Röportaj: Murat Tanık
Anot Grup; 2 ülke ve 5 ayrı şehirde, biri ankastre davlumbaz olmak üzere 5 farklı sektördeki müşterilerine toplam 36 bin metrekare alanda hizmet veriyor. 2023 yılı için hem mevcut ürünlerinin kapasitesini artırmak hem de Türkiye’de üretilmeyen ve tamamı ithal olan bir ürün için yatırım yapmayı planlayan şirketteki bütün süreçler ERP üzerinden gerçekleştiriliyor. Depo dahil tüm birimlerin birbirine entegre durumda olduğunu söyleyen Anot Grup Genel Müdürü Eray Gönenli, “Bu durum hem takip açısından hem de sürecin hatasız ilerlemesi açısından çok ciddi katkılar sağlamaktadır” dedi.
Eray Bey, Beyaz Eşya Yan Sanayi kapak konumuz doğrultusunda sorularımızı şöyle yanıtladı:
Okuyucularımız için kısaca kendiniz ve şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. Şirketiniz alanında ne gibi ilklere imza attı?
Ben Eray Gönenli, Eskişehir doğumluyum. ODTÜ Makine Mühendisliği mezunuyum. Şirkette genel müdür olarak görev almaktayım. Ayrıca Ticaret Odası Meclis üyesi, BEYSAD Yönetim kurulu ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler İcra Kurulu üyesiyim.
Otomasyon alanında birçok ilke imza attık diyebiliriz. Özellikle Türkiye’de inovatif ve ilk olan birçok projemiz mevcuttur. Bu projelerimiz ve global çalışmalarımız sayesinde 2020 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ANOT A.Ş' ye en yüksek katma değerli ihracat yapan firma ödülü verildi. Bu bizim en kıymetli ilklerimizden biridir.
2022 yılını şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?
Türkiye ve yurt dışındaki tüm projelerimizi başarıyla tamamladık. Anot Grup olarak tüm alanlarda hedeflerimizi tutturduk ve TL bazında yaklaşık yüzde 70’lik bir büyüme elde ettik.
Projelerimiz ve global çalışmalarımız sayesinde 2020 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ANOT A.Ş' ye en yüksek katma değerli ihracat yapan firma ödülü verildi. Bu bizim en kıymetli ilklerimizden biridir.
Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Bu yatırımın çıktılarını rakamlarla paylaşır mısınız? 2023 dönemi için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
2022 yılının ilk çeyreğinde üretim alanını açtığımız 16 bin 500 metrekarelik Anot 3 fabrikamızı 2022 yıl sonu itibari ile idari binasını da devreye almamızla beraber Anot şirketler grubu 2 ülke 5 ayrı şehirde toplam 36 bin metrekare alanda tüm müşterilerine hizmet vermektedir. 2023 yılı için hem mevcut ürünlerimizin kapasitesini artırmak hem de Türkiye’de üretilmeyen ve tamamı ithal olan bir ürün için yatırım yapmayı planlamaktayız.
Tasarımdan başlayarak ürünlerin sevkine kadar geçen süreçleri paylaşır mısınız bizimle?
Yeni depo, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir?
Anot’un 1982’de 25 metrekarelik bir dükkândan bugün 36 bin metrekarede hizmet verebiliyor olması düzenli ve doğru yatırımlarımız sayesinde olmuştur. Şirket politikası olarak üretim prosesleriyle ilgili tüm teknolojileri yakından takip etmekteyiz. Hem kalitemizi hem kapasitemizi artıracağımızı düşündüğümüz yatırımları gerçekleştirmekteyiz. Buna ek olarak müşterilerimizin istekleri her zaman en büyük önceliklerimizdendir.
Anot’un global bir firma olması için müşterilerimizin taleplerini gözeterek ve teknolojiyi yakından takip ederek doğru yatırımları yapmaya devam edeceğiz.
Depo yönetim yazılımlarınız (WMS) ve ERP entegrasyonu üretim süreçlerine ne tür katkılar sağlıyor?
Şirketimizde bütün süreçler ERP üzerinden gerçekleştirilmektedir. Depo dahil tüm biriler birbirine entegre durumdadır. Bu durum hem takip açısından hem de sürecin hatasız ilerlemesi açısından çok ciddi katkılar sağlamaktadır.
BEYSAD’da uzun süredir üzerinde çalıştığımız dijital dönüşüm merkezimiz olan OZUBEX’i bu yıl itibari ile açacağız. Özyeğin Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz OZUBEX projemizin öncelikli hedefi beyaz eşya yan sanayilerinin dijital dönüşümüne katkı sağlamak.
Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir?
Bildiğiniz üzere ana işlerimizden biri endüstriyel otomasyon olduğu için sanayide dijital dönüşümün en başından beri içerisinde aktif olarak yer almaktayız. Dijitalleşme alanında müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik çözümleri üretmeye ve bunu partneri olduğumuz Siemens, Festo, KUKA, Leuze gibi 13 global ve dijital dönüşümün öncü firmaların çözüm ortağı olarak hizmet vermeye ediyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz bu çözümleri aynı şekilde kendi üretimimizde de kullanmaktayız. Sonuç olarak dijitalleşmek birkaç proje ile tamamlanacak bir iş olmayıp uzun ve şirkette herkesin benimsemesi gereken bir süreçtir. Dijital dönüşüm bizim en büyük önceliklerimizden biridir.
Buna ek olarak yönetim kurulu üyesi olduğum BEYSAD’da uzun süredir üzerinde çalıştığımız dijital dönüşüm merkezimiz olan OZUBEX’i bu yıl itibari ile açacağız. Özyeğin Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz OZUBEX projemizin öncelikli hedefi beyaz eşya yan sanayilerinin dijital dönüşümüne katkı sağlamaktır. Geçtiğimiz yıl BEYSAD üyesi yaklaşık 50 firmanın MEXT ile beraber SIRI yöntemiyle dijital olgunluk seviyesi ölçüldü, buna göre ihtiyaçlar belirlenip firmalara raporlar sunuldu. Merkezimizin de açılmasıyla beraber bu raporların sonuçları ışığında danışmanlık ve eğitim faaliyetleri başlayacaktır.
2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
Bu yıl öncelikli hedefimiz ihracat oranımızı artırmaktır. Bu hedef için öncelikli pazarımız 2020 yılında giriş yaptığımız Amerika kıtasıdır. Bunun dışında diğer bir hedefimiz şirketimizin dijitalleşme seviyesini yükseltmek ve son olarak da 2023 yılında %75 lik bir büyümeyi hedeflemekteyiz.