğüt moderatörlüğün de düzenlenen Yeni Teknolojiler ve İnovatif Uygulamalar oturumunda,  SOCAR Türkiye Doğalgaz İş Birimi Proje Yönetimi ve İç Tesisat Direktörü Özhun Özbirlik, Bursagaz’ın iç tesisat uygulamaları, iç tesisat ile ilgili önümüzde ki dönemde devreye alınacak geliştirilen projeler, Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Öztürk iklimlendirme sektöründe ki gelişmeler ve Baymak’ın faaliyetleri ile ilgili, Tekhnelogos Ürün ve Müşteri İlişkileri Koordinatörü İsmail Kayar, dünden bugüne Tekhnelogos’un sektördeki yolculuğu ve DİPOS hakkında, GAZBİR-GAZMER AR-GE ve Proje Uzmanı İclal Güney Arslan ise hidrojenli doğal gaz sistemlerinin kullanımı konusunda çok detaylı bilgiler aktardılar.

İÇ TESİSAT SEKTÖRÜ VE DOĞAL AFETLER

2. Bursa İç Tesisat ve Güvenli Doğalgaz Çalıştayı’n da öğleden sonra iki oturum gerçekleştirildi. Öğleden sonraki İlk oturumda Tesisat Teknolojileri Eğitim Araştırma Derneği (TESİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Yorulmaz moderatörlüğünde İç Tesisat Sektörü ve Doğal Afetler oturumu gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Makine Daire Başkanlığı’ndan Abdullah Karahan, gaz yakan cihazlara dair mevcut yönetmelikleri ve bakanlık çalışmalarına ilişkin bilgiler paylaştı. Mekanik Proje Genel Müdürü Hamit Mutlu ise mekanik tesisat sistemlerinde sismik önlemler ve mekanik tesisat sistemlerin çalışma sistemleri hakkında bilgiler verdi. Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği (BACADER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Durak’ta yaptığı sunumda deprem sonrası az hasarlı ve orta hasarlı binalarda baca kontrolü ve çadır konteyner vb yerleşim yerlerinde ısıtıcılar için güvenli bacaların nasıl olması konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Oturum son konuşmacısı sertifikalı iç tesisat firması sahibi Ömer Faruk Aydınlı, doğal gazın kullanıcılara ulaştırılmasında önemli bir alan olan iç tesisat sektöründe sertifikalı olarak faaliyet gösteren iç tesisat firmalarının dünü bugünü ve yarını ile tesisatların mevcut durumunu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

YENİ YÖNETMELİKLER IŞIĞINDA YEŞİL BİNA UYGULAMALARI

Günün son oturumunda MMO Bursa Şubesi SMM ve Tesisat Komisyonu Başkanı Bilal Çetinkaya’nın moderatörlüğünde Yasal Düzenlemeler, Uygulamalar ve Sektörün Geleceği oturumu gerçekleştirildi. Enerji İşverenleri Sendikası Başkanvekili Dr. Müh. Mustafa Uysal katılımcılara yeni yönetmelikler ışığında yeşil bina uygulamaları, yeşil binaların diğer binalardan farkı ve avantajları konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Bursa Valiliği Enerji Biriminden Ercan Baş ise Valilik enerji birimi çalışmaları ve EVeP16 Yazılımı hakkında bilgiler verdi. Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Doğalgaz ve Tesisatı Program Başkanı Öğr. Gör. S. Hakan Gül ise Yükseköğretimde doğalgaz teknikerliği eğitimi programı ve özel sektör işbirliği çalışmaları ile katılımcıları bilgilendirdi. DEMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Yavuz ise dernek olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mesleki Yeterlilik Kurum’undan Mesleki Yeterlilik Uzmanı Mustafa Özgen tarafından “Ulusal Yeterlilik Sistemi ve Nitelikli İşgücünün Belgelendirilmesi” konulu sunum ile sektöre ilişkin düzenlemeler ve güncel veriler paylaşıldı.
Program, panelist ve sponsor firmalara plaket töreni ve tatil çekilişi ile son buldu.



    
 


 
 


 

Sağlıklı Yüzme Deneyimi İçin Doğru Kimyasallar Sağlıklı Yüzme Deneyimi İçin Doğru Kimyasallar
Editör: Haber Merkezi