Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu:
“Enerji kullanarak iş yapan her şey makinadır. İnsanın yapamayacağı ya da yavaş yapacağı şeyleri yapmak için kullandığımız araçlar yine makinadır. Ülkeler makina sektörünün gücü kadar vardır. Makina ihracatımız 17 senedir her sene yüzde 15 ortalama artışla 17 milyar dolara ihracatını taşımıştır. Bu olağanüstü bir performanstır! Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’undan fazlası makina sektöründen kaynaklanıyor. Teknoloji sınıfı açısından bizim ihracatımızın yüzde 60’ı Avrupa Birliği ülkelerine yöneliktir. En az enerji sarf eden, en verimli makinaları ihraç ediyoruz. Avrupa’nın önem verdiği, enerjisini süratle azaltmak isteyen makinalar ülkemizde üretiliyor. Niş alanda üretim yapabilmek için makina sanayi KOBİ şeklinde kalmak zorundadır. Tüm KOBİ’ler tıkır tıkır sessizce çalışırlar. Bu fuarda da normalde görünmeyen ancak çok önemli olan makina sanayimizin gücü görülebilecektir.”
Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan:
“Türkiye makina imalatı konusunda iyi bir noktadadır, ciddi bir makina ihracatımız var. Çok iyi makina üreten, ihracat yapabilen, teknolojiyi üst seviyelere çıkarmış, dünyanın her yeriyle rekabet eden firmalarımız bulunuyor. Türkiye aslında rekabetçi bir ülke... Tüm dünyada makina imalatı var. Fiyat performans açısından çok iyi makinalarımız bulunuyor. Aslında bilinenden daha ilerideyiz… WIN Eurasia Fuarı’nda da çok iyi bir sinerji ortaya konuyor. MİB çatısı altında bizim üyelerimiz de, burada son teknolojilerini paylaşacak. Akıllı makinalar, robotlar, Endüstri 4.0 ile donanmış hightech makinalar görülebilecek. Yerli ve milli firmalarımızın ne durumda olduğu WIN Eurasia’da görülebilir."
Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı:
“Makinaların kontrol kısmı bizim uzmanlık alanımıza giriyor. Makinaların gelişmesi noktasında bizler varız… Ancak son zamanlarda ‘Makinaların gelişmesiyle beraber insana gerek yok mu?’ sorusu tartışılıyor. Bana göre şimdi belki değil daha sonra fiziksel yapılan birçok işte yoktur. İnsan yaşamak için olmalı. Ancak hiçbir zaman insanlar, makinaların yerini alamayacak. Çünkü duygu kavramı aradaki en önemli farklılıktır. Böyle düşünürsek kendimize doğru bir gelecek sunarız. Geçmişte daha zor çalışma koşullarından bu seviyelere geldik. Otomasyonla beraber çalışan sayısı da aslında artış gösterdi. Dolayısıyla bu tespit, kesinlikle doğru değildir. WIN Eurasia açısından değerlendirecek olursam günümüz koşullarında otomasyon yerini sanayide dijital dönüşüme bırakıyor. Bizler şu anda geçiş aşamasındayız. Bu bir süreçtir. Bazı ülkeler üç, beş senede bu sürecin tamamlanamayacağını anladı. Sanayide dijital dönüşüme doğru evrilmeye başlıyoruz. Makina sektörünün bu kadar iyi gitmesinde alt yüklenici olarak otomasyon firmalarının başarılarını da görebiliriz. Makina otomasyonsuz olmadığı gibi, otomasyon da makinasız olmaz. Biz de sektör olarak dünya çapında rekabet edebileceğimiz noktalara doğru ilerliyoruz. Ziyaretçilerimiz de bunun en iyi örneklerini WIN Eurasia kapsamında ve hatta Türkiye’nin ilk karanlık fabrika oluşumunda görülebilecek. "
Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Semih Kumbasar:
“Bizim sektörümüz, makina sanayinin gelişmesiyle beraber ilerleme kaydetti. Bizim işimiz; otomasyon ve yazılımla iç içedir. Bütün otomasyon, robot ve üretimin branşlarında biz görünmeyiz ama varız. Dört sene önce bir firmaya iş yaptık. Oluşan arızayı internet üzerinden tamir ettik. Artık uzaktan müdahale edilebilir hale geldik. Artık cep telefonuyla bile uzaktan ameliyat yapabilecek konumdayız. Biz şu anda gelecekte yaşıyoruz. Bunun bir nokta ötesinde de firmaların kendi arızasının ne zaman olabileceğini, hangi noktalarda, neler yapılmasını gerektiğini çözümleme aşamasındayız. Bizler bu tip çalışmalara başladık. Ben anlatırken dahi heyecanlanıyorum. Türkiye artık makina sanayinde yeni bir lige geçmek zorunda... Artık o ligin eşiğindeyiz. Makinalarımızı, sistemlerimizi ve bunula ilgili programlarımızı pazarlayacak konuma geldik. Yeter ki eğitimle ilgili açıklarımızı tedarik edelim. Bu noktada ülkemizde Ar-Ge ve tasarım teşvikleri gayet güzel gidiyor. Benzeri uygulamalarla gerek bu fuarlar gerekse başka alanlarda Türkiye’yi yöneten ve kaynakları ayıran insanları uyarabilirsek daha iyi olur. Elbette eksiklerimiz var ama hızla yakalayabilecek duruma gelebiliriz. WIN Eurasia gibi fuarlar, endüstrinin ve insanlığın nereye gittiğini gösteren arenalardır.”
Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cemaloğlu:
“Enerji noktasında gelecekte büyük bir payımız var. Makina kullanırken makina operatörünün çarpılamaması lazım, hizmet lazım… Mühendisliğin getireceği bütün değerler de biz çözüm sunuyoruz. Enerji bugün elektrik olarak ortaya çıksa da, eskiden su vardı; lakin her noktada enerji en önemli konudur. Biz son iki senedir fuarda hayal ettiğimiz şeylerin gerçekleştiğini görüşüyoruz. Makinanın, teknolojinin geldiği nokta eskiden insanların belki de asla düşünemediği noktalardı. Yarını hayal etmek çok zor. ‘Geleceğin Parçası Ol’abilmek için WIN Eurasia’da tüm paydaşlarımızla çözümlerimizi sunacağız.”
İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ender Akbaytogan:
“Biz yalnızca lojistik sektörüne değil, birçok sektöre hitap ediyoruz. Bizim istifleme ithalatçılarımız ellerinden geldiği kadar yenilikleri tanıtacak. Bilhassa vinç, forklift gibi sektör temsilcileri de yeniliklerini paylaşacak. Uluslararası alanda rekabeti artırıp, sektörümüzün önünü açmaya çalışıyoruz. Enerji tasarrufu sağlayan akü sistemi değişikliklerini orada göstereceğiz. Gönül ister ki Türkiye’de makina üreticileriyle daha hızlı el ele verelim. Biz ne kadar erken başlarsak rekabetçi olabilmek için daha fazla yol kat edebiliriz. Daha önceki sanayi devrimlerine geç kaldık! Endsütri 4.0 noktasında çok hızlı hareket etmemiz lazım. Makina sektörünün Türkiye’deki hedefleri gerçekten çok büyük. Türk makina sektörü ihracatı için sektörde üretimi destekliyoruz, Avrupa standartlarını yakalama noktasında çözüm sunuyoruz. Makina üretiminin artması, diğer sektörleri de tetikliyor. Bugün dünya devi Almanya’nın sanayisi tamamıyla ihracata dayalıdır. Bugün Avrupa’da bir kriz olsa Almanya’yı da etkiler çünkü her şeyi ihracata bağlı… Sanayide teknolojisi çok ileride... Biz kendi kendimize yetiyoruz ama yeterli değil. Daha çok rekabetçi olmalıyız. Rekabetçi olabilmek adına da WIN Eurasia önem taşıyan bir fuardır.”