Henkel'in İstanbul Tuzla’da bulunan yapıştırıcı teknolojileri fabrikası karbon nötr hale getirildi. Henkel için bu kilometre taşı, şirketin 2030 yılına kadar küresel operasyonlarının iklim pozitif olmasına yönelik hedefi için önemli bir dönüm noktası niteliği taşıyor. Henkel’in İstanbul Tuzla’da ve Hindistan'ın Chennai kentinde bulunan yapıştırıcı teknolojileri fabrikaları; şirketin Hindistan, Orta Doğu ve Afrika (IMEA) bölgesinde karbon nötr hale gelen tesislerinden ilk ikisi olma özelliği taşıyor.
HENKEL'İN TUZLA FABRİKASINDA KARBON NÖTR HAMLELERİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Henkel’in Tuzla fabrikasının sıfır karbon salınımı ayak izine geçişi; LED aydınlatma kullanımı, akıllı hareket sensörleri ve doğal aydınlatma gibi enerji verimli çözümlerin hayata geçirilmesinin yanı sıra, tesis içi ve dışında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin de yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmeye başlanmasıyla gerçekleştirildi. Tuzla’daki yapıştırıcı teknolojileri fabrikasını karbon nötr hale getiren Henkel, dünyanın en yaygın kullanılan sera gazı hesaplama standartları olan Sera Gazı (GhG) Protokolü’ne ait kapsam 1 ve 2'yi karşılıyor.
Henkel'in 2030 yılı hedefini ise Türkiye'deki tüm üretim tesislerini karbon nötr tesislere dönüştürmek, enerjisinin yüzde 100'ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamak ve gelişmiş teknolojilerle fosil enerji kaynaklarının kullanımını azaltmak oluşturuyor.
Henkel’in bu kapsamda devreye aldığı yeniliklerin arasında; tuzla fabrikasında, fosil yakıtlı ısıtıcı yerine elektrikli sıcaklık kontrol ünitesi kullanılmaya başlanması, geleneksel kazanın geliştirilmiş elektrikli bir versiyon ile değiştirilmesi, tesis içi Fotovoltaik (PV) Çatı Güneş Enerjisi Sistemi kurulması, Enerji Satın Alma Anlaşmaları (PPA) ve IREC'ler* ile fabrikaya yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik sağlanmaya başlanması bulunuyor.
KARBON AYAK İZİNİ ÜRÜN TONU BAŞINA YÜZDE 55 AZALTTI
Türk Henkel Yapıştırıcı Teknolojileri Başkanı ve Henkel Yapıştırıcı Teknolojileri Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Operasyonlar Direktörü Mehmet Yılmaz, Tuzla'da kayda değer bir ilerleme sağladıklarını ve bölgede karbon nötrlüğe ulaşan ilk tesislerden birisi olmaktan ötürü gurur duyduklarını ve elde ettikleri başarının Henkel'in tüm iş alanlarında sürdürülebilir gelişme yönünde ilerlemek konusunda hissettiği global kararlılığı yansıttığını söyledi.
Sürdürülebilir yarınlara yönelik global stratejisinin bir parçası olarak, 2030 yılına kadar üretim süreçlerini iklim pozitif hale getirme hedefinde iddialı olan Henkel, 2025 yılına kadar dünya genelindeki üretim tesislerinde, karbon ayak izini 2010 baz yılına kıyasla, ürün tonu başına yüzde 65 oranında azaltmak hedefinde. Bugün itibarıyla ise Henkel, karbon ayak izini ürün tonu başına yüzde 55 oranında azaltmış durumda. 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının yüzde 100'ünü yenilenebilir kaynaklardan karşılamak için çalışmalarına devam eden Henkel'in, halihazırda kullanmakta olduğu yenilenebilir elektriğin payı yüzde 68.
Henkel'in bu kapsamdaki bir diğer amacı ise, üretimde kullanmakta olduğu son fosil yakıtları da biyogaz gibi yenilenebilir alternatifleriye değiştirmek. Şirket ayrıca, kendi kullanımı için gerekli olmayan karbondioksit nötr enerji fazlasını da iklim pozitif olma hedefi çerçevesinde üçüncü partilere tedarikini sağlayacak.