Zirve'nin ilk gün açılışında ENOSAD özel panelinde “Sanayideki Başarılı Dijitalleşme Uygulamaları ve Sonuçları ile Kamu ve Üniversitelerin Sanayi ile İş birliği Yaklaşımları” konuları konuşuldu. Panelde "Sanayideki Başarılı Dijitalleşme Uygulamaları ve Sonuçları" hakkında değerli bilgiler paylaşıldı. Panelin moderatörlüğünü ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Atıl üstlendi.
EVYAP Kalite ve Operasyonel Mükemmellik Müdürü Emre Erden konuşmasında; “Dijitalleşmeyi organizasyonun verimli olmasını ve daha az fire vermesini sağlamak amacıyla kullanıyoruz. Sıfırdan dijitalleşme için hangi adımları attığımızı bahsedeceğim. Hep dijitalleşmenin bir araç olduğunu öngördük. Evyap olarak ilk amacımız rekabetçiliği sağlamaktı. 94 yıllık bir firmayız. Mevcut süreçleri ve durumları belirledik. Nerede rekabette geri olduğumuzu tespit ettik. Dijital dönüşümden öne yalın dönüşümü ele aldık. İhtiyaçlarımıza göre ilerledik. Organizasyonlarda hedeflerin birincisi herkesi yüzde 100 kapsayabilmek. Sonrasında yetkinliklerini geliştirip dönüşüme hazır hale getirdik. Arçelik gibi başarılı uygulamalar yapan ve dönüşümü yaşamış firmalardan örnekler adlık Sahada bunları nelerle birleştireceğimize dikkat ettik. Benim gördüğüm bir yanlış adım, birçok firma sürece bizim hemen veri toplamakla başlıyor. Biz ise hangi verileri toplayacağımızı ve kazanca dönüştüreceğimizi önceden planladık. Bizim dijital dönüşüm süreçlerimizi ANKA projesi ile duyurduk. Sensörlerle verileri aldıktan sonra verileri anlamlandırma çalışmalarına geçtik. Gelecek senelerde ise bu yolda kestirimci planlar yapabilecek noktalara geleceğiz.” dedi.
ELDOR CDO’su Gökhan Bingöl, “Ne kadar otomasyon ile üretim yapabiliyorsanız o kadar daha az kaynakla ve kaliteli üretim yapabiliyorsunuz, daha büyük pazar payları alabiliyorsunuz. Hiçbir OEM firması denetimlere uymayan bir otomotiv yan sanayi ile çalışmak istemez. Elbette biz de hata yaptık ama dijitalizasyon bu işin olmazsa olmazı. Endüstri 4.0 olmak istediğiniz yer nerede ne amaçlıyorsunuz, bunları size verebiliyor. OEM iler zaten kendileri geliştikçe yan sanayilerini de aynı şekilde geliştiriyor.” şeklinde konuştu.
ARÇELİK Buzdolabı & Kompresör Bölümü Dijital Üretim Sistemleri Yöneticisi Serkan Güneş, “IT ve OT ekiplerinin lideri olarak görev alıyorum. Yapılan projelerin ihtiyacı karşılayıp karşılanmadığını belirleyen bir birim kurduk. Bu birliktelik biz oldukça güç kattı. Birinci amacımız üretim ve satı. Sürdürülebilir bir altyapı ve kaliteli bir üretim için geri bildirimleri çok iyi değerlendiriyoruz. Daha çok M2M odaklı anlamlı veriler üretilmesini sağlayacak bir MES platformu kurduk.” dedi. AI kullanarak toplanan verilerin otomatik analizini yapacak bir sistem geliştirdiklerini söyleyen Güneş, "AGV’lerle bizim için çok önemli olan malzeme taşıma işlemini operatörün inisiyatifinden çıkardık. Üst yönetimin onayı ve desteği olmadan dijital dönüşüm olamaz.” dedi.
Entek Otomasyon YK Üyesi ENOSAD YK Üyesi Sami Özkan Dibek, ENOSAD olarak katma değerli üretim yapılması için hizmet verdiklerini söyledi. Dibek, “Dijitalleşme arttıkça fabrikalardan kameralı sistemlerle üretim yapmaya, dashboard sistemleriyle sizi karşılamaya başladılar. Önce hepimiz dijitalleşmenin getirilerini öğrenmeye bağışladık. Pandemi, daha çevik ve esnek üretimi zorlamaya başladı. Ekipmanları verimli kullanırsanız zaten üretkenliğinizi artıyorsunuz. Sadece makinaları değil insanların da geliştirilmesi, kalitenin de iyileştirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
TÜBİTAK TÜSSİDE Teknoloji Stratejiler ve Dijital İş Modelleri Odak Alan Lideri Sertaç Yerlikaya, “Başarılı örnekler, problemleri iyi tanımlamakla mümkündür. Dijital dönüşüm yol haritalarını belirledik. Bir çalışma sonucundan bahsetmek istiyorum. Dünya Bankası ile imalat sektöründe veri kullanımının mevcut durumunu ve veri paylaşımının durumunu belirlemek üzere bir araştırma yaptık. Katılanların yüzde 63’ü Endüstri 4.0 alanına geçiş yapacakların belitmişler. Yüzde 8’i Endüstri 4.0 Sanayi Uygulaması yaptıklarını söylemişler. Yüzde 26 paydaşları ile veri paylaştıklarını aktarmışlar.“ dedi.
Zirve’nin ilk günü Pilz Türkiye Genel Müdürü Yavuz Çopur, gerçekleştirdiği “Yapay Zeka Destekli Kamera Çözümleri” konulu sunumunda, önce Pilz’in global faaliyetlerinden ve emniyet çözümlerinden bahsetti, ardından Endüstri 4.0 dünyasına hizmet edecek çözümleri hakkında bilgi verdi. Ardından “Cihaza Gömülü Uç Birim sayesinde Yapay Zeka Algoritması geliştirebiliyor. Bulut ve Ağ bağlantısı gerektirmeden 31 farklı nesne algılıyor. Farklı PLcve kontrol sistemleri ile birlikte çalışabiliyor. Tanımlı senaryolar doğrultusunda çıkış üretiyor. Tak çalıştır özelliklerine sahip” dedi. Yavuz Çopur, Dijital Destek Asistanı PILZER hakkında da bilgi verdi.
Programın devamında Canias 4.0 Genel Müdürü İlker Er, Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi kapsamında ilk gün öğleden sonra “Canias 4.0 loT Çözümü ve Proje Yönetim Metodolojisi“ konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Wago Türkiye Makine Otomasyonu Proje Müdürü Engin Gürbüz “I/0 Link ve Sensörler” konulu bir sunum gerçekleştirdi. IO Link master modüllü bir PLC nin I/O link üzerinden WAGO ürünleriyle nasıl haberleştiğini paylaştı.
Wago Türkiye Sensör Ürün Grubu Sorumlusu Güvenç Köksal ise, bu ürünlerle yapılan başarılı endüstriyel uygulamaları paylaştı.
İlk gün panel programının son konuğu ise Konzek Proje Satış Direktörü Uğur Canbaz oldu. Uğur Canbaz sunumunda ‘örneklerle üretimde yapay zeka’yı anlattı. Üretim merkezleri ile ERP arasındaki üretim süreçlerine ait bütün işleyişi yöneten Retmes çözümü ve uygulamalarını aktardı.
Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi’nin 2. gününde öğleden sonra, “Üretim yapan KOBİ'lerin hedefledikleri tedarik zincirlerine dahil olarak büyümelerinde dijitalleşmenin kilit rolü” konulu sunumda Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden’in sorularını yanıtlayan Proje Yönetim Müdürü Devrim Balaban “Tedarikçi KOBİ’lerden ne bekler? sorusunun yanıtını “Tedarikçiler kendi kendisine yeten bir KOBİ ister. Öncelikle dijitalleşen firma kendi kendisini ölçtüğü için kapasite artışı olur, güven artar, uzun vadeli iş anlaşması yapar, dijital araçlara yapılan yatırım oluşabilecek kötü deneyimlere karşı çok düşük maliyetlidir” diyerek verdi. Bir sanayi temsilcisi için dijitalleşme araçları çok iyidir, operasyonel kültürün gelişmesini gerektirir, bunu kullanan hevesli ve motive bir ekibin olması gerekir” dedi.
ProManage Cloud teknolojisini Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi’nde gündeme taşıdıklarını kaydeden Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden, “Bu ürünümüzün en önemli hedefi KOBİ’lerin de dijitalleşmelerini ve pandemi dönemindeki üretim yönetimini uzaktan yaparak verimli ve kârlı üretime devam etmelerini desteklemek. ProManage Cloud’u oyun kurallarını değiştiren bir ürün olarak pazara sunduk. Zirve kapsamında da ziyaretçilerimize farklı paket seçenekleri ve uygun bütçeler sunmayı planlıyoruz” dedi.
Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi’nin ikinci günü öğleden sonra Dijitalis Genel Müdürü Tolga Yanaşık gerçekleştirdiği sunumunda “Fabrikanızın Neden Bir Dijital İkizi Olmalı?” sorusunun yanıtlarını örneklerle paylaştı.
Zirve’de Dacel Mühendislik İş Geliştirme Müdürü Ali Rıza İçöz, sanayide dijital dönüşüm projeleri için uygulama platformu yazılımı D3P’yi tanıttı.
Programın devamında Çizgi Teknoloji Satış Uzmanı Çağatay Çavuş, “Endüstriyel Panel PC Nedir ve Nasıl Seçilmelidir?” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Zirvelerde yoğun bilgi sağanağı ikinci gün de tüm hızıyla devam etti. BrandIT Mühendislik Yazılım Genel Müdürü Özgür Aslan, ‘Endüstriyel Dijitalizasyon Projeleri için Yatırım Geri Dönüş Süresi’nin nasıl hesaplanması gerektiğini aktardı.
Programın devamında siber güvenlik alanında çözümlerini aktarmak üzere mikrofonu alan OTD Bilişim CTO'su Eray Atlas, “Kritik Altyapı ve İşletmeler için Ödüllü OT ve loT Siber Güvenlik Platformu” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
İkinci günün son sunumunu ise PRP Business Solutions Account Manager Ömer Faruk Eroğlu yaptı ve “Robotic Process Automation –RPA ürünleri ile uygulamalarını paylaştı. Eroğlu, “Özellikle RPA ve Blockchain konuları, yatırımlarını yaptığımız, çok önem verdiğimiz konular. Her iki konu da sadece 2021 yılı için değil tüm sektörün geleceği konumunda. Endüstri 4.0’ı kısa vadede 5.0’a taşıyacak başlıca yapıtaşları olarak görüyoruz. RPA’den kısaca bahsetmek gerekirse, bilgisayar üzerinde yapabildiğiniz ve anlatabildiğiniz tüm işleri, aynı üretim bandındaki robotlar gibi, bilgisayar üzerindeki yazılım robotlarına aktarıyoruz. Bu yazılım robotları insanın yaklaşık 20 ila 150 katı daha hızlı çalışırken, 7/24 hatasız ve durmadan hizmet verebiliyor. Bu da kurumların verimliliğini arttırırken, operasyonel olarak yorucu, kendini durmadan tekrar eden, kuralları belli süreçlerin daha katma değerli işler yapması hedeflenen çalışanlardan, robotlara aktarılmasını sağlıyor. Bu sayede, iş verimi artarken, çalışanlar daha katma değerli işlere, analiz ve yorum gerektiren işlere veya müşteri odaklı çalışma sistemine geçiyor” dedi.
Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi’nin 3. gününde öğle ilk sunumunda Banner Engineering Satış Müdürü Çağrı Aydınoğlu sahneye çıktı. Öncelikle kendi sensör ve görüntü işleme sistemlerinden bahseden Aydınoğlu, ardından radar sensörlerle seviye ölçümü ve araç algılama uygulamalarını paylaştı.
Öğleden sonraki programda İletişim Yazılım Genel Müdürü Selçuk Şen rekabeti artırmak ve maliyetleri azaltmak için sunduğu MES&BPM uygulamalarını ve işletmelere sağladıkları avantajları paylaştı. Şen, “CoralReef MES ile üretim sahasında malzeme kabul aşamasından başlayarak tüm üretim işlemleri takip edilmekte ve kalite, bakım, stok hareketleri, planlama gibi süreçler de bu sistem ile dijital platforma taşınmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz bu uygulama ile işletmelerin ürünlerine ait fiili maliyet verilerini analiz etmeleri için yol açmaktayız. Aynı zamanda verimlilik, performans gibi işletmeler için çok önemli olan verilerin takibini de dashboard raporları ile anlık olarak sunabilmekteyiz. Üretim dışında kalan ve özellikle kalite sistemlerinin isterlerini karşılayabilen ManageMind BPM çözümü de işletmelere no code platform olarak sunulmaktadır. Bu sistem ile birlikte farklı birimlere ait süreçlerin tasarlanması sağlanmakta ve burada bulunan KPI çalışmaları yine anlık olarak ManageMind Dashboard sisteminden alınabilmektedir. Farklı kalite sistemleri olan ISO 9001, 10002, 27001, IATF 16949, AS 9100 gibi belgelerin isterlerinin modellenebildiği bir yazılım çözümüdür” dedi.
Mechanica IREV adına sunumunu gerçekleştiren Ar-Ge Müdürü Umut Can Çolak, üretim süreçleri için geliştirdikleri kestirimci bakım, optimizasyon ve anomali analizi çözümlerinin bulunduğu Mecha Analytics ve kalite kontrol süreçleri ile ürünlerin görsel analizlerinin yapıldığı Mecha Vision çözümlerini, somut projeler ve canlı örnekler ile aktardı.
Zirvenin sonuna yaklaşırken TeknoTAM Teknoloji Genel Müdürü Ali Adil Ünlükal, “Endüstride Yapay Zeka" modelli çözümlerini anlattı. Savunma sanayi, Endüstri 4.0, perakende ve tarım sektöründe hizmet verdiklerini aktaran Ünlükal, donanım geliştirme çözümlerini kendileri geliştirebildikleri için projelerde daha ekonomik telifler sunabildiklerini ayrıca donanım ekleme de yapabildiklerini aktardı. “İstasyona taktığımız çözümle verileri toplayıp yapay zekanın kartın üzerinde çalışmasını sağalıyoruz, bu da maliyetleri önemli ölçüde düşürüyor” dedi.
Ve 2021 yılı Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi’nin son sunumunu 4 konuşmacısıyla Vitel Option- Bipom yöneticileri yaptı. Yöneticilerin, “loT Dünyasına Açılan Kapınız: CLOUDGATE - BIPOM ile Uygulamalar“ konusu odağında gerçekleştirdiği sunumda,
Option Satış ve Pazarlama Müdürü Meltem Bozkır, “2012 yılından itibaren IoT alanında bölgemizdeki nitelikli projelerde entegratör ve otomasyon firmalarla birlikte mühendislik hizmeti vermeye başladık. Nesnelerinizi ve sensörlerinizi güvenle buluta bağlıyoruz. Karmaşık pazarla daha iyi segmente olabilmek için hibrit model ile ilerliyoruz. Option firması tedarikçi, Bipom, entegratör, otomasyon diğer OEM’ler dahil tüm pazara uygulama desteği veriyor. Vitel ise katma değerli distribütörlük sağlıyor” dedi.
Bipom Genel Müdürü Oğuz Murtezaoğlu, “CLOUDGATE ile bağlantılı çalışan LoraWAN sensör serisini Türkiye’de tasarlayıp Türkiye’de imalatına başladık. Yakında ABD ve dünya ülkelerinde satmaya başlayacağız” dedi.
Vitel Ürün Müdürü Yiğit Hoşbay ise, katma değerli distribütörlük modelini nasıl gerçekleştirdiklerini anlattı. Bipom ve Option ile uçtan uca tüm entegratörlerin yanında yer aldıklarını kaydederek, projennin başarısında önce kendilerinin emin olmaya özen gösterdiklerini açıkladı.
Bipom Teknik Takım Lideri Eren Baştürk de, Türkiye’de CLOUDGATE ve diğer sensörlerle yapılan tavuk çiftliği uygulamasını, kafe ve restoranlardaki makinelerin, ortamın izlenmesi ve elektrik tüketimlerinin incelenmesi uygulamasını anlattı. Devamında ise güneş enerjisi çözümlerini, tekne sistemlerinin izlenmesi uygulamasını paylaştı.