Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, 25 Ocak 2020 tarihinde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik hazırlanan yönetmelik ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Karataş, 1000 TEP ve üzeri harcama yapan endüstriyel tesisler için Enerji Etüdü ve ISO50001 Enerji Yönetim Kalite Sistemi zorunlu hale getirildi dedi.
“ENERJİ YOĞUNLUĞUNUN DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR”
Karataş, yapılan yönetmelik değişikliğiyle birlikte işletmelerin enerji yoğunluğunun düşürülmesinin hedeflenmekte olduğunu belirterek “25 Ocak 2020 yılında enerji verimliliğine artırılmasına dair yönetmelikte yapılan değişiklikle 1000 ton eş değer petrol (TEP) ve üzeri endüstriyel tesislerin ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi’ne geçiş zorunluluğu ortaya çıktı. Ayrıca yılda 500 TEP ve üzeri enerji tüketimi olan veya 20 bin metrekare alanda faaliyet gösteren ticari ve hizmet binalarının da enerji verimliliği etüdü yapma zorunluluğu getirildi. Enerji verimliliği etüdü, endüstriyel tesislerin ya da ticari ve hizmet binalarının enerji verimliliği potansiyellerinin ortaya çıkartılması için gerekli teknik anlamda sahada ölçümlerin yapılması ve tasarruf potansiyellerinin çıkartılması anlamına geliyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar analiz ediliyor, bir yol haritası belirleniyor ve işletmelerin enerji yoğunluklarının düşürülmesi hedefleniyor.” dedi.
“HEDEF, ENERJİ VERİMLİLİĞİ POLTİKALARINI SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRMEK”
Enerji verimliliği politikalarının sürdürülebilir hale getirilmesinin önemine dikkat çeken Karataş, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ISO 50001 Enerji Yönetim Kalite Sistemi’ne geçişin zorunlu hale getirilmesiyle birlikte enerji verimliliği politikalarını sürdürülebilir bir hale getirmeyi hedefliyor. Ancak sürdürülebilir bir enerji verimliliği politikası ile enerji yoğunlukları azaltılabilir, enerji verimliliği potansiyelleri sürekli hayata geçirilebilir ve enerji izleme sistemleri kullanılarak enerji verimliliğinde sürdürülebilirlik sağlanabilir. Neticesinde daha az enerji daha çok üretim ile Karbon salımı azaltılarak hem enerjimiz hem de çevremiz korunmuş olur “ dedi.
“PROJELERE YÜZDE 30 HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR”
Devletin sunduğu teşvik ve desteklerle ilgili bilgi veren Karataş, “İşletmelerin 25 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen yönetmelik değişikliği kapsamında yapılan zorunlu enerji etüdünün yerine getirmesiyle birlikte birçok enerji verimliliği projesi ortaya çıkacaktır. Bu projelere de verimlilik artırıcı Proje başvurusu ile Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı tarafından yüzde 30 nakit hibe desteği verilmektedir. Aynı zamanda gönüllü anlaşmalar ile 1 Milyon TL ‘ye kadar destek ve 5’inci bölge enerji verimliliği yatırım teşviği ile de yatırım teşviklerinden faydalanma hakları bulunmaktadır. ” dedi.