Elektrik-Enerji

FABRİKA ÇATILARINDA GES UYGULAMALARI

Zorlu Enerji Solar ve Yurtdışı Yatırımlar Direktörü Evren Evcit, “Solar Modül Ekipmanlarda Performans Garantisi ve Önemi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında ekipman performans garantisinin önemine değinen Evcit, sürecin yönetilmesi ile ilgili maddeleri şu şekilde sıraladı: “Sürecin yönetilmesinde garanti dokümanları ve bağlı olduğu hukuk sistemi, hasar tespit metodu ve exclusion’lar, telafi metodu, lokal ithalatçı, üreticinin kredibilitesi gibi maddeler öne çıkıyor.” 

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi “Fabrika Çatılarında GES Uygulamaları” başlıklı panelde sektörün önemli isimlerini ağırladı. Panelin moderatörlüğünü ise GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir üstlenirken farklı uygulama örnekleri ele alındı.

MY Enerji Genel Müdürü Mehmet Yükselen, “Fabrika Çatılarında GES Uygulamaları” panelinde “Siz hala elektriğe para mı ödüyorsunuz?” diye sordu ve neden güneş projesine yatırım yapılması gerektiğini şu sözlerle anlattı: “Mevcut tarife fiyatları ile 4-6 yıl sürecek yatırım geri dönüş süreleri bulunuyor. 12 Mayıs 2019’da çıkan yeni yönetmelik kapsamında aylık mahsuplaşma yapma imkanı ve aynı dağıtım bölgesi içinde dağıtım/üretim birleştirme imkanı ise bu yatırımı avantajlı hale getiriyor. Yenilenebilir enerji yatırımı ile beraber yatırımcı firmanın imajına hem olumlu katkı sağlanıyor hem de karbon salımının azalmasına yardımcı oluyor.”

SMA Satış Yöneticisi Ufuk Keser, düzenlenen panelde güneş enerji santrali yatırımlarında doğru inverterin önemine dikkat çekti. Keser, “Her proje kendi içinde özeldir ve seçilen ekipmanlarda da proje lokasyonuna özel koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. İnverterin verimliliği paneller tarafından üretilen DC gücün AC güce çevrilme oranı anlamına geliyor. İnverterin çalışmaya başlama gerilimi ve MPP çalışma aralığı önemli bir göstergedir” dedi.

Istrich Enerji Genel Müdür Yardımcısı Kerim Cüneyt Çimen, “Fabrika Çatılarında GES Uygulamaları” panelinde iş veren mühendisliğine dikkat çekti. Çimen, işverene Çatı Tipi GES projesi kapsamında sunulacak danışmanlık ve mühendislik hizmetleri şu şekilde sıraladı: “İşveren sunulan mühendislik hizmetleri arasında mühendislik ve tasarım kontrolü, fizibilitenin doğrulanması, doğru çatı tespiti, yüksek performanslı işletme, tam zamanlı denetim, kurulum ve devreye alma ve denetim konuları yer alıyor. Üretim analizi aşamasında 3D yerleşim, gölgeleme, servis yollarının dizaynı gerçekleştiriliyor” dedi. 

“Fabrika Çatılarında GES Uygulamaları” panelinde konuşan CW Enerji Proje Geliştirme Müdürü Şaduman Uysal, yeni geliştirilen güneş panellerinin verimliliğe olan katkısına dikkat çekti. Uysal, “Fotovoltaik teknolojisinin geldiği son noktaya bakıldığında, hücre boyutları 166mm, 182mm ve 210mm olmak üzere yeni boyutlara ulaşmıştır. CW Enerji olarak 2021 yılı itibariyle son teknoloji ürünü ortalama 455Wp güç çıkışına sahip Multi-Busbar güneş panellerini sektöre sunduk” dedi.