Dijital Dönüşüm ve Toplum 5.0 Sohbetleri programına konuk olan Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü Elif Gürdal, Dr. Hüseyin Halıcı'nın sorularını yanıtlayarak Endüstri 4.0'a ve Toplum 5.0'a ilişkin değerlendirmelerini Endüstri Radyo'da paylaştı.
"SANAL TEKNOLOJİLER GERÇEK HAYATTA DAHA AZ HATA YAPMANIZI SAĞLAR"
Dassault Systèmes'in dijital dönüşümdeki rolü hakkında açıklamalarda bulunan Gürdal, "Mühendislik yazılımları sunan bir şirket olarak biz, müşterilerimizin dijital dönüşüm partneriyiz. Biz ne üretiyorsanız olun, bunu önce sanal dünyada tasarlayın, simüle edin, sıkıntıları görün, olabildiğince sonuna kadar bir dijital süreklilik sağlayın ki sizin ürününüzün en son safhasında çıkacak hatadan kaynaklı büyük masraftan kurtulun diyoruz. Sanal teknolojiler gerçek hayatta daha az hata yapmanızı, doğru ürünü daha erken ve daha az maliyetle üretmenizi sağlar." dedi.
KOBİ'lerin dijital dönüşüme adaptasyonunu değerlendiren Gürdal, "Dijital dönüşüme şöyle bakmak lazım bizim hedefimiz ne? Daha iyi ürün üretmek istiyoruz, daha kısa zamanda üretmek istiyoruz, daha az maliyetle üretmek istiyoruz. Daha da önemlisi rakiplerimizin önüne geçmek istiyoruz. Bu temel hedefte teknolojiyi iyi kullanmaktan başka yol yok. Benim gördüğüm kadarıyla firmalarımız zaten değişime açık. Genç iş gücüyle süper işler yapan firmalarımız var. Benim KOBİ'lere şöyle bir önerim olabilir; bu bir yolculuk. O yüzden nerede olduğunuzu ve bir sonraki adımınızın neresi olması gerektiğini iyi değerlendirmek lazım. Teknolojiyi alıp karşınıza koyduğunuzda, o teknolojinin dilinden anlayabilecek, ondan fayda sağlayacak iyi eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç var. Aksi takdirde o teknolojiden firmanızın yararlanması çok zor olur." dedi.
Toplum 5.0'a ilişkin düşüncelerini de paylaşan Gürdal, "Dassault Systèmes olarak bizim daha yaşanılabilir bir dünya için sanat, bilim ve teknolojiyi bir araya getirme hedefimiz var. Teknolojiye ve üretime onu kullanacak, ondan fayda sağlayacak veya ondan zarar görecek insanlarla bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Toplum 5.0 dediğimizde içine insanı, çevreyi, karar vericileri, kentleri, doğayı da alan bir dönüşümden bahsediyoruz. Sürdürülebilirlik burada çok önemli. Biz üç açıdan bakıyoruz bu konuya: Birincisi, değişimi deneyimlemek. İkincisi, ürünlerimizi harmonize etmek. Üçüncüsü, paydaşlarla iş birliğine önem vermek. Bunlar beraberken çok güçlü olan dijital dönüşümün parçaları." dedi.