ASRS Projelerinde Sıkça Yapılan Hatalar ASRS Projelerinde Sıkça Yapılan Hatalar

IO-Link cihazlarının otomatik konfigürasyonu, üretim verimliliği açısından birçok kritik avantaj sunar. Bu teknoloji sayesinde, cihazlar üretim hattına bağlandıkları anda otomatik olarak tanınır ve önceden belirlenen ayarlarla konfigüre edilir. Böylece manuel ayar hataları ortadan kalkar, kurulum süreleri ciddi şekilde kısalır ve üretim hattındaki duruşlar minimize edilir. Özellikle sık ürün değişimi yapılan hatlarda, IO-Link sayesinde geçişler çok daha hızlı ve sorunsuz gerçekleşir. Bu da esnek üretim kabiliyeti ve yüksek verimlilik anlamına gelir. Ayrıca, otomatik konfigürasyon ile standartlaştırılmış veri yapısı sayesinde bakım süreçleri kolaylaşır, üretim süreçlerinin izlenebilirliği artar ve genel ekipman verimliliği (OEE) önemli ölçüde iyileşir.

ÜRETİM OPTİMİZASYONUNDA YENİ DÖNEM: IO-LİNK 

Endüstriyel otomasyon alanında lider üreticilerden biri olan TURCK, portföyünde bulunan IO-Link ürünü ile 30 ayrı ülkede 4800'den fazla çalışanı ve 60 farklı ülkede temsilcileri ile faaliyet gösteriyor. Sensör, fieldbus, bağlantı ve arayüz teknolojileri yanında insan-makine arayüz ve RFID tanımlama sistemleri hakkındaki uzmanlığı ile fabrika ve proses otomasyonu için yüksek verimli sistem çözümleri sunan TURCK; aynı zamanda Almanya, İsviçre, Amerika, Meksika ve Çin'deki son teknoloji üretim üsleri ile bir aile şirketi olarak, yerel marketlerin taleplerine hızlı ve esnek şekilde cevap verme yeteneğine sahip.

IO-Link teknolojisi hakkında bilgilendirme sağlayan TURCK Genel Müdürü Bülent Giray, IO-Link cihazlarının otomatik konfigürasyonunun üretim verimliliği açısından nasıl avantajlar sağladığını paylaştı.

Değerlendirmesine esnek üretim hatlarını da dahil ederek konuşmasına başlayan Giray, şöyle anlattı: "Konfigürasyon dediğimiz zaman bir tanesi makinenin çalışması esnasında veya kontrol sisteminin çalışıyor olduğu durumda bizim akıllı sensörlerimizin üzerindeki ayarların değiştirilebilmesi en büyük avantajlarından bir tanesi. İkincisi ise Io-Link cihazların veya akıllı sensörlerin ayar parametrelerinin kontrol sisteminde veya IO-Link giriş modüllerinde yani aslında hafızada saklanıyor ve derhal hızlıca değiştirilebiliyor olması. İlkini biraz açacak olursam. Günümüzde çok daha hızlı değişen, hızlı yaşayan ihtiyaçlar var. Yani insanlar evde internet üzerinden konfigüre ettikleri ürünleri bu araçlarda olabilir veya farklı yiyeceklerde olabilir, istediği zamanlarda hızlı teslim süreleriyle ulaşabilmek istiyorlar. Endüstri buna nasıl cevap veriyor? A model üretiminden B model üretimine hızlıca geçebilerek, geçmek isteyerek cevap veriyor. Bizim esnek üretim hattından anlamamız gereken bu. 3 tane A model bir araç çıkıyorken arkasından 2 tane B model ardından 5 tane C model çıkarabilmeye imkan sağlıyor günümüzün esnek üretim hatları. Esnek üretim hattında A modelden B modele geçerken elbette bir ayar değişecek. Kolay ayarlanabilir olacak. İşte akıllı sensörler makinenin çalışması esnasında PLC'yi durmadan veya kontrol sistemleri kesilmeden bizim makine üzerindeki cihazların ayar parametrelerini değiştirmemize imkan sağlıyor ve çok hızlı model dönüşleri yapabilmemize olanak tanıyor. İkincisini ise bir hat üzerindeki akıllı sensörümüz arızalandığı zaman makine duruşunu minimuma indirmek üzere bizim otomatik konfigürasyon dediğimiz yani akıllı sensörün üzerindeki ayar seti, ayar parametre seti kontrol sisteminden direkt cihaz üzerine aktarılıyor. Yeni takılan, yani fabrika çıkışı ayarlara sahip raftan aldığımız, depodan aldığımız sensörün üzerinde direkt çalışır hale geliyor. Bu da çok daha kısa üretim duruşları anlamına geliyor. Üretimimiz çok az duruyor. Üretimimizi A modelinden B modeline geçirirken hiç zaman kaybetmiyoruz."

IO-Link'in tüm bu avantajları onu üretim hatları için vazgeçilmez kılıyor. Giderek kullanımı yaygınlaşan IO-Link, esnek üretime sağladığı katkıyla yeni üretim vizyonunu şekillendiren teknolojilerin başında geliyor.

TURK IO-Link çözümleri için: https://www.turck.com.tr/tr/ueruenler-38513.php