6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerle, Türkiye tarihindeki en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Bu depremler; Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elâzığ illerimizde çok sayıda can ve mal kayıplarına neden oldu. Hatay, Doğu Anadolu fay hattı ve Ölüdeniz fay hattı gibi büyük bir fay hattının yakınlığı nedeniyle tarih boyunca birçok yıkıcı depreme maruz kalmıştır. Sahip olduğu zengin, kültürel mirası ve tarihi dokusuyla Türkiye'nin önemli bir parçası olan Hatay’da Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerimiz arasında. Bu depremler bölgedeki yapı stoğunun depreme karşı ne kadar dayanıksız olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem sonrası yapılan incelemelerle, bölgedeki yapıların çoğunun yetersiz mühendislik uygulamaları nedeniyle büyük hasar aldığı görüldü. Bu nedenle Hatay'da yapılacak her türlü inşaatın deprem yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştirilmesi de büyük bir önem taşıyor.

HEB Proje Müşavirlik, Hatay’da deprem sonrası da çalışmalarına devam ediyor. HEB Proje Müşavirlik Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Ali Berk Uslu, ST Endüstri Radyo’da gerçekleşen “Depreme Dayanıklı Binalar” programının konuğu oldu.

Whatsapp Image 2024 08 19 At 13.48.57

Sağlıklı Yüzme Deneyimi İçin Doğru Kimyasallar Sağlıklı Yüzme Deneyimi İçin Doğru Kimyasallar

FOTO: HEB Proje Müşavirlik Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Ali Berk Uslu

Ali Berk Uslu, “Deprem ülkesinde yaşıyoruz, her tasarımımız da deprem mühendisliği alanında ve her tasarımımızın da depreme karşı dayanıklı olması gerekiyor. Bununla birlikte yönetmeliklerimizdeki şartları ve maddeleri, projelerimizde göz ardı etmeden uygulamaya çalışıyoruz. Deprem mühendisliği adı altında şu an mevcut yapıların malzeme testlerini ve güçlendirme projelerini de uyguluyoruz.” açıklamasında bulundu.

“ANTAKYA VE İSKENDERUN’DA BİRÇOK PROJEDE ROL ALIYORUZ”

Uslu, konuşmasına şöyle devam etti: “Antakya ve İskenderun bölgesinde firma olarak yapıların kontrolü, projelere uygunluğunu, projelerin yapılabilir olup olmadığının kontrolünü yapıyoruz. Bölgede şöyle bir durum da var, şehir dışından çok fazla firma geldi. Halkın; kimin doğru, kimin yanlış yaptığını ayırt etmesi de biraz zaman aldı. Kendimizi bu konuda, bu zaman içinde birkaç işle beraber iyi bir konuma getirdiğimizi düşünüyoruz. Güçlendirme konusunda deprem öncesinde de tecrübelerimiz bulunuyor.”

“ÜLKEMİZİN GÜÇLENDİRME KONUSUNDA BİLİNÇLENMESİ LAZIM”

Bazı yapıların kentsel dönüşümden önce güçlendirilebileceğinin altını çizen Uslu, “Ülkemizin güçlendirme konusunda da bilinçlenmesi lazım. Bazı yapılarımız, yıkılmadan güçlendirilebilecek yapılar. Yani kendimizi bu konuda da bilinçlendirmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümle birlikte güçlendirme alanında da yaygınlaşması gerekiyor. İstanbul’da kentsel dönüşüm için başvurmaya korkan ve evi çürük çıkacak diye korkan birçok insan var. Bu durumun ne kadar yanlış olduğunu da vatandaşlara anlatarak bilinçlendirilmemiz gerekiyor.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Merve Kaya