Eti Bakır A.Ş., Küre’deki madenden çıkarılan bakırın yan ürünü pirit konsantresini işleyerek Mardin ve Türk ekonomisine kazandırıyor.

DÜNYADAKİ İLK VE TESİS OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP

Şirketin Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, yılda 500 bin ton pirit konsantresinden, gübrenin yanında teknoloji yoğun sektörlerde,bilhassa da bataryalarda kullanılan kobaltın üretimini gerçekleştiriyor.

Türkiye’de cevherden katot bakır üretebilen tek firma olan Eti Bakır’ın 1,2 milyar dolarlık yatırımla kurulan tesisi, piritten kobaltı geri kazanan dünyadaki ilk ve tek tesis olma özelliğine sahip.

"DÜNYADAKİ ÜRETİMİN YÜZDE 2'SİNİ TEK BAŞINA KARŞILIYOR"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, Kastamonu Küre işletmesinde çıkarılan bakırın yan ürünü olan pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan ve yılda 2.500 ton kobalt üretilen tesisin kobaltın dünyadaki üretiminin yüzde 2’sini tek başına karşıladığının altını çizdi.

Kayışoğlu, büyük bir yatırım ile üç yıl önce devreye alınan tesisin gübreden demir konsantresine ve kobalta kadar birçok farklı ürün üreterek oluşturduğu ekonomik faydanın haricinde yan ürünleri üretime kazandırdığı için sürdürülebilirliğe verdiği önemle de öne çıktığına dikkat çekti.

"KOBALTI 10’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ"

Kayışoğlu, Eti Bakır A.Ş.’nin Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bakır madeni işletmelerinde üretilen bakır konsantresinin Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi’nde katot bakıra dönüştürüldüğünü dile getirerek şöyle devam etti:

"Kastamonu’nun Küre ilçesinde çıkarılan bakır konsantresi alındıktan sonra kalan pirit konsantresini Mardin’deki tesislerimize getiriyoruz. Ayrı bir üretim sürecine tabi tuttuğumuz pirit konsantresini kobalt, demir konsantresi, sülfürik asit gibi yan ürünlere dönüştürüyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmak için sülfürik asidi gübre üretiminde kullanırken, kobaltı da geri kazanıp dünyaya ihraç ediyoruz. Teknoloji yoğun sektörlerde pil, batarya, katalizör yapımında ve seramik sektörüne özel boyaların üretiminde kullanılan bir malzeme olan kobaltı Mardin’de üretip, aralarında ABD, İngiltere, İspanya, G. Kore ve Çin gibi ülkelerin bulunduğu 10’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Önümüzdeki dönemde aynı pirit içinde bulunan farklı ürünleri de ekonomiye kazandırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor."

DEMİRYOLUNU UZATARAK KARBON AYAK İZİNİ AZALTACAK

Firma, kobaltın geri kazanılması amacıyla işletmesindeki üretimin yan ürünü olan piriti Küre’den Çankırı-Kurşunlu’ya karayolu üzerinden taşımasını yapıyor. Bu güzergahtan demiryolu ile Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan da yine karayoluyla tesislere ulaştırıyor.

Şirket, demiryolunu Mazıdağı’na kadar uzatarak piriti bin 200 kilometrelik demiryoluyla Çankırı’dan tesislerine ulaştırmaya planlıyor. Firma bu sayede karbon ayak izini daha da azaltmış olacak.