Şanlıurfa ve Çerkezköy’de bulunan iki farklı tesiste boru üretimi gerçekleştiren GF Hakan Plastik, üst yapı, alt yapı, tarımsal sulama gibi geniş bir ürün gamı sunuyor. İki fabrikasında ayda ortalama 3.500.000 kWh elektrik tüketimi gerçekleştiren GF Hakan Plastik, enerji tasarrufu sağlamak için; Üretim alanlarındaki aydınlatmalar için LED lambaları tercih ediyor, yardımcı tesislerde kullanılan kompresör ve pompa grupları frekans kontrollü olmasına dikkat ediyor, extruzyon hatlarında bulunan havuzlardaki pompalar frekans kontrollü pompalar ile değiştirilerek enerji tasarrufu sağlanıyor. GF Hakan Plastik Operasyonlar Direktörü Kenan Aydogdu ile hem üretim sürecini hem de enerji verimliliğine yönelik bakış açısını konuştuk.
Üretim tesislerinizdeki yapılanmadan ve buralarda gerçekleşen üretimlerden kısaca bahsedebilir misiniz?
GF Hakan Plastik, plastik boru sektöründe üst yapı, alt yapı, tarımsal sulama boru ve ek parçalarını üretmektedir. Çerkezköy ve Şanlıurfa tesislerinde 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahiptir.
Tesislerinizdeki üretim süreçlerini A’dan Z’ye anlatır mısınız?
Firmaya gelen hammadde ve yardımcı malzemeler giriş kalite kontrol bölümünün onayıyla beraber kullanılmak üzere ERP programı ile stoklara girmektedir. Açılan iş emrine istinaden ihtiyaç olan malzeme üretim bölümlerine aktarılmaktadır. Formülasyon oluşturulması gereken üretim süreçlerinde malzeme mikser veya granül hatlarında üretime hazır hale getirilir. Ekstrüzyon bölümü ve enjeksiyon bölümlerinde ise ürün son halini alır.
Ham maddeler nereden temin ediliyor?
ÜR-GE ve Kalite Kontrol bölümünce belirlenmiş testleri geçen hammadde tedarikçileri firmamızın onaylı hammadde tedarikçileri listesine geçer. Çoğunlukla Avrupa firmaları olmak üzere hammaddeler tedarik edilmektedir.
Markanız Türkiye’ye ve sektöre ne gibi ilkleri kazandırdı?
Türkiye’de Sessiz Boru (Silenta) ürününü ilk üreten firmayız. Bilgi ve farkındalık düzeyinin artırılmasının çok önemli olduğuna inanan GF Hakan Plastik, bu konuda önemli bir adım atarak Eğitim ve Teknoloji Merkezi’ni hizmete açtı. Merkezde sektöre hizmet veren profesyoneller, üniversite öğrencileri ve tesisatçılar gibi birçok farklı hedef kitleye ulaşılması amaçlanıyor. Her paydaş için farklı eğitim ve seminer programları ile hem GF Hakan Plastik ürünleri hem de ürünlerin doğru uygulama teknikleri hakkında bilgiler ve eğitimler verilmektedir. Ayrıca, GF Hakan Plastik deneyimli kadrosunu, MT programı dahilinde yetenekli mühendislerle geliştirmektedir.
Yeni üretim hattı ya da tesis yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yeni dönemde planlanan bir yatırım kararı var mı?
Şirketin büyüme stratejisi, Yıllık satış planları ve müşteri-Pazar ihtiyaçları göz önüne alınarak yatırım kararı verilmektedir. Marka ürünümüz olan Silenta ürün grupları için ekstrüzyon hatlarında kapasitesinin 2 katına çıkartılması ile alakalı yatırım yapılmaktadır. Altyapı (IT ve izlenebilirlik) ile alakalı da yatırımlara devam edilecektir.
Tesisin aylık enerji tüketim miktarları hakkında bilgi verebilir misiniz? Enerji ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Bu noktada ne tür bir enerji yönetim sistemi uygulanıyor?
Her iki tesisimiz de Organize Sanayi Bölgesinde yer alıyor. (Çerkezköy ve Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgeleri). İki fabrikamız için de enerji ihtiyacı da bağlı bulunduğu Organize Sanayi Bölge müdürlüğünün enerji anlaşması yaptığı firmalar tarafından temin edilmektedir. Enerji bildirimleri her yılın Mart ayının son gününe kadar Enerji Bakanlığı’na bildirilmektedir. İki tesisimizde aylık tüketimimizi yaklaşık 3.500.000 kwh olarak söyleyebiliriz.
Enerji verimliliği sağlamak üzere tesislerinizde hangi sistemler kullanılıyor, bu noktada ne tür bir stratejiniz veya politikanız var?
Üretim alanları ve bina dışı aydınlatmaların tamamı LED lambalardan oluşmakta ve bu sayede aydınlatmaya harcanan enerjinin yüzde 50’si tasarruf edilmektedir. Fabrikada bütün enerji harcayan kaynakların takibi, enerji takip programıyla izlenmekte ve enerji verimliliği takip edilmektedir. Yardımcı işletmeler tesisimizde kullandığımız kompresör ve pompa gruplarının tamamı frekans kontrollü olup, ihtiyaca göre çalışarak enerji tasarrufu sağlamaktadırlar.
Fabrikanızdaki elektriksel donanımlar (pano, kablolama vb.) hakkında bilgi verir misiniz? Bu tür ürünlerde hangi kriterleri göz önünde bulundurarak seçim yapıyorsunuz?
Kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği uyarınca ilgili şartları belirlenmiş pano ve kablolamalar kullanılmaktadır.
Enerji tasarrufu ve tüketimi ile ilgili örnek olarak gösterebileceğiniz bir projeniz var mı? Detaylarından bahsedebilir misiniz?
- Üretim alanlarındaki aydınlatmalar LED lambalar ile sağlanmaktadır.
- Yardımcı tesislerde kullanılan kompresör ve pompa grupları frekans kontrollüdür.
- Extruzyon hatlarında bulunan havuzlardaki pompalar frekans kontrollü pompalar ile değiştirilerek enerji tasarrufu sağlanmaktadır.