İnovatif yapısal güçlendirme teknolojileri ile dikkat çeken GKMC İnşaat ve Danışmanlık A.Ş., Japonya'da mevcut ileri yapısal güçlendirme teknolojileri ile ülkemizdeki konut, sağlık, eğitim ve endüstriyel yapıların, yapının kullanımı devam ederken, daha düşük maliyet ve daha kısa inşaat süresi ile depreme karşı güçlendirilmesi için çözümler geliştiriyor. Yenilikçi yapısal güçlendirme yöntemleri ile binaları depreme dayanıklı hale getirmek için çalıştıklarını belirten GKMC İnşaat ve Danışmanlık A.Ş. Ülke Müdürü Taner Atıcı, sorularımızı yanıtladı...

"2021, ÜRÜNÜMÜZÜN TÜRKİYE'DE TERCİH EDİLMEYE BAŞLADIĞI BİR YIL OLDU"

2021 yılını sektör ve şirketiniz açısından değerlendirir misiniz? 2022 yılı için öngörüleriniz nelerdir? Bu yıl ne tür yatırımlar planlıyorsunuz?

"Önlem Al – Risk Azalt: İlk Adım İstanbul" "Önlem Al – Risk Azalt: İlk Adım İstanbul"

GKMC İnşaat ve Danışmanlık A.Ş., Japonya’da geliştirilmiş yenilikçi yapısal güçlendirme teknolojilerinin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak, Japonya’nın inovatif güçlendirme teknolojisi ve bu teknolojilerin know-how’ını ülkemize kazandırmak amacı ile son yıllarda yoğun çaba harcamaktadır. Son üç senedir İTÜ-NOVA, JICA ve İTÜ akademisyenlerinin katkı ve desteği ile teknoloji/inovasyon transferi ve yerelleştirme çalışmalarına ağırlık vermiş olan firmamız için 2021 yılı, bu yoğun yerelleştirme çalışmalarının sonucunu aldığı bir sene olmuştur. 
2021 yılı, uzun yerelleştirme çalışmaları sonucunda ürünümüzün Tükiye’de tercih edilmeye başladığı bir sene olmuştur.
Pandemi sebebi ile yapısal güçlendirme işlerinin yavaşladığı 2021 yılında, uluslararası bir firmanın fabrikasının üç farklı yapısında, Japonya’da geliştirilmiş ve Türkiye pazarına yönelik iyileştirilmiş yenilikçi bir kimyasal ankraj ürünümüz tercih edilmiş olup, başarılı bir şekilde uygulaması tamamlanmıştır.
2021 yılı, ürünümüzün güçlendirme piyasasında bilinirliğinin arttığı bir sene olmuştur. Beş farklı güçlendirme projesinde ürünlerimiz tercih edilmiş olup, tasarım çalışmaları tamamlanmıştır.
Artan inşaat maliyetleri ve kur belirsizliği sebebi ile 2022 yılının güçlendirme imalat işlerinin yavaşlayacağı veya erteleneceği bir sene olacağını düşünmekteyiz.

BİNANIZI İÇİNDE YAŞARKEN GÜÇLENDİRİN!

2022 yılında sunmuş olduğunuz yeni ürün ve çözümler hangileri? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar?

Yapısal güçlendirme alanında iki yenilikçi ürünümüz ile iki farklı çözüm sunmaktayız.
Japon ortağımız Maeda Corporation tarafından geliştirilmiş olan MaSTER FRAME Metodu, harici çerçeveler ile yapıyı dışarıdan güçlendirmeye olanak veren yenilikçi bir güçlendirme çözümüdür. Kısaca, betonarme yapılarda, yapının kullanımı devam ederken, yapının taşıyıcı sistemine harici betonarme çerçeveler ekleyerek mevcut yapının depreme karşı güçlendirilmesi metodudur. Bu metodun ayırıcı özellikleri; uygulama esnasında yapının kullanımının kesintiye uğramaması (yapı içinde yaşarken güçlendirme), kısa inşaat süresi, daha az çevresel etki (ses, toz, titreşim) ve düşük maliyet olarak sıralanabilir.
MaSTER Disk-Ankraj ürünümüz ise, MaSTER FRAME metodu için uzun çalışmalar sonucunda geliştirilmiş, özel bir ard-montaj tip (post-install) kimyasal ankraj olup, söz konusu metod dışında, çeşitli güçlendirme elemanlarının mevcut yapıya montajında bağlantı elemanı olarak da kullanılmaktadır.
Düşük mukavemetli betonlarda dahi yüksek kesme mukavemetine sahip olan bu yenilikçi ürün, konvansiyonel ankrajlara kıyasla çok daha az sayıda ve daha az ekme derinliğinde uygulama imkanı sunmaktadır. Böylelikle mevcut yapının taşıyıcı sistemine verilen hasar minimum düzeyde kalmaktadır. 
Bu belirgin avantajları sebebi ile MaSTER Disk-Ankraj yapısal güçlendirme pazarında oldukça bilinir hale gelmiş ve ürünümüze olan talep her geçen gün artmaktadır.

Ne tür yapıların (betonarme-yığma-tarihi yapılar veya zemin) güçlendirilmesinde çözümlerinizle nasıl destek oluyorsunuz?

Çözümlerimiz özellikle betonarme yapılar için geliştirilmiş olup, MaSTER FRAME konut, okul, hastane, sanayi tesisleri ve tesis içindeki idari binalar ve kamu binaları gibi yapılarda uygulaması oldukça avantajlı bir çözümdür. Konvansiyonel güçlendirme yönemlerinde bu yapıların kullanımı kesintiye uğramakta olup, güçlendirme aşamasında bina boşaltılmak zorundadır. Bu durum dolaylı maliyetlere, sosyal ve çevresel etkilere sebep vermektedir. Yenilikçi çözümümüz, yapının kullanımı devam ederken uygulanabilmesi özelliği ile bu mali, sosyal ve çevresel etkileri en aza indirmektedir.
Ayrıca MaSTER FRAME, diğer güçlendirme yöntemleri ile hibrid tasarıma uygun bir yöntemdir ve bir projede hibrid güçlendirme tasarımı gerçekleştirilmiştir.
MaSTER Disk-Ankraj ise, çok yüksek kesme mukavemetine sahip olması sebebi ile enerji sönümleyiciler, çelik çaprazlar gibi güçlendirme elemanlarının mevcut yapıya montajında bir bağlantı elemanı olarak da kullanılmaktadır. Özellikle güçlendirilecek yapının taşıyıcı sisteminin zayıf olduğu yapılarda çok sayıda ankraj uygulaması gerekmekte olup, darbeli matkap ve del-geç uygulamaları mevcut taşıyıcı sisteme ciddi hasar vermektedir. Ürünümüz, üç-dört kat daha az sayıda ankraj uygulaması ve 160 mm gibi düşük ekme derinliklerinde, taşıyıcı sisteme minimum hasar ile güçlendirme elemanlarının montajını mümkün hale getirmektedir. Ayrıca ses, toz ve titreşime hassas yapılarda, yapının kullanımına minimum etki ile ilave avantajlar sağlamaktadır. 

Yapılardan renovasyon ve güçlendirme noktasında güncel ne tür bir projeye imza attınız? Sonuçlarını paylaşır mısınız?

Üç ay önce Türkiye’nin en büyük gruplarından bir firmanın İstanbul’daki iş merkezinin güçlendirme projesinde MaSTER Disk-Ankraj ürünümüz tercih edildi. Bin 800 adet üzerinde ürünümüzün şu anda sahada imalatı (uygulaması) başlamış olup, GKMC olarak sahada uygulamanın süpervizörlüğünü gerçekleştirmekteyiz. 

Editör: Haber Merkezi