1970 yılında 3,6 milyar olan dünya nüfusu takip eden 50 yıl içinde ikiye katlanarak yaklaşık 7,8 milyara ulaştı. Aynı dönemde ekonomik büyüklük 27 kattan fazla arttı. 1970 yılında dünya ekonomisi büyüklüğü sadece 3,4 trilyon dolardı ve 2021 sonunda 94 trilyon dolara ulaştı. IMF 2022 sonunda global büyüklüğün 100 trilyon doları geçeceğini işaret ediyor.
Globalleşen üretim ve tedarik zincirinde, gücü yöneten ve organizasyonu yapan olmanın önem kazandığını vurgulayan Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, “yerli ve milli üretim” kavramı yerine; esas olanın gücü yöneten olmak, işveren olmak, organizasyonu yapmak olduğunun altını çiziyor. Arslan şunları söylüyor: “Marka”, “Know How” ve “İş”in sahibi olan şirket kavramı ön plana çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Esas olan elde edilen gelirlerinin zenginliğini kimin paylaştığı, kime, hangi markaya çalıştığıdır. Türkiye’deki firmalar olarak bizler, global işler tasarlamalı, global pazarda iş yönetenler ve iş verenler arasında yer almalıyız. Artık, global iş sahibi olmak, mutlaka fabrika sahibi olmak demek değildir, bugün dünyada binlerce yazılım, yapay zeka, veri, analitik şirketi önde gelen markaların tedarikçisi konumundadır. Özetle, Türkiye olarak, 100 trilyon dolarlık dünyada, global işler tasarlayıp yöneten olmalıyız.”
HEDEF 5 YIL İÇİNDE 5 MİLYAR DOLAR
Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Amazon, Alibaba, eBay, Aliexpress gibi pazaryerleri, yeni dünyaya yön veriyor. Uber, Flexe, AirBnb, Convoy, Booking gibi global yeni nesil pazaryerleri yüzlerce ülkede faaliyet gösteriyor. Birçoğumuz, hangisinin hangi ülkenin işi olduğunu dahi bilmiyoruz artık. Dünyada en fazla çalışana sahip olan ve en büyük cirosunu yapan Walmart, Amazon’la yarışmanın yollarını arıyor. Statica’nın verilerine göre 2021 yılında dünyanın en büyük cirosunu 573 milyar dolar ile Walmart yaptı. Onu 470 Milyar dolar ile Amazon takip ediyor. Saudi Aramco ise 401 milyar dolar ile üçüncü sıradadır. Dünyanın en değerli şirketi Apple 2021’de ancak 366 milyar dolar ciro üretebildi. Diğerlerinden daha düşük ciro yapmasına rağmen, 2,4 trilyon dolarlık değeri Apple’ı dünyanın en değerli şirketi yapıyor. Biz de Asya-Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan bu coğrafyada konumumuzu doğru ve zamanında kullanarak Türkiye’den onlarca unicorn çıkarmalıyız. Biz Tırport olarak, bu gerçekleri çok iyi biliyor ve çok çalışıyoruz. Lojistik olmadan üretim olmaz. Müşterinize gönderemediğiniz mal, sizin değildir. Avrupa’dan Çin’e ve Afrika’ya uzanan aksta günde 30 binin üzerinde FTL taşımayı yönetmeyi; kara, deniz, hava ve demiryollarını entegre eden intermodel çözümlerimiz ve yapay-zeka destekli LTL optimizasyonlarımızla bu coğrafyada yaşayan 1,5 milyonun üzerinde kamyon sahibinin bir numaralı işvereni olmayı ve 5 yıl içinde yılda 5 milyar doların üzerinde bir global ciroya ulaşabilmeyi hedefliyoruz.”