"Toplum 5.0’da her şeyden önce kişilerin dijitalleşme ile elde edilecek olan otomatikleşme sonrasında neyi nereye ulaştırmak istediklerine dair bir öngörüleri ve fikirleri olmalıdır. Toplanan bütün veriler gerek koşulları anlama gerekse sonuçları tespit etme ve hedeften ne kadar uzaksa konuya uygun ek faaliyetleri organize etme amacıyla alınmalıdır.”
Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden
“2018 yılındaki Dünya Ekonomik Forumu’nda Endüstri 4.0 konuşulurken, sadece iş yapma şeklimizi değil, toplumsal hayatta da değişikliklere sebep olacağı konuşuldu. Hatta teknolojinin bizi korkutan algısına karşılık, Japon hükümeti de 2016 yılında Toplum 5.0 diye bir kavram ortaya koydu. Temel felsefesi, teknolojinin toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanması gerektiği yönündeydi.”
GÜNMAK A.Ş. Pazarlama Müdürü Aslıhan Özdemir
“Zihinsel iş gücüne geçiş süreci hızlanacak. Fiziksel oyun bitti, zihinsele geçiş başladı. Almanlar ‘Endüstri 4.0’, Japonlar fotoğrafın tamamına bakarak ‘Toplum 5.0’ dedi. İşin endüstri ve ekonomi boyutu tamam ama işsiz kalanlar ne olacak? Sadece sanayideki değişimle olmaz. Aynı zamanda topluma da yansımalarını düzenlemek gerekiyor.
Öncelikle fabrikaların otonomizasyonunun sağlanması. Bunu, endüstride dijital dönüşümle sağlarsınız. Orada akıllı yapı istiyorsanız, işin içine yapay zekayı koyacaksınız. Bu endüstride çözüm fakat finans, sağlık, lojistik vb. endüstri dışına da kaydı. Japonlar, buna Toplum 5.0 diyor. Sadece endüstriyi geliştirmekle çözülmüyor. Konuya toplumsal olarak bakılması büyük önem arz ediyor.”
Halıcı Group CEO’su ve ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı
“Bilgiyle donatılmış çalışanın, esnek ve kişiselleştirilmiş üretime yön vereceğini düşünüyoruz. Japonya merkezli Toplum 5.0 yaklaşımıyla da bu alanda hazırlık yapılmaya çalışılıyor. Yakın gelecekte dijitalleşen fabrikalarda insanın nasıl bir rol alacağını kestirmek mümkün, ancak global ticaret sistemiyle birlikte birçok faktörün incelenmesi ve sürekli değişen insan hayatı konusundaki yorumun zorluğunu da unutmamak gerekiyor.”
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Bölümü Departman Müdürü Tolga Bizel
“IFR, 2025 yılına kadar cobot pazarının, toplam robot dünyasının yüzde 40’ına ulaşacağını değerlendiriyor. Bu da değişen dünyada cobotların endüstrinin yanı sıra tarım, sağlık ve hizmet gibi birçok sektörde hayatımıza girerek sektörlerde değişime rehberlik edeceğini gösteriyor. Bu noktada onların bir yardımcısı olarak, bu süreçlerin içine dahil olup hayatı kolaylaştıracağını değerlendiriyoruz. Bu da aslında Toplum 5.0 demek.”
Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök
“Endüstri 4.0 kavramı, ilk kez 2011 yılındaki Hannover Messe Fuarı’nda ilan edildi. Japonya ise bunu kullanıyor ve sürekli geliştiriyor. Endüstri 4.0, sadece endüstriye odaklı iken, Toplum 5.0 bütün yaşamı ve toplumu içeriyor. Endüstri 4.0, Japonya’daki Toplum 5.0’ın alt kümesidir. Toplum 5.0, çok geniş bir kapsamdan ve her açıdan bir yaklaşım sunuyor. Endüstri 4.0 ise, endüstriye odaklanan bir alt kümedir.”
Yaskawa Europe GmbH Avrupa Pazarlama Direktörü Armin Schlenk
“Japonya’nın ortaya attığı ve devlet politikası olarak uyguladığı, toplum için konulmuş bir gelecek vizyonu. Toplumun dijital dönüşümü veya dijital dönüşüme hayatın uyumu olarak özetleyebiliriz. Aslında Endüstri 4.0’dan daha kapsamlı, insanoğlunun bugüne kadar geldiği aşamayı ifade ediyor.”
Toplum 5.0 Enstitüsü Başkanı Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara
“Son yıllarda formasyon odaklı bir yaşam, dünyada dijital tasarımcıların hakim olduğu dijital bir toplum var. İnsansı robotlar, iş birlikçi robotlar, servis robotları ya da endüstriyel robotlar ileride bizi başka bir yere götürecek. Yarın ve sonrasında bilgi odaklı bir yaşam, bilgi toplumu olacak. Bilginlerin hakimiyetinin olduğu hikmet toplumuna doğru gideceğiz.”
ROBODER Başkanı ve Simetrik Pro Kurucusu Gürel Yılmaz