2022 yılının ilk günü mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için yüzde 52 ile 130 arasında değişen elektrik zammı geldi. Özellikle sanayi kuruluşlarını yakından ilgilendiren bu zam birim başına maliyetlerin artmasına neden oldu. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “Enerji maliyetlerinin arttığını ve giderek daha çok artacak. Çünkü elektriğe olan arz ve talebin her geçen gün artıyor ancak kaynak azalıyor. Zaten bir konuyla ilgili talep artıyorsa ve kaynak azalmaya başlıyorsa bu maliyetlerin artacağının da önemli bir göstergesi” dedi. 

“ISO50001 ENERJİ YÖNETİM KALİTE SERTİFİKASI ALINMALI”

ISO50001 Enerji Yönetim Kalite Yönetim Sertifikasının öneminden bahseden Karataş, 1000 TEB ve üzeri tüketim yapmayan kuruluşların da mutlaka bu belgeyi alması ve personel eğitiminin tamamlanması gerektiğini belirtti. Karataş, konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi: “Sanayi kuruluşları tükettiği enerjiyi yönetmek istiyorsa öncelikle ISO50001 Enerji Yönetim Kalite Yönetim Sertifikası alması gerekiyor. 1000 TEB ve üzeri tüketim gerçekleştiren fabrikaların bu sertifikayı alması zorunlu hale getirilmişti. Ancak tüketim miktarından bağımsız olarak enerji maliyetinden şikâyet eden tüm kuruluşlar bu belgeyi almalı ve personel eğitimini tamamlamalı. Bu metodolojiye göre enerjisini yöneterek takip etmeli.” 

“NEREDE DAHA FAZLA ENERJİ HARCIYORUM?”

“Sanayi kuruluşlarının enerji tüketim noktalarını bilmesi gerektiğini ve nerede daha fazla enerji harcadığını tespit etmesi gerekiyor” diyen Karataş, enerjinin yoğun olarak harcandığı noktalara odaklanmak gerektiğinin altını çizdi. Konuyu ise bir örnekle şöyle açıkladı: “Bir sanayi kuruluşunda maliyetin yüzde 75’ini doğalgaza, yüzde 25’ini ise elektriğe harcanıyorsa önceliğin doğalgaz tüketimlerine verilmesi gerekiyor. Doğalgaz tüketimlerinde alt kırılımlara inerek tüketim noktalarının değerlendirilmeye alınması önem arz ediyor. Doğalgazı daha çok fırınlara, kazanlara harcayabilirsiniz. Buradaki tüketimin yüzde 30’unu atık ısı oluşturuyorsa atık ısının geri kazandırılması gerekiyor. Dolayısıyla doğru bir çalışma prensibi oluşturmak için doğru bir metot belirlenmelidir. Enerji tüketim noktalarının tespit edilmesi, alt kırılımlara inilmesi, hangi noktalarda nasıl tüketimlerin yapıldığının tespit edilmesi önem arz ediyor. Çünkü ölçemediğimiz bir şeyi yönetemeyiz” dedi. 

“DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİYLE ÇÖZÜM YOLLARI BELİRLENMELİ”

Sanayi kuruluşları için doğru çözüm yollarının belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Karataş, Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) firmalarının bu konuda hizmet sağladığını belirtti. Karataş, “Sanayi kuruluşlarının yaptığı tüketimleri grafiksel ve rakamsal olarak değerlendirilmesi, azaltılması gibi konularda teknik tecrübesi yüksek olan danışmanlık firmaları hizmet sunuyor. Danışmanlık firmaları sunduğu çözüm yollarının yanı sıra hangi destek ve teşviklerden yararlanabileceği konusunda da sanayi kuruluşlarını doğru bir şekilde yönlendirmektedir.  Elde edilen veriler neticesinde de enerji verimliliği yol haritası birlikte ortaya çıkarılmaktadır. Vat Enerji olarak bugüne kadar Türkiye’nin birçok önemli sanayi kuruluşuna hizmet sağladık ve önemli uygulama örneklerini hayata geçirdik” dedi.