BAD (Başak Akkoyunlu Design) Kurucusu Mimar Başak Akkoyunlu ile havuz ve peyzaj konularında bir söyleşi gerçekleştirdik. Akkoyunlu, havuz ve çevre düzenlemesini doğal peyzajla uyumlu hale getirmek için tasarım prensibi önerilerini ve bakım maliyetlerini en aza indirmek ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmak için malzeme ve bitki türlerini bizlerle paylaştı.

FOTO: BAD (Başak Akkoyunlu Design) Kurucusu Mimar Başak Akkoyunlu

SU SESİ PEYZAJIN KEYFİNİ ARTIRIR

Havuz ve çevre düzenlemesini doğal peyzajla uyumlu hale getirmek için hangi tasarım prensiplerini önerirsiniz?

Havuzun peyzaj veya tasarlanmış çevresi ile bütünleşmesi, tasarım açısından çok önemli olup eğer havuz, çevresi ile uyumsuz olursa büyükçe bir küvetten farkı kalmaz. Bu yüzden havuzun şeklinin, peyzajı veya yaşam alanlarını içine alacak şekilde tasarlanması, çevresiyle bir bütünlük içinde var olmasını sağlar. Ayrıca, kullanılan malzemenin havuzun içinde ve çevresinde uyum içinde seçilmesi, havuzun tasarlandığı çevre ile bütünleşmesini sağlar. Bu bağlamda, havuzların taşma kanallarının çevreyle uyum içinde doğal bir şekilde entegre edilmesi ve peyzajla bütünleşmesi, tasarımın estetikliğini artırır. Ayrıca, havuza inen geniş basamaklar kullanmak da sıklıkla tercih ettiğimiz bir tasarım prensibidir. Bu sayede havuz çevresiyle daha doğal bir bağlantı kurulur. Havuzun etrafına su sesini duyabileceğiniz şelaleler veya su özellikleri eklemek de hem görsel hem de işitsel bir estetik yaratır. Su sesi, huzurlu bir ortam oluşturarak peyzajın keyfini artırır.

Bakım maliyetlerini en aza indirmek ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmak için hangi malzeme ve bitki türlerini tavsiye edersiniz?

"Yeşil Sertifikalar Sürdürülebilir Yapılar İçin Vazgeçilmez Bir Adım" "Yeşil Sertifikalar Sürdürülebilir Yapılar İçin Vazgeçilmez Bir Adım"

Suyun çok değerli olduğu günümüzde, en önemli bakım maliyeti sulama olduğundan çimen alanlarının minimuma indirilmesi, sulama maliyetlerini azaltıyor. Ancak bu, yeşil alanlardan ödün vermek anlamına gelmemeli. Aksine, bitkisel alanların arttırılması, sulama ihtiyacını büyük ölçüde azaltabilir.

Az su tüketen bitkiler kullanmak, sürdürülebilir peyzaj alanları yaratmak için kritik bir adım olduğundan kaktüsler ve sukulentler gibi bitkiler, suyu az tüketirken çevreye estetik bir katkı sağlıyor. Ayrıca seçilen bitkilerin, bulunduğu coğrafyanın endemik bitkileri olması da bakımları için gereken maliyetleri düşürür ve çevreyle uyumlu bir peyzaj oluşturur. Bu tür bitkiler, yerel iklim koşullarına uyum sağladığı için bakım gereksinimlerini en aza indirir.

Havuz alanında gölge, mahremiyet ve estetik dengesini sağlamak için nasıl bir peyzaj tasarımı önerirsiniz?

Havuzların genellikle güney veya güneybatı yönüne açık olması, su yüzeyinin gün boyunca güneş alabilmesini sağlamak açısından önemliyken blok gölge yapabilecek bitkilerin dikim alanlarını bunu göze alarak belirlemek, konforu artırır. Bu tür bitkiler, havuz etrafındaki dinlenme alanlarını daha serin ve konforlu hale getirir.

Havuz etrafları genellikle mahremiyet isteyen alanlar olduğu için, kolayca boylanabilen, ancak yaprak dökmeyen bitkiler tercih edilmeli. Bu tür bitkiler hem mahremiyeti sağlar hem de havuzun temizliğini olumsuz etkilemez. Özellikle, yaprak dökmeyen bitkiler havuz çevresinin düzenini bozmadan estetik bir görünüm sunar. Ayrıca, seçilen bitkilerin havuzun çalışmasını etkilememesi, bakım açısından da önemli bir rol oynar.