Makine ve tesis mühendisliği, fabrika otomasyonu, enerji üretimi ve dağıtımı ile endüstriyel elektronik ve telekomünikasyon alanlarında kullanılmak üzere ürün ve çözümler geliştiren HARTING Türkiye Genel Müdürü Nuray Erbilgin, endüstriyel otomasyon ve dijitalleşme süreçlerinde HARTING'in çözümlerinin nasıl bir rol oynadığını paylaştı.
"SEKTÖRE YÖN VERMEYİ TERCİH EDİYORUZ"
Minyatür konnektörler üreterek sektöre öncülük yaptıklarını söyleyen Erbilgin, şöyle konuştu: "Dijitalleşme sürecinde sahadan çok daha fazla verinin toplanıp işlenmesi söz konusu. Böyle olduğunda da hem sensör hem de haberleşme altyapısına daha çok ihtiyaç duyulmaya başlanıyor. Burada da aslında biz devreye girmiş oluyoruz. Yani hem güç, hem sinyal, hem de data bağlantısı için, HARTING'de, endüstriyel ortamlar için çok fazla çözüm mevcut. Dolayısıyla endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin bir araya geldiği noktada bizle ilgili çok daha fazla nokta ortaya çıkmış oluyor. Onun için ürünler daha minyatür hale gelmek zorunda. Çünkü çok daha fazla sensör hayatımıza giriyor. Ve sensör bazında ürünlerin haberleşiyor olması da çok daha minyatür konnektörlere ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. Biz bu noktada devreye giriyoruz. Çok daha minyatür ürünler üreterek sektörde yine öncülük yapıyoruz. Onun dışında kompleks bir ihtiyacı karşılamak için de benzer şekilde üst düzeyde yüksek gerilim ya da yüksek akıma sahip ürünlerimiz de mevcut. Uygulamanın detayına ve ihtiyacına göre sektörde oluşacak ihtiyaçları önceden belirleyip sektöre yön vermeyi tercih ediyoruz aslında. Böyle olunca da endüstrinin her alanında şu anda ürünlerimizle ilgili bir talep ve ihtiyaç söz konusu diyebilirim."
KARBON AYAK İZİNİ %92 AZALTTI
Her zaman çevreye duyarlı bir yaklaşımla ilerleyen HARTING'in sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği alanındaki çalışmalarına da değinen Erbilgin, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sürdürülebilir bir endüstri özellikle iklim nötre ulaşmayı ilke edinmiş bir felsefenin tabanını oluşturuyor. Burada da All Electric Society dediğimiz, tüm elektrik topluluğu olarak baktığımız bir konudan bahsetmek isterim ben. Yani enerji ihtiyaçlarının elektrikle karşılandığı bir dünyayı tanımlar. Bunun için gereken enerji yenilenebilir kaynaklardan elde edilir. Enerji ve veri iletimi için tüm alanların ağa bağlanmaları gerekir ki, HARTING bunu yapmak için gereken bağlantı teknolojisini sağlar. Bir aile şirketi olarak HARTING çevreye her zaman çevreye duyarlı bir yaklaşımla ilerliyor. Ana mottomuz şu, büyüme köklere ihtiyaç duyar ve bizler iyi birer ata olmalıyız ki büyüyelim. Buradan yola çıkarak da son 10 yılda karbon ayak izimizi %92 oranında üretim tesislerimizde azalttık. Bu önemli bir hamleydi. Çok ciddi bir altyapı gerektiriyordu."
Karbon ayak izini bu oranda azaltmak için hayata geçirdikleri uygulamaları anlatan Erbilgin, "Bunu her yıl kendimize belli hedefler koyarak adım adım geliştirdik ve 10 yılın sonunda karbon ayak izimizi %92 oranında azaltmayı başardık. Üretimimizin iklim koruma ilkelerine uyumlu bir şekilde sürdürüp, tehlikeli madde kullanımını azalttık burada. Doğaya zararlı gazların salınmasını engelledik. Geri dönüştürülebilen materyaller kullanmaya başladık. Doğaya daha az zararı olsun diye. Bunların hepsi hem iklim dönüşümü ve iklim değişimini engelleme amacıylaydı. Hem de gelecek nesillere daha güzel bir gelecek bırakmak amacındayız." dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK
Son olarak yenilenebilir enerji alanındaki vizyonlarına değinen Erbilgin, "Şu anda sektörde enerji verimliliğiyle ilgili yenilenebilir enerji kaynakları çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Biz de fabrikalarımızda buna çok önem veriyoruz. Hem elektrifikasyon hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı bizler için çok önemli. Hitap ettiğimiz ana sektörlerden biri de rüzgar. Rüzgar alanında da çok ciddi faaliyetler gösteriyoruz. O sektöre de çok özel çözümlerimiz var. Dolayısıyla tabii ki sürdürülebilir bir hayat için bütün adımları bundan sonraki yıllarda da atmaya devam edeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.